(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In sommige landen hebben de burgers wel wat in de politieke melk te brokkelen ten aanzien van cannabis. Op zondag 9 juni bijvoorbeeld, mogen de Slovenen via een referendum hun oordeel geven over 2 maatregelen die het cannabisbeleid van het land moeten veranderen. Op dit moment is recreatief gebruik van cannabis nog steeds verboden in Slovenië, en medicinale cannabis is alleen toegestaan onder beperkte voorwaarden, in farmaceutische vormen zoals Sativex en Marinol.

Beter medicinaal beleid, legale consumptie en thuisteelt recreatieve cannabis

In april keurde de Sloveense Nationale Vergadering de twee wietvragen die de burgers – er wonen iets meer dan 2 miljoen mensen in EU-lidstaat Slovenië – mogen beantwoorden. “Hoewel geen van beide maatregelen wettelijk bindend is, kan hun goedkeuring toekomstige wetgevende actie aanzienlijk beïnvloeden en het groeiende momentum voor cannabishervorming in Slovenië versterken”, schrijft de de Franse website NewsWeed.

Welke zaken staan er zondag op het stembiljet in Slovenië?

Maatregel 1 – Een beter medicinaal cannabisbeleid

Zoals we al in het intro schreven, nu mag er bijna niets en al helemaal niet met echte cannabis (toppen, wietolie, edibles e.d.). De binnenlandse productie van mediwiet is zelfs verboden!

Belangenvertegenwoordigers van patiënten stellen dat het “essentieel is om het nationale medicinale cannabisprogramma uit te breiden om veilige toegang te garanderen, de productvariëteit te vergroten, het onderzoeksbeleid te verbeteren en de lijst van in aanmerking komende aandoeningen te verbreden”.

Maatregel 2 – Thuisteelt en bezit recreatieve cannabis

Op dit moment is recreatief gebruik van cannabis nog steeds verboden in Slovenië. Mensen die betrapt worden op het bezit van persoonlijke hoeveelheden wiet kunnen boetes krijgen, hoewel er mildere maatregelen beschikbaar zijn voor degenen die ermee instemmen ‘gedragsrevalidatieprogramma’s’ te volgen. Degenen die beschuldigd worden van het produceren of dealen van wiet riskeren zware gevangenisstraffen.

Het referendumvoorstel wil de weg van Malta, Luxemburg en Duitsland volgen. Oftewel; de thuisteelt voor persoonlijk gebruik, het bezit van recreatieve wiet en de consumptie ervan door volwassenen worden gelegaliseerd.

Zwaait ook Slovenië de war on drugs uit?

Uitgaande van verstandige kiezers zondag, is het echter geen appeltje-eitje dat Slovenië dan ook snel de wet verandert. Het betreft immers een niet-bindend referendum. “Sterke steun voor deze maatregelen, vooral als de stemmen overweldigend positief zijn, kan echter aanzienlijke politieke druk uitoefenen op de wetgevers om zich aan te passen aan de wil van het publiek”, aldus NewsWeed.

Deze Franse site meldt ook dat er een stevige oppositie is opgetuigd tegen vrijere cannabiswetgeving, doorspekt met “onvolledige of misleidende informatie”. Zo publiceerde het Sloveense nationale instituut voor volksgezondheid onlangs een artikel tegen cannabisgebruik en -hervorming zonder direct in te gaan op de aankomende referenda.

“Dit standpunt, geworteld in verouderde perspectieven, negeert de succesvolle implementatie van cannabisbeleid in andere Europese landen, die vaak positieve sociale en economische effecten hebben gehad.”

1 op de 10 Slovenen consumeert nu al cannabis

Hoeveel Slovenen houden er eigenlijk wel van wiet? Volgens een onderzoek van Marihuana Marš en Študentska Organizacija Univerze v Ljubljani  telt Slovenië meer dan 200.000 cannabisgebruikers op een totale bevolking van ongeveer 2,2 miljoen.

Het onderzoek wijst er ook op dat er in Slovenië jaarlijks ongeveer 2.000 wietgerelateerde strafbare feiten worden gepleegd. Dat valt wellicht mee, maar ook in het Balkanland kan de politie waarschijnlijk wel beter haar kostbare tijd en middelen gebruiken…

Wij wensen alle burgers – blowers en haters – veel wijsheid toe komende zondag, zet ‘m op Slovenië!

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)