(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Alle wietplanten zijn ooit als een zaadje begonnen en als je zelf wiet wil kweken zul je ook moeten kunnen ontkiemen. Toch gaat het al bij het ontkiemen nog wel eens mis en dat hoeft helemaal niet. Zaden ontkiemen doe je namelijk in een handomdraai volgens de Serious Seeds methode.

Iedereen ontkiemt op zijn eigen manier omdat ontkiemen nu eenmaal op zoveel verschillende manieren kan. Sommige kwekers ontkiemen al jaren succesvol in een glas water en anderen zweren bij de watjes methode. Als je daar altijd succes mee hebt, ga er dan vooral mee door, maar de methode die we in dit artikel beschrijven is absoluut fool-proof en werkt altijd. Doe er je voordeel mee.

 

Keukenpapier of koffiefilter

Neem een vel van je keukenrol, maak die nat onder de kraan, en laat het teveel aan water even uitlekken. Wat ook heel goed werkt in plaats van keukenpapier zijn ongebleekte koffiefilters, deze zijn handiger omdat ze wat steviger dan keukenpapier zijn. Kraanwater is goed, maar als je bang bent voor schimmels of bacteriën kun je ook kiezen voor een mengsel van 1 deel 3% waterstofperoxide (drogist) en 5 delen gedistilleerd water. Dit zal alle aanwezige schimmels en bacteriën dood maken.

ontkiem2

Verdeel je zaden over de helft van het natte vel keukenpapier/koffiefilter en vouw het dubbel zodat de zaden tussen twee lagen nat papier zitten.

In de cannabiskast

Stop het dubbelgevouwen vel keukenpapier met de zaden ertussen in een plastic gripzakje zodat het papier nat blijft. Hang het zakje in het donker op, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast. Een deel van het water druipt uit het papier en verzamelt zich onderin het gripzakje. Dit zorgt er meteen voor dat het papier niet te nat is. Als je het om de dag even horizontaal neerlegt trekt dat water weer in het papier waardoor het nat genoeg blijft.

ontkiem1

Kijk elke dag even of je zaden al wortels hebben. Als je zaden wortels hebben van ongeveer 1 tot 3 centimeter lang, kun je ze overzetten in je medium. Doordat het gripzakje steeds verticaal hangt, groeien de wortels netjes en recht naar beneden, in welke positie de zaden ook lagen.

Planten

Met een theelepeltje kun je de zaden voorzichtig oppakken zonder ze te beschadigen. Vul een potje met je medium (aarde of kokos etc.) naar keuze en maak het vochtig. Maak een kuiltje in de grond wat iets groter is dan je zaadje en leg het zaadje op de rand hiervan met het worteltje naar beneden, in het kuiltje. Let op dat je het zaadje zelf niet begraaft! Vul het kuiltje nu voorzichtig met wat van het medium.

ontkiem3

Na het overzetten moet het zaadje zelf, voor de helft in de grond zitten. Duw de aarde rondom het zaadje even in, zodat het zaadje op een bergje ligt. Als je nu water geeft in de lager gelegen aarde rond het zaadje, wordt het zaadje niet nat, terwijl de wortel wel bij het water kan.

Wanneer je voortaan op deze manier je zaden ontkiemt kan er nooit meer iets fout gaan.

 

(advertenties)