(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ieder jaar komt het (haal nu adem) European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) met een nieuw rapport over drugs in Europa. Het Europees Drugsrapport staat boordevol data, grafieken, diagrammen en cijfertjes over drugs in al haar facetten. En dus ook cannabis, wat overigens helemaal geen drug is maar dat terzijde…

De hoofdconclusie waar veel media vandaag over koppen is het toegenomen cocaïnegebruik. Maar uit het rapport blijkt ook dat cannabis nog steeds de meest populaire drug is in Europa. En terecht!

Grote invloed VS

De populariteit van cannabis vertaalt zich onder andere in criminaliteitscijfers omdat de plant in veel Europese landen nog illegaal is. Jammer natuurlijk, maar het rapport meldt gelukkig ook dat de populariteit zich steeds vaker vertaalt in de toenemende mogelijkheden om cannabis medicinaal te gebruiken.

Volgens het Drugsrapport is dat onder meer te wijten aan de ontwikkelingen in Amerika waar steeds meer staten het medicinale en recreatieve gebruik legaliseren.

Ieder jaar komt het EMCDDA met een berg info over drugs in Europa.

Hierdoor is in rap tempo een grote commerciële markt ontstaan in de Verenigde Staten. Bovendien is het aantal vormen waarin cannabis verkrijgbaar is gegroeid. Evenals het aantal manieren om cannabis te gebruiken.

Het EMCDDA houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zodat ze de data uit de VS in Europa kunnen gebruiken om overheden te informeren.

Bovendien sluit het rapport niet uit dat we in Europa snel dezelfde richting zullen opgaan als Amerika. En dat is natuurlijk een hypothese die ons als muziek in de oren klinkt.

Een paar cijfertjes dan maar

Goed, hoe ziet die populariteit van cannabis er dan uit, cijfermatig gezien. Nou zo:

Van de jong volwassenen in Europa (tussen de 15 en 34 jaar) gebruikten maar liefst 17,2 miljoen mensen in 2017 eens of vaker cannabis. Van de volwassenen (15 tot en met 64 jaar) gebruikten 24 miljoen mensen het afgelopen jaar eens of vaker cannabis.

Het rapport ziet een toename van cannabisgebruik onder jongeren. Meer dan 20 procent van de jongens van 15 en 16 jaar heeft ervaring met cannabis. Bij meisjes is dat 15 procent.

Eén procent van de volwassen Europeanen gebruikt (bijna) dagelijks cannabis.

Deze aantallen liggen een stuk hoger dan 20 jaar geleden. En hoewel wij cannabisgebruik onder de 18 jaar niet willen aanmoedigen, is Europa beter af met meer mensen die genieten van een joint, dan met meer mensen die zichzelf verliezen in cocaïne, heroïne, amfetaminen of andere (opiaten) harddrugs.

Oh ja, voor de cijferfetisjisten en feitjesjagers onder ons. Klik hier om hele rapport te bekijken.

(advertenties)