(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goed nieuws voor de miljoenen liefhebbers van wiet in Zuid-Afrika. President Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika heeft dinsdag een wetsvoorstel ondertekend dat het bezit én de teelt van cannabis door volwassenen legaliseert. De timing zal geen toeval zijn ook: precies één dag voor de nationale verkiezingen!

Na lange vertraging is het nu eindelijk zover

President Ramaphosa gaf dinsdag dus als laatste politieke instantie zijn goedkeuring aan de Cannabis for Private Purposes Act (CfPPA). De Nationale Assemblee had de wetgeving in november goedgekeurd en de Nationale Raad van Provincies tekende in februari al voor legalisatie van recreatieve wiet(teelt).

De hervorming is al jaren in de maak. Maar helaas overschreden wetgevers de deadline ruimschoots na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2018 – en een jaar eerder al een soortgelijk vonnis in de provincie West-Kaap – dat het verbod op eenvoudig bezit en het kweken van cannabis onwettig achtte en een wetswijziging binnen twee jaar verplicht stelde.

LEES OP CNNBS OOKBAM! Hooggerechtshof Zuid-Afrika legaliseert cannabis

Cannabis als economische prioriteit

Het wetsvoorstel om de legalisatie te codificeren werd uiteindelijk in 2020 ingediend, maar actie werd uitgesteld, zelfs toen de Zuid-Afrikaanse regering cannabis opnam in een lijst van sectoren die prioriteit moeten krijgen in het belang van economische expansie.

“De daaruit voortvloeiende hervorming van de regelgeving die mogelijk wordt gemaakt door de CfPPA zal onder andere cannabis volledig verwijderen uit de Drugs en Drugshandel Wet”, aldus de president dinsdag in een persbericht.

En: “Dit zal verder de wijziging van de lijsten van de wet op geneesmiddelen en verwante stoffen mogelijk maken en voorzien in een gerichte hervorming van de regelgeving van de wet op het kwekersrecht en de wet op de plantenveredeling, evenals andere stukken wetgeving die gewijzigd moeten worden om de industrialisatie van de cannabissector mogelijk te maken.”

Geen commerciële verkoop, je móet thuis wiet kweken

Klinkt allemaal goed, zelf kinderen kunnen vanaf nu officieel behandeld worden met medicinale cannabis in Zuid-Afrika. Ook worden de straffen kwijtgescholden van mensen die eerder zijn veroordeeld voor het bezit of teelt van wiet.

Maar net als in Duitsland komt er voorlopig geen legale commerciële verkoop van wiet. In Nederland doen wij het precies andersom: wij regelen juist alleen maar de commerciële verkoop tijdens de wietproef en laten verder de thuistelers lekker de moord stikken (met risico op veroordeling en huisuitzetting).

Nee, dan kiezen wij toch liever voor het model van Zuid-Afrika. Volwassenen moeten hun eigen planten kweken!  Ze mogen hun wietoogst echter wel alleen in hun eigen privé-omgeving consumeren.

Zuid-Afrika wil later een bloeiende cannabisindustrie

Toch is een winstgevende cannabisindustrie wel degelijk – net als in Duitsland trouwens – de bedoeling op langere termijn. Woordvoerder Moloto Mothapo van het parlement heeft gezegd dat de regering hoopt dat het wetsvoorstel voor niet-commerciële legalisatie zal dienen als een springplank om “robuustere regelgeving op te stellen ter ondersteuning van de oprichting van een cannabismarkt in het land”.

Ook president Ramaphosa zei in zijn State of the Nation toespraak in 2022 dat hij wil dat zijn land toetreedt tot de wereldwijde medische hennep- en cannabisindustrie, met het argument dat dit meer dan 100.000 banen kan opleveren. Er zit, zoals ze dat zeggen, dus nog veel meer in het wietvat in Zuid-Afrika. Maar stap 1, die zoals meestal de belangrijkste is, is alvast gezet nu.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)