(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord ‘rastaman’? Juist. En toch hè, toch is de rastaman voor wiet gearresteerd. Dat is echter heel klein bier vergeleken bij die andere bust in Guyana afgelopen week, want daar gaat het ineens over miljarden dollars. In New York viel een fake wietwinkel genadeloos door de mand en uiteraard viel er voor de wiethaters ook in eigen land weer een en ander te juichen. 

Wietfoto 1 – Guyana

We beginnen in Guyana, Zuid-Amerika. ‘Multi-billion dollar marijuana bust made in GDF joint operation‘, kopt CarribeanNationalWeekly.com namelijk en dan schieten wij wel wakker – als het om miljarden gaat. Dat GDF staat trouwens voor Guyana Defence Force, dus bovenstaande groene miljardenbusiness werd door zowel leger als politie aangepakt. Men is er in de media daarginds nogal van onder de indruk: 6.000 wietplanten + ‘staggering 8,000 pounds of dried marijuana’ (2.722 kilo). Plaats delict was het afgelegen Gaetroy in Upper Berbice River. Niemand gearresteerd gelukkig, maar hoe dan ook vloeit er weer voor meer dan 6 miljard dollar aan lekkers door het afvoerputje. Guyaanse dollars weliswaar, maar toch.

Wietfoto 2 – Verenigde Staten

Snel naar The Big Apple, die tegenwoordig beter The Big Bud genoemd kan worden, zoveel wiet toko’s telt New York. Maar lang niet allemaal zijn die legaal. Neem het Breckenridge Cannabis Cafe in Brooklyn. Ziet er super uit van binnen en buiten, inclusief een papieren vergunning op de voordeur. Alleen bleek die laatste zo nep als de tieten van Stormy Daniels, het ex-pornoliefje van Donald Trump.  Voedsel en drankjes, dat mocht deze toko volgens de licentie verkopen maar géén cannabis. Dus stormde de politie naar binnen en nam alle wiet in beslag. Hoeveel, dat meldt The New York Post niet, wel dat er nu een ander papiertje op de deur hangt en wel met de tekst ‘“WARNING: THIS BUSINESS IS ORDERED TO STOP ILLEGAL ACTIVITY.”

Wietfoto 3 – Nederland

Terug naar eigen land, of in ieder geval toch naar Friesland. In Franeker schoot de politie op 11 januari deze foto bij een loods aan de Arkens. Als bewijs voor het oprollen van een ‘ondergrondse hennepkwekerij’ met zo’n 470 planten. “De kwekerij werd blootgelegd na informatie die was gedeeld met de politie”, lezen we. In goed Fries betekent dat dat de boel verraden is door een anonieme burger. Behalve de wietplanten ontdekte de Friese flikken nog een afvoersysteem. “Het Wetterskip en FUMO hebben het water in een sloot onderzocht waar het afvoersysteem uitkwam. In de sloot werden drugsresten aangetroffen.” Welja, zonde van de wiet. Om het Friese feest te perfectioneren werden er ook luxe goederen meegenomen (gewoon omdat dat kan): o.a. auto’s, een sloep, aanhangwagens, horloges en andere sieraden. Oant moarn!

Wietfoto 4 – Guyana

Nog even terug naar Guyana. Zo kom je er maar 1 x per jaar, zo ben je er 2 x in 1 week. Hoe dan ook, op Facebook bericht de Guyana Police Force over de arrestatie van de 23-jarige Naasson Henry. Ofwel de ‘rastaman’ zoals de politie hem noemt. Niet wereldschokkend dat een rastaman wiet op zak heeft lijkt ons, maar blijkbaar kan het in Guyana niet door de beugel. En dus mag onze rastaman samen met zijn op de kop af 69,3 gram – niet al te beste – buitenwiet poseren voor de politiecamera. Henry probeerde er bij het zien van de wouten nog wel vandoor te rennen, maar tevergeefs. Toen de dienders hem handboeien aanmaten en erbij vertelden waarom, sprak onze rastaman de nu al legendarische woorden: “I does just do a fine thing.”

Wietfoto 5 – Nederland

“Puur toeval”. Aldus een politiewoordvoerder op RTV Utrecht over het oprollen van deze wietkwekerij met ‘honderden potten en planten’. Hoezo toeval, vraag je? “Nadat de brandweer dinsdagavond een brand bluste bij een dagbesteding in Wijk bij Duurstede stuitte het bij de nacontrole in een naastgelegen pand op een hennepkwekerij”, lezen we. Over bloody pech gesproken zeg, het is niet eens je eigen wiethok dat brandt… Nee, het is eerder een van de ‘mensen met een verstandelijke beperking’ geweest die voor alle ellende en overlast zorgde, denken wij. Of mag je dat (ook) niet meer zeggen anno 2024? ‘Vooralsnog lijkt de aanwezigheid van de kwekerij niet in verband te staan met de genoemde brand’, schrijft de Politie Wijk bij Duurstede in ieder geval. Dus de wietkweker van dienst treft geen enkele blaam – dat mag zeker wel eens gezegd worden in 2024.

(advertentie)