(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is maar goed dat ons hoofdkwartier zich in Haarlem bevindt en niet in Ankara want dan zaten we waarschijnlijk allang in de nor. De Turkse rapper Ezhel – in april stond hij nog in Tivoli Vredenburg – is daar vorige week door zijn overheid gearresteerd vanwege het verheerlijken van cannabis in zijn muziek, en wacht mogelijk een celstraf van 10 jaar!

We mopperen weleens op de Nederlandse overheid maar in vergelijking met de Turken hebben wij het toch ontzettend goed. We hebben coffeeshops waar we wiet kunnen kopen en roken en ook op straat blowen is meestal geen probleem. Hoe anders is dat in Turkije waar de beroemde rapper Ezhel vorige week werd opgepakt omdat hij in zijn raps cannabis verheerlijkt.

Ezhel

Ezhel, wiens echte naam Ömer Sercan İpekçioğlu luidt, is een opkomende rapper uit Turkije. Zijn eerste album genaamd Müptezhel leverde hem miljoenen fans en hits op YouTube en staat vol met nummers over cannabis. Tijdens het optreden in Tivoli, Vreedenburg vorig jaar riep de rapper ook meerdere keren dat hij apestoned was, en waarom ook niet zou je zeggen? Een Amerikaanse zomertour met Wiz Khalifa stond voor dit jaar in de planning maar moet mogelijk 10 jaar worden vooruit worden geschoven.

Mogelijk 10 jaar vast

Vorige week werd de populaire rapper namelijk opgepakt door de Turkse overheid wegens het verheerlijken van drugs. Tot grote woede van Ezhels manager Riza Okcu, en fans over de hele wereld. Okcu: “De overheid zou échte criminelen moeten arresteren. Rapmuziek brengt de waarheid over hoe het er in de straten aan toe gaat.”

Turkije is de laatste jaren al vaker in opspraak gekomen vanwege censuur en het vasthouden van journalisten. De Turkse drugswetten zijn ook bijzonder streng, bezit kan tot lange gevangenisstraffen leiden en zelfs het promoten ervan kan een maximale celstraf van 10 jaar opleveren!

#FreeEzhel

Hoewel het album Müptezhel inderdaad bomvol staat met nummers over smoren en smoken, is het vreemd dat de arrestatie pas vorige week heeft plaatsgevonden. Het album is namelijk al een jaar geleden uitgebracht. Fans geloven dan ook dat de arrestatie van de populaire rapper over veel meer gaat dan alleen het rappen over cannabis. Ezhels muziek gaat namelijk ook over de teloorgang op de straten van Ankara, radicale linkse historische Turkse figuren en de vervolging van de Koerden. Allemaal onderwerpen die in Turkije veel gevoeliger liggen dan cannabis.

Ondertussen voeren Turkse collega-rappers actie om Ezhel vrij te krijgen. Ze hebben de ‘hasj’tag #FreeEzhel in het leven geroepen en op Change.org loopt een petitie voor de vrijheid van meningsuiting die je kunt ondertekenen.

[Openingsfoto: Ezhel, YouTube]
(advertenties)