(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel Canada heel verstandig en in één formidabele klap cannabis legaliseerde in oktober 2018, waren politiemensen tot nu toe zo goed als uitgesloten van dit feest. Ja, ze mochten dan wel gerust een jointje recreatieve wiet wegwerken, maar dat moest dan wel minimaal 28 dagen (!) voor diensttijd zijn. Dat betekent in de praktijk dus dat je nooit kunt blowen. Vanaf nu is dit beleid echter verleden tijd.

Onmogelijke regels voor blowende Mounties

De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) is zowel de Federale als de Nationale politie van Canada. De RCMP verzorgt de nationale politietaken en – op basis van contracten – ook lokale politietaken voor gemeenten en provincies in de 3 Canadese territoria en 10 provincies.

Maar helaas pindakaas mochten de 30.000 leden van de RCPM niet meedoen met het wietfeest dat eind 2018 van start ging in Canada. In het ‘beleid voor middelengebruik’ stond dat eerstelijnsofficieren en veel andere medewerkers in ‘veiligheidsgevoelige functies’ zich vier weken voor diensttijd moesten onthouden van recreatief cannabisgebruik.

Cannabisbeleid bij RCMP stamt uit ander universum

Godzijdank heeft de RCMP eerder deze maand haar beleid ten aanzien van cannabisgebruik door leden versoepeld, door te stellen dat ze gewoon fit genoeg moeten zijn om aan het werk te gaan. De verandering brengt de Mounties nu ook op één lijn met veel andere politiekorpsen als het gaat om wietgebruik door medewerkers.

De National Police Federation, die bijna 20.000 leden van de RCMP vertegenwoordigt, verwelkomde de stap en zei dat het vorige beleid ‘niet consistent was met het politie-universum’. In een recente verklaring van voorzitter Brian Sauve staat dat vakbondscomités al sinds 2020 pleiten voor herziening en modernisering van het beleid.

Bij de Royal Canadian Mounted Police ging direct de vlag uit na de regelwijziging en kwam de wiet op tafel…

Van 28 dagen naar 24 uur niet van tevoren blowen

De RCMP erkende afgelopen zomer dat het beleid van 2018 moest worden herzien. In een nota opgesteld voor RCMP-commissaris Michael Duheme, werd een beperking van 24 uur aanbevolen voor cannabisgebruik voordat men zich op het werk meldt, met enkele uitzonderingen.

“Politieorganisaties die aanvankelijk een nultolerantie of een 28-dagen restrictie hanteerden, zijn of gaan in de richting van een fit for duty of 24-uurs onthoudingseis, of een combinatie van beide”, lezen we in die nota.

De politiebond had de RCMP geadviseerd dat een van de meest voorkomende vragen tijdens wervingssessies betrekking had op het beleid voor recreatief cannabisgebruik, voegde de notitie eraan toe. Aha, dus wellicht worden de regels ook wel (mede) versoepeld omdat er anders helemaal niemand meer bij de politie wil gaan werken.

Mag nu eindelijk iedereen aan de wiet in Canada? Nee…

Wij zijn heel blij voor de tienduizenden Mounties die vanaf nu ook kunnen deelnemen aan het gewone leven, met cannabis. Overigens en voor de goede (wets)orde: ze mogen nog steeds niet onder de invloed van alcohol of drugs op het werk verschijnen.

En nog altijd is er een heel klein plukje politiemensen in Canada dat ook in 2024 helemaal niets mag met wiet. Tot deze zero-tolerance dienders behoren de onderwaterduikers en piloten. Maar hé, je kan nu eenmaal ook in Canada niet alles hebben…

(advertentie)