(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dimitri stak op 29 juli een autoflower zaadje in de grond maar nu – twee weken later – is het plantje dat tevoorschijn kwam, nauwelijks gegroeid. Uiteraard is er iets mis gegaan, maar wat? Gelukkig staat onze lieve Muna klaar met deskundig advies.

Lieve muna

Ik heb op 29/07 een Big Bang autoflower zaadje in een pot van 13-liter met universele potgrond uit het tuincentrum gestoken. Het heeft tot 08/08 achter de vensterbank gestaan zodat het plantje wel wat is gaan strekken. Ik heb extra potgrond toegevoegd zodat het stengeltje steviger stond en het plantje buiten op mijn dakterras gezet. Het dakterras is misschien niet ideaal omdat er slechts van 15 uur tot 19 uur direct zonlicht schijnt. Voor de rest van de dag staat het in de schaduw. Ik weet dat ook een plant in de schaduw ook (indirect) zonlicht krijgt. Maar nu zijn we een dikke twee weken verder en heeft de plant nog maar 4 kleine blaadjes (zie foto). Is dit normaal dat het plantje nog zo klein is, of zou ik beter het plantje weg doen en een nieuw zaadje planten?

plantje01_3

Ik heb nog een vraagje in verband met water geven. Ik weet dat je je vinger een aantal centimeter in de potgrond moet steken om te voelen of de potgrond nog nat is, maar als de potgrond nog beetje nat is moet je dan al water geven of nog even wachten? Als je water moet geven bij een 13 liter pot, hoeveel water mag je geven? Is dat 1 liter, of meer? Kan ik ook groeivoeding gebruiken of is dit af te raden? Sorry dat ik zoveel vragen in 1 keer stel maar het is mijn allereerste plantje en bij mijn weten ben jij de expert. Groet, Dimitri

Hoi Dimitri

Geeft niets hoor, zoveel vragen zijn het niet en bovendien heeft het ene enigszins ook met het andere te maken volgens mij, maar ook weer niet helemaal. Het is zoals zo vaak bij het kweken van wiet, een combinatie van factoren, waardoor jouw plantje nog steeds zo klein is. Maar laten we eerst eens kijken hoe groot een wietplantje twee weken na het eerste contact van het zaadje met water gemiddeld zou moeten zijn. Ik heb daarvoor even een paar foto’s uit het RollingStoned archief opgesnord, hieronder zie je ze.

Vier plantjes. Achtereenvolgens van buitenwiet-correspondent Dave, Elmo, Dokter Groen en Master Kroblo. De plantjes zijn allemaal 2 weken oud, met uitzondering van de foto rechtsboven, welke genomen is op dag 19.

Je kunt zien dat jouw plantje inderdaad een stukje te klein is voor haar leeftijd. Dit heeft er volgens mij mee te maken dat je haar, 1) laat in het seizoen hebt geplant, 2) wellicht een niet al te snelle kiemmethode (direct in de aarde) hebt gekozen, 3) meer dan een week achter glas hebt laten staan, en 4) gezien je vragen over bewateren wellicht wat teveel water hebt gegeven. Maar voel je niet lullig, alle begin is lastig en ik denk dat de meeste hobbykwekers toen ze begonnen wel eens een langzaam groeiend plantje hebben gehad. Volgende keer beter!

De zomer is nu al een eindje op weg en de dagen worden al bijna zo kort dat niet-autoflowers aan de bloei beginnen

Of je er goed aan doet om nu nog een nieuw zaadje te ontkiemen weet ik niet, een autoflower heeft -weliswaar afhankelijk van de soort – toch zo’n 11 weken nodig en dan is het eind oktober. Met een beetje geluk met het weer zou het net kunnen. Kijk, de zomer is nu al een eindje op weg en de dagen worden al bijna zo kort dat niet-autoflowers aan de bloei beginnen. Dat betekent ook dat er geen sprake meer is van dezelfde snelle groei die je in het voorjaar, of aan het begin van de zomer ziet. Het achter glas laten opgroeien helpt ook niet echt mee, buiten is het warm genoeg dus je kunt een kiemplantje nu gewoon direct buiten zetten. Glas filtert toch een deel van het licht weg, en dat is zonde.

Wanneer je een nieuw plantje zou zetten, zou ik deze keer ook voor een snellere ontkiem methode kiezen in plaats van het zaadje meteen in de grond te plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ontkiem methode van Serious Seeds in een gripzakje tussen keukenpapier. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat, een klein beetje waterstofperoxide kan het kiemproces zelfs nog verder versnellen.

Water geven

Je hebt er goed aan gedaan om je autoflower direct in een vrij grote 13-literpot te zetten, maar dat maakt het water geven bij autoflowers vooral in het begin vaak wat lastiger. Dat komt omdat een klein kiemplantje nog maar weinig drinkt, en zeker nog niet het water uit een hele 13-literpot. Hierdoor blijft de aarde erg nat, vaak te nat, en dat zorgt ook weer voor achterblijvende groei en als je pech hebt, ook voor schimmelproblemen.

Je hebt er goed aan gedaan om je autoflower direct in een vrij grote 13-literpot te zetten, maar dat maakt het water geven bij autoflowers vooral in het begin vaak wat lastiger

De manier om jonge autoflower kiemplantjes in een grote pot water te geven, is daarom per kleine beetjes tegelijk. Laat de aarde in ieder geval niet verzadigen met water. Je kunt eventueel gewoon water op de aarde spuiten met een plantensproeier. Dat doseert gemakkelijk. Later, wanneer de plant groter wordt, wordt ook het water geven wat gemakkelijker omdat de plant het dan gewoon vrij snel zelf opdrinkt.

Lieve groetjes, Muna

(advertenties)