(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is behelpen voor onze buitenwiet-testkwekers, met dank aan de weergoden die het vooralsnog niet heel goed met ons voor hebben. Maar niemand geeft natuurlijk op, en afgezien van een gesneuveld plantje hier en daar zijn alle ‘dames’ toch weer gegroeid. Maar wanneer komt die zon nou eindelijk eens haar steentje aan de buitenwiet test bijdragen? 

Bart

Update 24 mei 2024: Sorry! Ik ben weer eens nét te laat… (voor update #7, red.) Maar bij mij gaat het vrij goed, buiten de drie autoflower testplanten heb ik nog zes Auto Lemon Kix planten gezet. Die waren ook allemaal in minder dan vijf dagen boven.

Eentje van de test-autoflowers heeft het moeilijk (ik moet eens kijken welke het precies is). De andere staan er vrij mooi bij. Hierbij nog een foto van deze ochtend.

Groene groeten, Bart

Nick aka Kuni

Update 26 mei 2024: De guerrilla automatic plantjes zijn gereduceerd tot twee stuks. De Erdbeer is namelijk ten prooi gevallen aan de naaktslak en heeft het niet overleefd. Maar tot mijn vreugde heb ik een van de laatste zaadjes van Erdbeer mogen ontvangen om nog een poging te doen, waarvoor veel dank CNNBS.NL!

De Alpine Honey Melon en de Big Yeti hebben de draad weer opgepakt sinds ze in textiel potten staan, en nadat ze waren verplaatst naar een zonnigere plek. Ook heb ik om de potten heen eierschalen verkruimeld, dit omdat slakken niet van scherpe randjes houden en op deze manier meer uit de buurt zouden moeten blijven.

Ik heb nog overwogen om kopertape om de plantenpotten heen te wikkelen. Dit zou voor een licht elektrisch schokje moeten zorgen en de slak doen omkeren. Echter na het lezen van verschillende reviews op het internet hebben deze mij nog niet kunnen overtuigen om de kopertape te doen aanschaffen. Misschien dat één van onze buitenwiet testers hier ervaringen mee heeft, en dat met ons wilt mede wilt delen?

De Zmäkdaun gaat nog steeds het beste van allemaal, mede omdat deze veilig in een hobbykas staat, en de temperatuur gewoon net iets warmer is. Ook deze is omringd met stukjes eierschaal voor het geval dat…

Ik zal volgende keer, als alles nog steeds goed gaat, eens foto’s van de onderstam maken, want die wordt namelijk steeds dikker. Het ziet er in ieder geval al veelbelovend uit. Ik wens alle buitenwiet testers veel geluk, warmte en een zalige zon.

Groene klevende vinger groeten, Nick aka Kuni

Gefjon Grow

Update 27 mei 2024: Hey hey, hier zijn we weer met een update We zullen beginnen bij de gefeminiseerde lichtgevoelige dametjes. De Big Yeti (de grote in de volle grond) die is volledig genezen van de slakkenslag en groeit mooi verder. Een mooie nieuwe kruin en niks meer te zien van de slakkenbeten op de nieuwe bladeren

De kleinere Yeti’s (ik heb er wat meer) die groeien ook mooi door maar staan tijdelijk in de kas om de potten te laten uitdrogen. Ze hebben een paar weken in de regen gestaan, en de potten waren nat en zwaar, dus vandaar Maar ondanks dat groeien ze ook mooi door.

De Zmäkdaun (de grootste) zal ik binnenkort in een grotere kuip steken, want die groeit ook mooi door in de kas (om dezelfde reden als de kleinere Yeti’s). Maar ze staat zeker mooi en gezond, alleen het nodige zonnetje mist ze wel een beetje De kleinere Zmäkdauns hetzelfde verhaal Die staan mooi door te groeien en zullen binnenkort verpot worden.

