(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tsjechië heeft zijn eerste wetsontwerp gepubliceerd om recreatieve cannabis te legaliseren, inclusief plannen om bezit en thuisteelt te decriminaliseren en om sociale clubs op te richten waar mensen vrij kunnen consumeren. Daarmee volgt het land – zoals te verwachten was – grote buur Duitsland, dat precies hetzelfde van plan is.

Tsjechië slaat voorlopig niet de weg van Canada in

Volgens de Engelstalige nieuwssite Expats.cz  bevat het wetsontwerp van de regering echter geen kader voor het opzetten van een gereguleerde cannabismarkt. Ook precies zoals het in Duitsland gegaan is dus. Ook daar sneuvelde de plannen voor een commerciële wietmarkt met coffeeshop-achtige outlets.

Cannabisactivisten en belanghebbenden uit de industrie hopen wel dat er in de toekomst regels kunnen worden toegevoegd voor licentieproductie en detailhandel.

Sinds 2010 is cannabis in Tsjechië gedecriminaliseerd voor persoonlijk gebruik en sinds 2013 is medicinale cannabis legaal. De inspanningen sinds 2022 om recreatieve cannabis te legaliseren, omvatten eerst plannen om een complete gereguleerde markt à la Canada op te zetten.

Tsjechië neemt afscheid van war on drugs, dat sowieso

De laatste ontwikkelingen suggereren echter dat de focus voorlopig alleen ligt op bezit, thuisteelt en de oprichting van cannabis social clubs. Misschien een beetje tegenvallend voor hardcore activisten en de internationale cannabisindustrie, maar het is natuurlijk altijd nog veel en veel meer/beter dan wat wij hier in Nederland hebben of binnen afzienbare tijd krijgen met ons ‘wietexperiment’.

Het nu enigszins afgezwakte wetsvoorstel maakt ook deel uit van een breder initiatief van de Tsjechische regering om verslaving aan te pakken via een wetenschappelijke en risicogebaseerde aanpak. Deze aanpak omvat het reguleren van ‘verslavende’ stoffen op basis van hun schadelijkheidsniveau en het aannemen van beleid voor schadebeperking in verslavingszorg.

Typische problemen voor Europese landen

Hoewel het ontwerp nog niet is afgerond, heeft het al kritiek gekregen omdat het geen legale markt voor cannabis creëert. Tsjechische lobbyclubs zoals Safe Cannabis Association, CzecHemp en Legalizace.cz uitten bijvoorbeeld hun bezorgdheid in een gezamenlijk persbericht.

Ze stellen dat het toestaan van zelfteelt en cannabisclubs weliswaar stappen vooruit zijn, maar dat het ontbreken van een gereguleerde markt niet volledig de problemen aanpakt die voortkomen uit de huidige repressieve aanpak, met name de winsten van illegale producenten en dealers.

Deze ontwikkeling in Tsjechië weerspiegelt de uitdagingen waarmee andere EU-landen worden geconfronteerd bij het opzetten van een legale cannabismarkt voor volwassenen. Het herziene voorstel van Duitsland als gevolg van het verzet van de Europese Commissie en de juridische hindernissen binnen het EU-kader benadrukken ook de complexiteit van deze kwestie.

Maar nogmaals: doe ons 100% dit Tsjechische of Duitse beleid boven het krankzinnige gedoogbeleid hier…

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)