(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Steeds meer rechters lijken de hypocrisie van het halfbakken gedoogbeleid zat te zijn. Het gebeurt namelijk steeds vaker dat coffeeshops in de rechtbank een rechterlijk pardon krijgen, nadat ze door het openbaar ministerie zijn aangeklaagd voor het hebben van een te grote stash. Afgelopen week is coffeeshop Le Palais uit Leiden ook aan het pardon-lijstje toegevoegd. De politierechter stuurde de eigenaar zonder strafoplegging naar huis.

In 2015 deed de politie op één dag diverse invallen in Leiden, op plekken waar zich vermoedelijk wietkwekerijen bevonden. Toevallig stuitten ze ook op de stash-plek van coffeeshop La Palais waar (volgens de politie) 23 kilo wiet en hasj in beslag werd genomen.

Volgens Mr. Jan-Hein van Dijk, de advocaat van de coffeeshophouder, was dat veel minder. Politie en justitie hadden namelijk ook het volkomen legale verpakkingsmateriaal op de weegschaal gelegd. De raadsman spreekt van hooguit twee keer 6 kilo. Maar dat is niet meer aan te tonen omdat alles is vernietigd.

De voorraad  was hoe dan ook meer dan de 500 gram die het gedoogbeleid toestaat en daarom moest de coffeeshop-eigenaar voorkomen. In de rechtbank liep het echter anders dan het OM hoopte.

Rechters willen duidelijkheid

De politierechter oordeelde dat de Leidse coffeeshop-ondernemer wel schuldig is, maar hij krijgt geen straf. Een gevalletje ‘artikel 9s-uitspraak’; schuldig zonder strafoplegging.

De afgelopen jaren gebeurt dat steeds vaker omdat rechters het zat zijn om het kromme gedoogbeleid nog langer te verdedigen in de rechtszaal.

Het is natuurlijk zo krom als een hoepel dat het coffeeshops is toegestaan om een winkel te hebben, maar met nauwelijks voorraad zodat ze nooit al hun klanten kunnen bedienen

Coffeeshop Le Palais in Leiden. Foto: Google Maps

Het is natuurlijk zo krom als een hoepel dat het coffeeshops is toegestaan om een winkel te hebben, maar met nauwelijks voorraad zodat ze nooit al hun klanten kunnen bedienen.

Slechts een halve kilo mogen ze op voorraad hebben. Maar de meeste coffeeshops zijn daar zo doorheen. En dan moet er via de achterdeur nieuwe hasj en wiet worden geleverd. Om te vooromen dat een coffeeshop te veel voorraad heeft, ligt deze zogenaamde stash vaak even verderop opgeslagen.

Steeds meer rechters zijn dit beleid zat. Ze hopen het OM door middel van artikel 9a-uitspraken te dwingen om met een beleid te komen dat juridisch wél houdbaar is.

Zo zijn er de afgelopen jaren al meer rechtszaken geweest die eindigden in een rechterlijk pardon, zoals de zaak van The Grass Company. En ook onze eigen huisraadsman, Mr. Maurice Veldman, schrijft regelmatig over dit onderwerp. In een van zijn bijdrages aan CCNBS noemt hij 2015 zelfs ‘het rampjaar van justitie‘.

Ondertussen vragen wij ons af hoeveel pardonnen er in hemelsnaam nog nodig zijn voordat het OM eindelijk tot inkeer komt.

[Openingsfoto: Dougie Jones, Shutterstock]
(advertentie)