(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wellicht dacht Michaël Blanc nog snel wat geld te verdienen voor oud & nieuw 2000. Maar hij werd gepakt met 3,8 kilo hasj. Op Bali en daar zijn ze niet mals met straffen. Levenslang luidde het vonnis. Nu komt er eindelijk wat licht in zijn fucked-up leven.

Het zal je maar gebeuren. Gepakt worden met hasj in een land waar ze ook de doodstraf uitdelen aan drugsmokkelaars. Alhoewel dat meestal het geval is bij heroïnehandel, dus de Fransman Michaël Blanc (foto uit 2009) mocht nog van geluk bij een ongeluk spreken. Op eerste kerstdag 1999 – geen feest dit keer – werd de toentertijd 27-jarige pechvogel op het party eiland Bali gesnapt met 3800 gram hasj. Het zou hem zuur komen te staan.

Waar we in Nederland voor een kleine vier kilo hasj hoogstens een uur of zestig moeten gaan schoffelen in het stadspark, daar pakken ze de zaken in Azië anders aan. Blanc werd fluks veroordeeld tot levenslang. Slik.

Doof en stom

Al die tijd hebben de Franse media zijn geval onder de aandacht gehouden en vrienden en kennissen van de onfortuinlijke Fransman drongen aan op een humane oplossing van de zaak. De eerste tien jaar hielden de Indonesiërs zich doof en stom, maar in 2008 werd zijn levenslange gevangenisstraf toch omgezet in 20 jaar. Dat betekent nog altijd een celstraf van ongeveer twee dagen per gram hasj. En dan tikt 3,8 kilo ineens wel lekker aan…

Deze week was er echter onverwacht goed nieuws te melden uit het verre Conimexico: Blanc is vrijgelaten. Na 14 jaar ineens vrij man? Nou niet helemaal. De Fransman moet van de autoriteiten nog tot 21 juli 2018 in het land blijven. Pas dan zal er echt een einde zijn gekomen aan zijn vreselijke nachtmerrie.

(advertenties)