(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je verwacht anno 2024 eigenlijk dat ook mensen die een uniform dragen op het werk – bijvoorbeeld  politiemensen – mogen genieten en profiteren van cannabis. Maar niet in Groot-Brittannië. Omdat Jason Cron op een privéfeestje aan één joint had gelurkt, kwam er binnen recordtijd een einde aan zijn dienstverband bij de Thames Valley Police!

Wouten, wiet en de wet

In betere cannabislanden zoals Canada mogen ook overheidsambtenaren als politie, brandweer en militairen gewoon wiet roken (alleen niet in de 24 uur voorafgaande aan hun dienst). Eigenlijk best logisch ook, want waarom zou de legalisatie van recreatieve (of medicinale) cannabis niét voor hen gelden? Het zijn tenslotte ook net gewone mensen.

Hoe anders, noem het gerust spastisch-anaal, reageren ze in Engeland op een blowende copper. De publieke omroep BBC meldt afgelopen weekend dat een net met zijn nieuwe job begonnen ex-politieman alweer weg is bij de Thames Valley Police.

Hun bericht begint nog wat omfloerst (daarover zo meer) met: ‘Ex-police trainee quit after smoking cannabis‘.

Sigaret op kerstfeestje blijkt joint

Eerst maar eens de feiten. Agent Jason Cron begint in december vorig jaar met zijn nieuwe baan bij het trainingscentrum van de Thames Valley Police in Sulhamstead, Berkshire. Op 19 februari van 2024 stopt hij er echter al mee: hij neemt zelf ontslag.

De reden? Op 27 december ging de kersverse politieagent Jason naar een feestje. Mensen die hij verder niet kende boden hem een sigaret aan, maar “na een paar trekjes realiseerde hij zich dat hij cannabis had gerookt”, aldus de BBC. Een foutje met krankzinnige gevolgen, zo blijkt.

In Groot-Brittannië houdt de wet niet van cannabis en het is helemaal een pandemonium als een politieagent van de verboden vrucht proeft…

Eerlijk opgebiecht, maar tevergeefs

Na nieuwjaar, op 4 januari, biechtte Jason eerlijk op tegen zijn leidinggevende dat ie – per ongeluk – wiet had gerookt. Maar zijn baas, hoofdcommissaris Jason Hogg, is er eentje van de rigide ouderwetse stempel. Hij beoordeelde de paar onbedoelde hijsjes van een jointje als ‘grof wangedrag’.

Ook vindt de politiechef dat Jason eerder de kans heeft gehad om toe te geven dat hij de Class B drug (wiet) had gerookt, oftewel dat ie er rijkelijk laat mee voor de boeg kwam. “Hij zei dat de acties van de heer Cron onverenigbaar waren met het feit dat hij een politieagent zou blijven”, meldt de Britse omroep.

Jason wacht niet op de guillotine

Omdat Jason de donderbui natuurlijk wel zag aankomen na deze idiote reactie van zijn directe leidinggevend, nam hij zelf het besluit om op te stappen. Een online hoorzitting afgelopen vrijdag over dit onbenullige maar desondanks gigantisch opgeblazen akkefietje (‘wangedrag’), liet Jason dan ook schielijk aan zich voorbijgaan.

Een verstandig besluit. Allereerst omdat Jason ons een geschikte peer lijkt en bovendien iemand die (nu) weet wat wiet is. Zo iemand heeft weinig te verwachten bij een baas als Hogg, ook al delen ze dezelfde voornaam.

Ten tweede simpelweg vanwege het feit, zo bericht de BBC, dat Jason Cron “zou zijn ontslagen als hij geen ontslag had genomen”. Hij wordt nu op de zwarte lijst van het College of Policing geplaatst.

Pfff… het zal allemaal nog even duren voordat cannabis echt genormaliseerd is mensen, zeker aan de overkant!

LEES OP CNNBS OOKFijn voor Canadese politie: blowen mag, mits fit op werk

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)