(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er is werkelijk geen houden meer aan in de Verenigde Staten. President Obama die de legalisering “een uitdaging” noemt, en nu weer een congreslid dat in het parlement roept dat de hele USA nog dit decennium legale cannabis zal hebben.

De eer om als eerste tot een snelle totale legalisering in het hele land op te roepen gaat naar het Democratische congreslid Earl Blumenauer (foto). In een speech in het congres, zeg maar de Tweede Kamer in Amerika, vergeleek hij het opheffen van het verbod op marihuana onverbloemd met de beruchte drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw. Toen hadden de VS alcohol verboden en het gevolg was dat er net zoveel gezopen werd als voorheen maar er wel een stevige maffia in het zadel werd geholpen. “Opnieuw een mislukt experiment met het verbieden”, oordeelde onze held over de huidige situatie.

Geen ballen

Blumenauer (1966) neemt bepaald geen blad voor de mond. “Ik ben er niet van overtuigd dat de wetgevers de ballen hebben om een einde te maken aan 75 jaar hypocrisie  gebaseerd op emotie en gebrekkige wetenschap, met als gevolg dat marihuana als net zo gevaarlijk als heroïne wordt gelabeld.” Hij voegde er nog fijntjes aan toe dat de medicinale cannabisgemeenschap inmiddels dit ongelijk al bewezen hebben. “Elke dag verwerpen een miljoen geautoriseerde gebruikers van mediwiet die stelling door cannabis op doktersvoorschrift te gebruiken; tegen misselijkheid als gevolg van chemotherapie, als verlichting voor oorlogsveteranen met psychische klachten, om chronische rugpijn te verminderen of de gevolgen van neurologische aandoeningen als multiple sclerosis.”

Volks versus staat

Volgens Blumenauer is de legaliseringsvraag nu een zaak geworden tussen de progressieve denkbeelden van het Amerikaanse volk versus de ouderwetse houding van Uncle Sam (de staat). “Onze federale wetten zijn bevroren in het verleden terwijl het volk verder is gegaan.” Hij maande de regering ook zich niet strafrechtelijk te bemoeien met individuele staten die liberaler denken over cannabis dan de ambtenaren en politici in hoofdstad Washington. Het congreslid voorspelt dat nog voor 2020 er een einde komt aan het landelijke verbod op marihuana.

Maar hij hoopt dat de volksvertegenwoordiging – zijn congres dus – nog voor die tijd openlijk het gebruik van medicinale cannabis en industriële hennep goedkeurt in alle staten! “Ergens in dit decennium zullen we marihuana gaan reguleren en er belasting over heffen. Tot het moment waarop we deze oneerlijke discriminatie van wiet en het dure landelijke verbod er op stoppen, kunnen we in ieder geval een einde maken aan de meest idiote en averechts werkende maatregelen!”

Hetzelfde als alcohol en tabak

Daarbij doelt de Democraat op de ‘Ending Federal Marijuana Prohibition Act’ ofwel ‘House Resolution 499’. Dit voorstel ligt momenteel bij een congres commissie. Als het wordt aangenomen maakt het een einde aan het bestempelen van marihuana als ‘controlled substance’ (zeg maar drugs). Dan ligt de weg open om wiet door overheidsinstanties op dezelfde manier te reguleren als eerder gebeurde met alcohol en tabak.

 

 

 

(advertenties)