(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Bij Jamaica denken we al snel aan grote velden vol met wietplanten die door de zon bijna als vanzelf groeien. Maar niets is minder waar, guerrilla kweken op Jamaica is keihard werken! We bezochten een kleine ganja farm en waren kapot van de bergwandeling die de boer dagelijks meerdere malen maakt om het water voor zijn planten naar boven te sjouwen.

Ook het stereotype van stonede Rasta’s die de hele dag aan een joint zuigen kan uit het raam. De wietboeren hier hebben niet veel geld en moeten hard werken om hun planten te onderhouden. Niet alleen moeten ze in droge periodes water omhoog dragen naar verborgen wietvelden, maar ze lopen daarbij ook nog steeds het risico om ontdekt te worden. Alleen de boeren met wat smeergeld kunnen voorkomen dat hun inspanningen dan voor niets zijn geweest. Hopelijk verandert dat snel nu wiet hier voor religieus en medicinaal gebruik gelegaliseerd is, maar kwekers die legaal willen gaan zullen een licentie moeten hebben en die krijg je natuurlijk ook alleen maar met de nodige flappen.

DSC_0687_resized

Links zie je enkele regentonnen die de boer heeft geplaatst om wat regenwater op te kunnen vangen. Maar als het erg droog is zoals nu dan moet hij zijn water de berg op sjouwen, zeer zwaar werk.

Hoe men kweekt verschilt, maar om hun oogst het jaar erop veilig te stellen moet er wiet met zaad gekweekt worden. Kweken met stekken doen de boeren niet en de eigen gekweekte zaden zijn regulier dus de mannelijke en de vrouwelijke planten staan door elkaar heen in het veld. Wanneer men sensimilla (wiet zonder zaad) wil kweken dan worden de mannelijke planten en de hermafrodieten uit de grond getrokken om te voorkomen dat ze hun stuifmeel loslaten.

Boven: de oogst van de dag, het is niet veel maar over een paar maanden, als het droge seizoen over is, staan de planten er hier totaal anders bij, verzekert de boer me. Onder: uiteraard neem ik even een selfie hier voor we weer teruggaan.

Wanneer de planten gaan bloeien dat weet men hier niet precies omdat de dagen niet korter worden. De boer heeft wel een vaag idee maar helemaal zeker weet hij het niet. Wanneer een plant klaar is voor de oogst dan wordt hij geoogst en zo zijn er altijd planten in verschillende stadia van de cyclus op een ganja farm. Er valt dus genoeg te verbeteren aan de manier waarop men hier kweekt en dat is momenteel ook aan het gebeuren. De Jamaicaanse overheid werkt al samen met Canadese bedrijven om wiet op de westerse manier te produceren. Deze bedrijven maken er dan ter plekke concentraten van om naar het vaste land te verschepen.

(advertenties)