(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Liefst 13 verdachten mochten deze week opdraven bij het Leeds Crown Court. Allemaal zijn ze betrokken bij een ‘cannabis production and supply gang’. Dat ze in Groot-Brittannië streng zijn qua straffen voor wiethandel, blijkt wel uit het feit dat de 6 belangrijkste ‘bendeleden’ zijn veroordeeld tot in totaal 34 jaar cel. En dan praat je in de Uk dus over kweekhokken met 29, 12, 25, 160, 36 en 166 wietplanten… hoeveelheden waar je in Nederland zeker niet de gevangenis in draait.

Operation Executive

De zes die daadwerkelijk de bak in moeten waren actief met “de productie en levering van cannabis op industriële schaal” in North Yorkshire en West Yorkshire. De Organised Crime Unit  van de North Yorkshire Police pakte de mannen op als onderdeel van ‘Operation Executive’, een onderzoek dat 2 jaar duurde. Naast dit zestal werden ook 5 andere mannen en 2 vrouwen veroordeeld voor hun rol in de “samenzwering”.

Het prille begin van alle ellende speelt zich af in 2017. Toen werd er een kerel gearresteerd met kweekspullen. Vreemd genoeg meldde de man die als de grote leider wordt gezien – Alan Barker (56) – zich vervolgens om die kweekapparatuur als eigenaar op te eisen! Hij werd prompt ook gearresteerd.

Mobieltjes, bron van veel ellende

Uiteraard kamde de politie na deze stommiteit het huis en het bedrijf ‘Selby Hydroponics’ van Alan uit. Onder andere een beetje wiet en een beetje speed, 6 telefoons, 2 jachtgeweren en een “boek voor marihuanakwekers” vormden de buit.

Met name uit die mobieltjes rolde een schat aan informatie over de groep die her en der in de regio wiet kweekte en verhandelde. ‘Operatie Executive’ was geboren, met als doel om deze OCG (organised crime group) te ontmantelen. En zo rolde het ene na het andere koppie van de leden van deze illegale cannabisclub.

Is het wiet, is het een wietplant of is het bladafval (cannabis mulch)? Voor de politie maakt het weinig verschil uit…

De productielocaties werden ontdekt nadat huiszoekingsbevelen waren uitgevoerd, waarbij wiet werd gekweekt in 5 woonhuizen op Nab Lane, Fieldhead Road en Holly View Farm in Birstall, Westfield Terrace in Halifax en Northfield Road in Dewsbury – allemaal in West Yorkshire.

Geen aantallen wietplanten om van achterover te vallen

“In sommige woningen was de elektriciteit omgeleid en waren geavanceerde hydrocultuur- en bewateringssystemen opgezet”, aldus de North Yorkshire Police in wellicht het langste persbericht dat wij ooit hebben gelezen over het oprollen van wiethokken.

De ‘jackpot’ in beeld: 160 wietplanten in Dewsburry…

Maar gezien de aantallen planten in deze hokken, kan je toch eigenlijk niet echt over grootschalige wietteelt spreken. Zo kweekte Nab Lane 12 wietplanten in zijn kelder. Bij James Dalton (goeie naam voor een boef wel) waren het er 25 op een slaapkamer. Gary Barker pakte het dan met 160 dames wel wat groter aan, maar bij Ben Marshall Ben waren het er 29 in de kelder en bij Diane Mitchell and John Healy thuis groeiden 36 wietplanten in twee kamers.

Niet bepaald kweekfaciliteiten waar wij het woord ‘industriële schaal’ op los zouden laten, zoals de politie.

Met en zonder wortelkluit

Bij Selby Hydroponics (een slechte bedrijfsnaam als je wil verbergen dat je met wiet werkt eigenlijk) vond de politie naar eigen zeggen nog veel meer verdachte zaken: “166 cannabisplanten met wortelkluiten, 65 wortelkluiten zonder planten, cannabis mulch, cannabis stekjes, vacuümzakken en vuilniszakken die onlangs waren begraven”.

Qua bedrijfsnaam en uiterlijk had de wietbende toch beter moeten weten…

Nou ja, de politie pakte uiteindelijk dus 13 mensen op, onder meer door sigarettenpeuken en drankflessen te onderzoeken op vingerafdrukken. Ook bewaking, forensische onderzoek en het uitlezen van mobiele telefoons kwamen er aan te pas. “Na het langdurige en complexe onderzoek werd de groep aangeklaagd en uiteindelijk voor de rechter gebracht”, schrijft de North Yorkshire Police.

Kneiterharde straffen uitgedeeld voor wietteelt

Het lijkt ons allemaal heel erg veel werk en geld te hebben gekost, maar zoals gezegd houden ze in Groot-Brittannië nu eenmaal niet van wiet(telers), tenminste niet bij de wetshandhavers. En dus deelde de rechters de volgende straffen uit aan deze 6 hoofdverdachten:

  • Alan Barker (56) – 9 jaar + 9 maanden gevangenisstraf
  • Gary Barker (53) – 6 jaar + 3 maanden gevangenisstraf
  • Steven Annis (40) – 5 jaar + 6 maanden gevangenisstraf
  • James Dalton – 5 jaar + 6 maanden gevangenisstraf
  • Kastriot Molla (44) – 3 jaar + 6 maanden gevangenisstraf
  • Michael Demes (55) – 3 jaar + 6 maanden gevangenisstraf

Connor Demes (27), Anthony Read (63), Kate Barker (41), Mark Furness (60), Diane Mitchell (64), John Healy (44) en Ben Marshall (52) kwamen weg met voorwaardelijke celstraffen…

Moraal van dit Engelse verhaal: Ben toch maar blij als je hier gepakt wordt en niet daar!

(advertentie)