(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met onaangekondigde en anonieme bezoekjes van zogeheten ‘mystery shoppers’ hopen de autoriteiten in de Amerikaanse staat Oklahoma hun medicinale cannabismarkt te verbeteren. Het inzetten van deze uit de retail overgenomen methode is voor zover wij weten een wereldprimeur binnen de legale cannabisbranche. 

Mystery shoppers duiken op in cannabisland

Mysteryshopping is een methode om de service van een winkel of bedrijf aan de klant en klantvriendelijkheid in kaart te brengen. Een mysteryshopper brengt een bezoek aan een bedrijf en laat zich helpen alsof hij een reguliere klant zou zijn. De mysteryshopper doet achteraf verslag van zijn bevindingen.

Dit is de definitie van wat een mystery shopper doet volgens Online Marketing Agency. Tot nu toe ging het dan altijd over normale winkels, maar in Oklahoma gaan ze dit fenomeen vanaf nu dus ook inzetten op de  medicinale cannabismarkt. En in dit geval gaat het  in eerste instantie om de kwaliteit van de cannabis en niet zozeer om de kwaliteit van de verleende service.

50 geheime bezoekjes per jaar en alles wordt lab getest

Of zoals Josh West, mede-indiener van de wet in Oklahoma die deze week van kracht wordt, het zegt: “Consumentenveiligheid is het belangrijkste onderdeel. En we willen ervoor zorgen dat we de slechte actoren buiten de deur houden.” Hulde daarvoor, en helaas iets wat alleen in een legale markt kan. In landen als Nederland en België moet je er als consument maar gewoon het best van hopen als je wiet aanschaft.

Volgens de wet kan de Oklahoma Medical Marijuana Authority (OMMA) nu dus ook gebruikmaken van ‘geheime kopers’ om de medicinale cannabisindustrie in de staat te reguleren, zo meldt nieuwszender FOX25.

Minder illegale wietkwekerijen, minder illegale verkooppunten en minder illegale – en dus ongecontroleerde – wiet… met mystery shoppers hoopt Oklahoma de markt beter te kunnen reguleren.

De nieuwe wet verplicht toezichthouders om minstens 50 mystery shoppers per jaar naar gelicentieerde dispensaries te sturen om anoniem medische cannabisproducten te kopen én de producten vervolgens door een laboratorium te laten testen. Voor de goede orde: recreatieve cannabis is er nog verboden.

Wiet is net als drank in Oklahoma

Josh West stelt dat de nieuwe wet prioriteit geeft aan de veiligheid van Oklahomans door potentiële slechte producenten en verkopers in toom te houden. “Kiezers, mensen in de industrie, mensen buiten de industrie, het gemiddelde publiek, ze wilden een aantal checks and balances op zijn plaats,” zegt hij in de nieuwsreportage.

Volgens de politicus is wiet ook eigenlijk niet anders dan bijvoorbeeld drank. “Het niet anders dan wat de Alcoholic Beverage Laws Enforcement Commission doet wanneer zij een slijterij binnengaat en ervoor zorgt dat ze zich aan de wet houden.”

Zwarte markt en illegale wietteelt aanpakken

Behalve de gezondheid van de consument, wil de overheid in Oklahoma met de inzet van mystery shoppers ook illegale cannabisactiviteiten in de staat aan te pakken.

Cannabisregulatoren zeiden in november dat ze 165 licenties voor medicinale cannabisteelt wilden intrekken omdat de bedrijven geen bewegwijzering op hun eigendommen hadden aangebracht, zoals de wet voorschrijft. En in augustus verklaarde het Oklahoma Bureau of Narcotics dat de ambtenaren in de afgelopen twee jaar meer dan 800 (!) illegale wietkwekerijen hebben gesloten.

Ambtenaren van de staat zeiden vorige maand nog dat door hun inspanningen (tot nu toe) om de industrie in toom te houden, het aantal ‘medicinale wietkwekerijen’ in Oklahoma is gedaald van ongeveer 9.400 in 2021 tot zo’n 3.200 aan het einde van 2023.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)