(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze zomer presenteert het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam een nieuwe tentoonstelling: We are Mary Jane – Women of Cannabis. De tentoonstelling loopt van 8 juni tot en met 23 september en benadrukt buitengewone vrouwen die de moderne cannabiswereld hebben vormgegeven. En het laat zien hoe vrouwen de industrie van vandaag vooruit helpen.

De afgelopen jaren is de legale cannabisindustrie in de Verenigde Staten een miljardenindustrie geworden. Schattingen zijn dat de verkoop van cannabisproducten in 2021 zal stijgen tot tientallen miljarden.

Tegenwoordig hebben vrouwen in de VS een groter aandeel in leidinggevende functies in de cannabisindustrie, dan in alle andere industrieën bij elkaar. En dit zal alleen maar toenemen omdat de industrie nog steeds groeit en ontwikkelt. Maar, dit is niet altijd zo geweest.

Een nieuwe tijd voor cannabis

De cannabis-industrie werd lange tijd gedomineerd door mannen. En ook de hele lifestyle eromheen richtte zich vooral op mannen. Nu sluiten vrouwen met verschillende achtergronden de genderkloof en breekt er een nieuwe tijd aan voor de wietbranche. Het aangezicht van de industrie krijgt langzaam maar zeker een geheel nieuw imago.

Cannabis kent een breed scala aan werkgebieden: van recreatief tot medicinaal, van ecologische duurzaamheid tot de gezondheid van mensen en ons welzijn, van juridisch en financieel tot marketing. De cannabis-industrie is hard gegroeid en wordt volwassen. En daar hoort geen genderkloof bij.

“Ik wil dat alle vrouwen weten dat er voor hun plaats is in deze industrie. En er is geen beter moment om die plaats nu te vinden.” Jane West, oprichtster van Women Grow in 2017.

Een eerbetoon aan vrouwelijke pioniers

De tentoonstelling van het Hash Museum is een eerbetoon aan alle vrouwelijke pioniers in de cannabisbranche. Je vindt er medische marihuanaproducten voor vrouwen van Whoopi en Maya, een bedrijf dat mede is opgericht door Whoopi Goldberg. Maar ook kunstig ontworpen pijpen van Stonedware en duurzame hennepkleding van het Nederlandse modelabel Studio Jux.

Whoopi Goldberg en Maya Elisabeth

In het verleden werd een groot deel van de teelt en verwerking van hennepgewassen uitgevoerd door grote aantallen vrouwen, zoals afgebeeld in een aquarel van de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan. En de oude Chinezen vereerden een hennepgodin met de naam Ma Gu (hennepmaagd).

Het museum toont ook de pioniers uit moderne tijden. Zo vestigde Mila Jansen een voorloper van de coffeeshops in Amsterdam, terwijl in de VS Mary Rathbun (a.k.a. ‘Brownie Mary’) medicinale cannabis promootte. Zij deed dat door HIV-patiënten te voorzien van cannabis brownies.

Bovendien presenteert het museum, in samenwerking met fotograaf Maria Cavali, een serie foto’s van vrouwelijke cannabisconsumenten. Dit is een ode aan de diversiteit van de Amsterdamse cannabiscultuur.

Opening door Vera Bergkamp

 

Op donderdag 7 juni opent D66 kamerlid Vera Bergkamp de tentoonstelling. Bergkamp was de drijvende kracht achter de nieuwe Nederlandse wietwet; een baanbrekend initiatief om de productie, verkoop en consumptie van cannabis volledig te legaliseren.

Van prehistorie tot heden, het museum is een eerbetoon aan de vaak over het hoofd geziene vrouwelijke bijdrage aan de geschiedenis van ’s werelds meest veelzijdige plant.

Klik hier voor meer informatie over het Hash Museum en de tentoonstelling.

(advertentie)