(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je dan de moeite neemt om een wietplant te kweken, dan wil je natuurlijk wel dat daar ook een paar mooie toppen aan komen. Als het even kan zo hard als de spruiten van Dirk van den Broek. Wat je in ieder geval niet wil, zijn luchtige topjes zoals die van Nick. Hij vroeg onze Lieve Muna om raad.

Je zou het misschien wel denken maar gek genoeg krijg ik niet zo heel vaak vragen van mensen die hun topjes te licht en te fluffy vinden. Of binnentuinders kweken tegenwoordig allemaal heel goed, óf het zijn gewoon hele tevreden mensen. Beide verklaringen klinken me eigenlijk wel logisch in de oren. Het verklaart echter nog niet waarom de autoflower van Nick zulke lichte en luchtige priegeltopjes heeft. Dat hoort er toch heel anders uit te zien..?

 

Naam
Nick
Onderwerp

Help, mijn autoflower heeft priegeltopjes

Bericht
Beste Muna, is het normaal hoe mijn plant er uitziet? Deze heeft namelijk geen grote toppen. Het is mijn eerste plant en ik weet niet goed hoe het er uit moet zien. Op andere foto’s zien autoflowers er altijd heel anders uit. Groetjes, Nick
Bijlagen

 

Autoflower met priegeltopjes..?

Hallo Nick, ik zie wat je met priegeltopjes bedoelt. Deze autoflower heeft duidelijk achteraan gestaan toen moeder natuur toppen uitdeelde. Bij de meeste kwekers krijgen autoflowers veel dikkere en compactere toppen dus ja, helemaal ‘normaal’ zijn zulke priegeltopjes niet. Behalve natuurlijk wanneer een autoflower veel te weinig licht krijgt. In dat geval zijn priegeltopjes namelijk wel te verwachten, ik zal het uitleggen.

Er zijn meer redenen te bedenken waarom wietplanten luchtige en kleine topjes maken, maar ik jouw geval denk ik precies te weten hoe het komt. Ondanks dat je niet veel over de kweekomstandigheden hebt uitgelegd, kun je aan de foto’s al duidelijk zien dat deze plant wel wat meer licht had willen hebben.
Je ziet het gebrek aan licht aan de lange internodes en aan de stand van de bladeren. De luchtige topjes zijn ook een gevolg van een lichtgebrek.

Internodes zijn de stammen tussen twee vertakkingen. Bij sommige wietsoorten worden die van nature wat langer dan bij andere soorten, maar door een gebrek aan licht worden ze ook langer. Op die manier hoopt de wietplant namelijk meer licht op te kunnen vangen. In de natuur is dit een effectieve strategie. Wanneer je als plant immers langer bent dan je buren, staan zij in jouw schaduw in plaats van andersom.

Nodes zijn de plekken op een stam of tak waar zijtakjes uit groeien. Beeld: Andrei Verner, Shutterstock

Binnen is het strekken iets minder effectief maar het is toch wat een wietplant doet wanneer die te weinig licht krijgt. Dat een gebrek aan licht de oorzaak is van de strek en de priegeltopjes, zie je ook aan de stand van de bladeren. Deze groeien bijna verticaal omhoog en reiken als het ware naar de lamp, om maar wat meer licht op te vangen. Samen met de gestrekte internodes, vertelt dat me dat deze autoflower een chronisch lichtgebrek heeft.

Kijk, dat wietplanten op foto’s dikke toppen hebben, betekent niet dat ze die automatisch vanzelf krijgen. Nee, ook niet wanneer je autoflowers kweekt. Autoflowers gaan vanzelf na een paar weken in bloei maar hebben nog wel een energiebron nodig om te groeien en hun toppen te produceren.
De voornaamste energiebron voor planten, is niet de meststoffen die ze uit de grond halen maar het licht dat ze opvangen.

Heb je wel eens van fotosynthese gehoord? Dat is een proces dat voornamelijk in bladeren plaatsvindt waarbij lichtenergie (en CO2 uit de lucht) wordt omgezet in suikers (en zuurstof) die de plant nodig heeft om te groeien. Hoe meer licht een wietplant krijgt, hoe beter die kan groeien en hoe dikker de toppen zullen worden (mits je de plant natuurlijk goed verzorgt).

De oorzaak van de luchtige priegeltopjes is in dit geval dus een gebrek aan licht. Ik denk niet dat je daar nu nog wat aan kunt veranderen. Maar als je hierna nog eens een wietplant gaat kweken, kan ik je aanraden om een wat krachtiger lichtbron te kiezen.

(advertentie)