(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een advocatenkantoor in de VS heeft uitgerekend wat de kosten zijn van langdurig – 1, 5, 10 jaar en een leven lang – roken. Daarbij hanteert Weiss & Paarz drie categorieën: het roken van sigaretten, het vapen van tabak (met cartridges) en het blowen van wiet. Omdat de prijzen in de VS voor genoemde rookhobby’s niet heel erg verschillen van Nederland en België, zijn de uitkomsten ook voor ons van belang. Heb jij namelijk ooit nagedacht over hoeveel je rokertjes jou kosten?!

Vergelijkbare prijzen voor roken in VS en Nederland

De prijs van een pakje sigaretten in de VS varieert nogal, afhankelijk van de extra belasting die een individuele staat erop zet. Het duurste ben je uit in New York met $10,45 voor 20 peuken, het goedkoopste is Missouri met $4,38. Gemiddeld gezien over 50 staten, betaal je in de VS $6,43 voor 1 pakje sigaretten.

Aangezien 1 dollar tegenwoordig 0,96 euro waard is, kan je de conclusies van dit Amerikaanse rookkosten onderzoek eigenlijk ook prima doen gelden voor de Lage Landen – een pakje sigaretten kost bij ons gemiddeld rond de 10 euro.

Uitgangspunt: 5 pakjes sigaretten of vape-cartridges of 3,5 gram wiet per week

Goed, wat zijn de kosten van 1 jaar, 5 jaar, 10 jaar en levenslang (18-77 jaar) roken dan? Sowieso ben je met wiet duurder uit dan met sigaretten, maar daar denken wij dan maar gelijk bij dat je van wiet tenminste het prettig high-effect voelt dat bij het roken van tabak grandioos ontbreekt. Het allerduurst ben je uit met het vapen van tabak, al dan niet met toegevoegde smaakjes.

De advocaten van Weiss & Paarz – vooral gespecialiseerd in het aanklagen van medische wanpraktijken – baseren hun cijfers op het roken van 5 pakjes sigaretten per week, vape cartridges (navullingen) gelijk aan 5 wekelijkse pakjes sigaretten (plus een geschat bedrag voor het vervangen van kapotte vape-pennen) en het blowen van 3,5 gram wiet per week.

Levenslang blowen kost je ongeveer honderdduizend euro

Aangezien wij hier niet van het kortetermijndenken zijn, zijn we met name geïnteresseerd in het levenslang blowen. Wat kost dat ons eigenlijk? Bij de huidige cannabisprijzen in Amerika – die niet veel maar wel iets onder doen voor de wietprijzen bij ons – ben je een ton in dollars kwijt – $100.769,96 om exact te zijn – ofwel:

Een leven lang wiet roken kost je minimaal 96.236 euro

Je godganse leven sigaretten paffen maakt je iets minder licht in de portemonnee: 93.764 euro om precies te zijn. En dan ben je dus nog geen millimeter stoned ook. Dat word je evenmin van vapen met tabakscartridges, maar die jagen je helemaal op kosten: 152.935 euro!

Om een en ander nog wat leuker aan te kleden stopten de onderzoekers de uitkomsten in een grafiek met bij elk ‘rookbedrag’ voor 1, 5, 10 jaar of een leven lang ook wat alternatieve zaken waaraan je je knaken had kunnen spenderen. Heel leuk en wellicht een optie voor de tabaksrokers en -vapers onder de lezers, maar een leven zonder wiet dat trekken wij helemaal niet…

[openingsbeeld: Zurijeta/Shutterstock]
(advertentie)