(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nog even en dan barst het Experiment Gesloten Coffeeshopketen – beter bekend als de wietproef of het wietexperiment – in volle omvang los. Half december begonnen ze al met de verkoop van ‘gereguleerde wiet en hasj’ in de Brabantse steden Breda en Tilburg. Op 17 juni volgen dan de overige acht coffeeshopgemeenten. Het gehele verloop van het experiment is nu door de overheid in een handige graphic gezet.

Waar kun je terecht voor 100% gecontroleerde cannabis?

Het duurde een jaar of zeven voordat in Nederland daadwerkelijk gereguleerde wiet – we mogen het van de minister géén legale wiet noemen – het levenslicht zag. En als het hele gedoe voorbij is, zitten we alweer diep in het jaar 2028.

Vooralsnog zijn de geluiden uit Brabant, waar ze dus al eerder mochten beginnen, positief. Met name vanuit de consumenten, die eindelijk weten wat ze in een coffeeshop kopen – al is het maar omdat een etiket op de gereguleerde wiet verplicht is en de teelt gecontroleerd wordt met labtesten.

Op maandag 17 juni kunnen cannabisliefhebbers voor dit soort wiet, hasj en voorgedraaide joints ook terecht in de volgende steden:

Na korte overgangsfase start in september de echte wietproef

Bij de tien uitverkoren wiettelers voor de wietproef is het nu dus lekker druk mag je aannemen. Gezien het succes tot nu toe in Breda en Tilburg, lijkt het er sterk op dat de cannabisconsument namelijk echt zit te wachten op schone, lekkere wiet.

In het begin mogen de bijna tachtig coffeeshops trouwens ook nog tijdelijk illegale wiet en hasj aanbieden, naast het gereguleerde aanbod van de 10 wietproefkwekers. Deze periode noemen ze bij de Rijksoverheid dan ook toepasselijk ‘Overgangsfase’.

De eigenlijke ‘Experimenteerfase’ begint op maandag16 september 2024. Vanaf die dag mogen dan uitsluitend gereguleerde cannabis verkocht worden in de coffeeshops in de tien gemeenten.

De wietproef duurt minimaal tot halverwege 2028

Voor wie het allemaal nog eens in een handig overzicht wil zien, publiceerde de staat maandag de nieuwste versie van hun ‘Tijdlijn experiment gesloten coffeeshopketen in een infographic. Iets wat wij jullie niet willen onthouden, want het hele gedoe sleept zich zoals gezegd al jaren voort.

Dit is zoals ze het zich in Den Haag voorstellen met niet-illegale cannabis in Nederland:

Wij zijn heel benieuwd, zeker gezien het feit dat we misschien gedurende deze hele wietproef met een uiterst rechts-conservatief PVV/BBB/VVD/NSC kabinet te maken hebben, of cannabis nog voor het einde van dit decennium 100% legaal wordt… of dat alles weer teruggedraaid wordt na het krakkemikkige gedoogbeleid van nu. Een k*tbeleid waarmee de rest van cannabis minnend Nederland het sowieso de komende jaren nog moet blijven doen.

De tijd(lijn) zal het ons leren!

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)