De autoflowers dan. Die had ik iets later gezet maar groeien ook mooi. Alhoewel… bij de Erdbeer beginnen de nieuwe blaadjes een rare vorm te krijgen, maar kan nog altijd veranderen Alleen de Dutch Treat heeft het voor gezien gehouden maar ook dat is de natuur Zo, dit was het weer voor deze week

Groene groet, Gefjon Grow

Big Yeti

Big Yeti

Zmäkdaun

Zengrower

Update 29 mei 2024: Nou beste mensen, het voorjaar begint wel verdacht veel op de herfst te lijken De bewolking en regen betekent niet alleen beperkt daglicht voor de autoflowers, maar ook een leger van naaktslakken dat zich een weg vreet door mijn moestuin. In de kas zijn de plantjes for the time being mooi beschermd tegen deze slijmerige jongens, en dat is maar goed ook! Ze zijn nog niet zodanig gegroeid dat ze een hongerige slakkenfamilie kunnen overleven, zoals je ziet.

De Alpine Crocket, Erdbeer en Dutch Treat strekten behoorlijk door het beperkte licht. Ik was even bang dat ze zouden omvallen, zulke lange slungels waren het geworden! Omdat ik twijfelde over de beste manier om ze te ondersteunen (ze staan al in de eindpotten dus dieper ingraven was geen optie), mailde ik de redactie voor advies. Sanne van de CNNBS redactie tipte me om voor een licht briesje te zorgen, zodat de stammen wat sterker worden. Dat heb ik een paar dagen gedaan met een clipfan, en dat heeft goed geholpen. Vooral de laatste dagen worden de kleine stammetjes steeds dikker en de blaadjes groter en steviger .

Erdbeer had een vreemd bladprobleem. Het leek wel een soort schimmel of bladaandoening waardoor de blaadjes er heel verschrompeld uit zagen. Even had ik de gedachte om te stoppen met die plant, maar soms moet je gewoon de natuur zijn gang laten gaan. De laatste paar dagen heeft ze een inhaalslag gemaakt en zien de blaadjes er een heel stuk beter uit Je ziet nog wel lichte vlekjes maar voor de rest lijkt ze helemaal gezond!

De planten staan nu dichter bij de opening van de kas. Zo krijgen ze meer wind en hoef ik geen ventilator meer te gebruiken. Wel zo lekker voor de energierekening ☺️

Voor de voeding heb ik voor de zekerheid even gecheckt bij BioTabs, omdat ik vrij rijk bemeste aarde gebruik van Plagron. Die adviseerden me om de tabletten pas na 3 a 4 weken in de grond te stoppen. Ook stuurden ze een handig overzicht voor aanvullende voeding en compost thee tijdens de bloeiperiode, maar daarover meer als de dames in bloei staan

Dat was het voor deze week, ik wens iedereen veel zon en weinig slakken! ✌️

Zengrower

De Groene Tuinman

Update 30 mei 2024: Hallo allemaal, hierbij weer een update. Helaas is één zaadje niet uitgekomen, maar nu had ik een nieuwe gekregen en heb die gelijk in de grond gedaan. Deze is gelukkig wel uitgekomen, en voor de rest niet heel veel spannends. De plantjes doen het super, ondanks alle vele regen dat er is gevallen is.

Groetjes van De Groene Tuinman

Nan

Update 30 mei 2024: Hey hey, lieve noorderburen Hier zijn we dan met een update van m’n testplantjes. Ik ben midden april begonnen met het uitkiemen van de drie autoflowers. Ik heb deze in m’n kweektent gezet want buiten was het nog veel te koud en te nat

Toen m’n plantjes een goeie 10 cm waren heb ik ze overgepot in grotere potten, en toen … liep het mis Mijn plantjes zagen eruit als dood Ze waren helemaal verkleurd en verschrompeld… Daar ging mijn buitenwiet test van 2024 In paniek heb ik een mailtje gestuurd naar m’n reddende engel, Sanne van de CNNBS redactie. En gelukkig heb ik nieuwe zaden kunnen verkrijgen

Nu had ik de oude plantjes nog niet weggedaan want ge weet maar nooit. En zoals je zal zien op de foto’s begonnen ze terug te groeien en er weer een beetje gezond uit te zien. Alleen denk ik dat ik als klein Belgske een nieuw soort wiet heb gekweekt, want dit is toch niet normaal??? Mijn Alpine Crocket is ongeveer 30 cm hoog, groeit al meer dan een week niet meer en is al aan t bloeien! Hoe kan dit? Zal dus niet veel worden denk ik…

M’n twee andere dames ongeveer van hetzelfde. De eerste van de twee in de tent is de Erdbeer. Deze is zo’n 40 cm en bloeit ook al. De Dutch Treat blijft ook zo klein maar doet nog niet zo veel… De drie nieuwe zaden zijn net in ’t zand gegaan en daar is er eentje (de Erdbeer) net van boven gekomen.

