(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hallo Mona, na vele forums en cannabis sites te hebben doorgelezen die zowat alleen voor recreatieve gebruikers lijken te schrijven stel ik mijn vraag maar aan jou. Over het oogsten van medicinale cannabis. Wanneer kan ik dat het beste doen als ik het beste rustgevende en pijnstillende effect van mijn medicijn wil?

Ik weet dat de kleur van de trichomen belangrijk is bij het oogsten, milky geeft high, amber geeft stoned, en een mix is ook mogelijk. Maar wat geven heldere, of vrijwel allemaal amberkleurige trichomen voor effect? Ik heb een Royal Dwarf die volledig in de bloei staat, ik schat in nog een week of drie. Ga ik voor helder of totaal amberkleurig? Groet, Goldleaf

Hoi Goldleaf

Ik moet eerst even wat rechtzetten voor ik op je vragen inga: mijn naam is Muna met een U en niet Mona van de toetjes 😉 Oké, nu dat uit de weg is moet ik zeggen dat je een hele interessante vraag voorlegt. Ik kan me voorstellen dat medicinale gebruikers van cannabis zich niet altijd thuisvoelen op alle forums waar de meeste onderwerpen inderdaad voor en door recreatieve gebruikers worden geschreven. Maar goed, om goed te kunnen begrijpen waar we het over hebben, zal ik ook eerst even de ‘recreatieve’ manier van oogsten uitleggen en je daarna vertellen wanneer je het beste kunt oogsten voor een zo goed mogelijk verdovend en rustgevend effect.

Om het goede moment van oogsten nauwkeurig te kunnen bepalen kijken we met een microscoop of juweliersloep naar de harskristallen op de toppen. Deze kristallen maken in de oogstbare periode een ontwikkeling door waarbij ze eerst helderkleurig, dan wittig en troebel en vervolgens amberkleurig worden. Aan de hand van de kleur van deze harskristallen, ook wel trichomen genoemd, bepalen kwekers het stadium waarin de wiet zich bevindt om zonodig te kunnen oogsten. Hieronder zie je de drie verschillende stadia van de trichomen.

Maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal, zoals je op de derde foto hierboven al kunt zien, veranderen niet alle trichomen tegelijkertijd van kleur. Sommigen zullen eerder wit van kleur worden dan anderen en dat geldt natuurlijk ook voor de overgang naar amberkleurig. Voor recreatieve gebruikers is wiet meestal het beste wanneer er zoveel mogelijk trichomen wit en troebel zijn. Op dit moment is de wiet het meest krachtig en potent.

Om de vraag van Goldleaf goed te kunnen beantwoorden, moeten we kijken naar wat er qua effect veranderd wanneer de trichoom van kleur wisselt. Heldere trichomen zie je als wiet nog niet rijp genoeg is, de toppen zwellen nog aan op dit punt. WWanneer je nu zou oogsten geeft de wiet je een helder, meer actief effect. Niet helemaal geschikt dus voor een pijnstillend en ontspannen effect.

Amberkleurige trichomes, je hebt te lang gewacht...

Wanneer de trichomen troebel zijn dan bevat de wiet zogezegd het meeste THC en krijg je een heel krachtig effect dat welliswaar goed kan werken tegen de pijn en een goede ontspanning kan geven, maar nog niet het effect oplevert waar jij naar op zoek bent.

Wanneer er tussen de trichomen ook een flink aantal amberkleurige trichomen zitten, dan heeft de wiet het meest ontspannende effect omdat een deel van de THC omgezet is in CBN. Dit soort wiet geeft meestal het bekende couch lock effect waarbij je snacks en je telefoon beten bij de hand kunt houden omdat opstaan een lastige taak wordt.

De soort?

Wanneer alle trichomen amberkleurig zijn geworden betekent dat dat er veel THC verloren is gegaan, de wiet zal nog steeds ontspannen werken maar het is denk ik niet het pijnstillende en ontspannende effect waar jij naar op zoek bent. Je kunt het proberen maar ik denk dat je er beter aan doet om een soort te kiezen die bekend staat om dit effect. THC en CBN (afbraakproduct van THC in amberkleurige trichomen) zijn namelijk maar twee van de ongeveer 85 bekende cannabinoïden in cannabis. Ook moet ik opmerken dat de kleuren niet bij iedere wietsoort dezelfde effecten opleveren. De ene soort zou je nooit amberkleurig moeten laten worden terwijl andere soorten zwak zijn voordat er amberkleurige trichomen opzitten.

Groetjes, Muna

 

(advertenties)