(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een hobbyist uit Zuid-Laren vraagt Lieve Muna: Ik heb vijf zaadplantjes staan onder een T-Neon van 70 Watt. De dames zijn bijna twee weken oud nu en ontwikkelen zich in principe goed. Alleen hebben enkele plantjes van die verfrommelde blaadjes gekregen… Moet ik me zorgen maken?

Ik heb namelijk geen flauw idee wat het kan zijn, wellicht weet jij me meer te vertellen hierover?

Groetjes van een hobbyist!

Beste hobbyist,

blVerfrommelde blaadjes kunnen een genetische oorzaak hebben, of een reden die komt door de kweekomstandigheden in je hok.

Zo kan de luchtvochtigheid een rol spelen, maar ook de temperatuur of de voeding. T-Neon lampen worden nu eenmaal niet zo warm als HPS-kweeklampen, dus het zou kunnen dat de temperatuur in je kweekruimte daardoor te laag is. Een graadje of 26 tot 27 vinden de wietplanten vaak het allerlekkerste.

Te veel water geven kan ook de oorzaak van verfrommelde blaadjes zijn. Dat is een veelgemaakte fout, mensen denken al snel dat de plant dorst heeft terwijl dat niet zo is. Een goed en eenvoudig hulpmiddeltje is om je vinger in de potten te steken en als ie dan vochtig is wanneer je hem er weer uit haalt dan heeft je plant voorlopig genoeg te drinken. Is de aarde kurkdroog dan kan je water geven.

Tenslotte kan het ook zo zijn dat je de kleine wietplantjes te veel voeding geeft. Waarschijnlijk gebruik je aarde die al voorbemest is en dan is extra voeding geven meestal niet nodig, zeker in de eerste weken niet. Mijn advies zou dan ook zijn om in ieder geval nu te stoppen met voeding geven, te zorgen dat de temperatuur in je kweekruimte 27 graden Celcius is en dan te zien of je planten zich herstellen.

Mocht dit allemaal niet helpen, dan is het wellicht toch een genetische afwijking geweest (en heb je simpelweg brute pech).

Veel succes!

 

(advertenties)