M’n drie andere dames staan sinds 12 mei buiten maar met dit triestige weer hier in België groeien ze niet zo snel. Maar ze groeien wel, en daar gaat het om De bovenste foto’s zijn die uit m’n tent, en de drie andere van buiten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en verhalen Tot volgende keer en hopelijk is het dan wat mooier weer ☀️

Groene groetjes, Nan

 

Dima

Update 30 mei 2024: Hoi allemaal. Hier weer een update van mij. Om gelijk met het ‘slechte’ nieuws in huis te vallen. Alpine Crocket is helaas in een onbewaakt moment tijdens plotselinge weeromslag verloren gegaan. Maar niet getreurd, gelukkig hebben Dutch Treat en Erdbeer het overleefd, en ze maken het inmiddels meer dan goed!

Nadat de jonge zaailingen aan hun groei begonnen, vond ik dat ze best ver strekten, en daar wilde ik wat aan doen. Iets hogere potjes klaargezet en ze voorzichtig wat dieper in de aarde overgezet. Na 2 dagen begonnen ze weer vrolijk verder aan hun groei, en na een week werd het tijd om ze in hun definitieve bakken te zetten.

Omdat ik niet zozeer voor een grote hoeveelheid eindproduct en kolossale planten ga, maar liever een compacte groei en een zo hoog mogelijk potentieel probeer te bereiken, zet ik de twee in bakken van 7 liter. Deze heb ik gevuld met een bodem kleikorrels en een mix van licht bemeste grond, een klein beetje kokos, bat guano, beendermeel, vinassekali, lavameel en mycorrhiza schimmels. Zo hoop ik zeker tot in de bloeifase genoeg voedingsstoffen te hebben, en te bufferen voor de bloei.

Daarnaast krijgen ze één keer per week een slokje verdunde brandnetelgier, die inmiddels al een week of twee staat te pruttelen. Uiteraard vertelt de plant mij zelf het beste wat ze nodig heeft, maar voor nu is dit het uitgangspunt!

Inmiddel staan ze alweer twee weken in hun bakken, en probeer ik ze door de dag heen elke keer op een plekje te zetten waar ze het beste zonlicht kunnen vangen. Dat laatste is wel belabberd de afgelopen tijd. Maar zoals jullie kunnen zien nemen ze het van harte wanneer de zon er is. Mooie groene bladeren en een gezonde uitstraling, lekker compact, en Erdbeer laat zelfs al wat bloeihaartjes zien. Dat beloofd wat!

Tot de volgende! Dima

Vincent

Update 30 mei 2024: Hallo iedereen. Alweer even geleden maar super druk gehad laatste weken. Net de auto’s verplaatst naar volle grond in m’n kleine trouwe serre En zoals iedereen hier heb ik ook veel last van slakken. Daarom alle blauwe spikkels op de grond op de foto’s, dus wel redelijk gerust over de slakken ☠️

De andere auto’s die ik al geplant had zijn al in bloei. Ik weet trouwens niet of ik hier veel van ga afhalen, daarom heb ik besloten om de drie andere zaden verder binnen te laten groeien en bloeien. Kwestie van mijn medicijn veilig te stellen… Volgende week een beetje rust en een meer gedetailleerd verslag.

Groene groeten uit België, Vincent

Mike

Update 30 mei 2024: Hallo CNNBS, lezers en medegrowers! Een week verder dus een kleine update. Alpine Crocket en Erdbeer heb ik al in een klein potje kunnen stoppen, en zijn inmiddels bovengekomen. Erdbeertje had hierbij erg veel last van het vliesje, dus heb ik na een dag toch maar geholpen. Ze ziet nog wat witjes maar ik denk dat dat wel goed komt. Op de foto zie je het vliesje omcirkeld. Ik verwen ze nog even een paar dagen binnen onder de lamp, op een verwarmde mat.

Dutch Treat heeft helaas nog geen tekenen van leven laten zien. Onder het genot van een jointje wacht ik geduldig.

Tot volgende week! Mike

Beyond Context

Update 30 mei 2024: Beste iedereen! Mijn excuses dat ik vorige week geen update had. Ik had daarentegen wel enkele foto’s gemaakt, die me droevig stemden en me daarbij ook een extra last opdroegen. Gelukkig ben ik enigszins opgeknapt, na een flinke week ziek te zijn geweest en daarbij enkele verliezen in relationele sferen, almede de tegenstelling. Vaag verhaal, maar goed:

De dames zijn niet blij. Enkele zijn gesneuveld en werkelijk zeer jammer te noemen. Het verplaatsen van binnen naar buiten behoort rustig en geleidelijk te verlopen en.. Een nacht veel te koud en regenachtig buiten, en vervolgens een dag binnen in de hitte achter het raam, heeft rake klappen gegeven.

Het liefst zag ik de planten zoals vorig jaar in de volle grond. Nu ben ik een aantal maanden geleden al begonnen om dezelfde plek te verbeteren. Uitgraven, prepareren, verhogen. Goed idee, echter lang verhaal kort: mijn kweekplek is volledig drijfzand geworden, waar je met ruim een meter in kan. De gehele plek valt dus af. Verder is er geen alternatieve plek waar ik de dames in de volle grond kan zetten (wat prachtig is en bomen van planten geeft, helemaal te gek!).

Dus: potten en zakken. Aan mijn foto’s te zien staan ze er niet goed voor. De grond kwam gewoon uit de tuin, dus: slechte drainage, weinig voeding + de buiten/binnen shock. Het resulteerde tot op heden in dit resultaat. Redelijk balen. Persoonlijk is mijn budget nul, ik heb geen auto, geen fiets en een klein lastig (heel lief maar fel) hondje. En om een bodemvoorziening goed te krijgen, dat zat er gewoon niet in.

Heden: ik heb online enkele stoffen zakken en emmers kunnen kopen. Enkel de 25 liter versie was nog beschikbaar. Prima voor de twee autoflowers die nog over zijn. Voor de lichtgevoelige planten heb ik… eh… een poef opengeknipt (schat een 50/60 liter) en een speciekuip.

Je best doen is goed, en is goed genoeg. Dat heeft vorig jaar ook zeer zijn vruchten afgeworpen. Zeer trots op, terwijl dat er ook niet al te best uitzag, dus wie weet?

Een update wat langer dan ik normaliter doe. Maar nu ik toch bezig ben heb ik een relevante tip. Voor sommige misschien bekend, echter in de kweekscene is een grijs gebied. Waarom? Internet deelt niet altijd hun X-factor mocht het om concurrentie gaan. Anyway: aspirine, en dat als voeding. Klinkt raar, echter dat spul is als anabolen voor de wortel en as above so below. Aspirine wordt/werd althans geëxtraheerd uit (knot)wilgen.

Pluk of knip de buigzame, jonge nieuwe scheuten van een wilg. Knip die in stukken en/of doe het geheel in een blender met ruim genoeg water. Doe het geheel in een weckpot en laat het 24 uur trekken terwijl je het zo vaak mogelijk even schudt. Daarna goed door de zeef halen, terug in de pot doen, en bewaren in de koelkast. Het mag niet fermenteren en hoort vers actief te zijn. Synergetisch met ‘kelp’ is het een verdubbelaar (zelf heb ik het niet). Deze natuurlijke wortelboosters zullen de dames zeer kunnen waarderen en jullie als kwekers ook.

Om mij heen hebben veel mensen baat bij wietolie voor pijn bij ongeneeslijk ziek zijn. Mocht dat bij anderen ook het geval zijn (of niet dat maakt niet uit) gun ik allen hele mooie toppen en een prachtige oogst. Kost niets en is waarschijnlijk de meest effectieve en simpelste methode…. Verder, tja, zie mijn foto’s (droevig) dus neem niet zomaar iets aan (daarbij heb ik de wilgensoep vandaag pas gegeven).

* zucht * Ik maak het mezelf ook altijd zo lastig…

Alle dames op de foto’s zonder label zijn Big Yeti’s. De twee autoflowers die het overleefd hebben staan in de terracotta potjes, en bij uitstek het gezondste plantje is de Zmäkdaun.

Ik houd het hier even bij. Ben zeer benieuwd hoe het jullie alle vergaat met de plantjes, en ik wens iedereen een paar zonnige maanden.

Beyond Context

(advertentie)