(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het Europees Parlement heeft vorige week gestemd voor het verhogen van het maximale THC-percentage in industriële vezelhennep van 0,2 naar 0,3 procent. Daarmee komt de hennepteelt in Europa op één lijn met die in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar blijft het nog altijd ver onder de 1% die Zwitserse hennepproducten mogen bevatten – maar ja, dat is geen EU.

Meer THC in hennep toe en reclamecode voor sector

Overigens wil de uitslag van de stemming in het Europees Parlement nog niet zeggen dat er ook daadwerkelijk meer THC in hennep mag komen. De uiteindelijke beslissing hierover is aan de Raad van Europa en de Europese Commissie. Maar de stemming bevestigt wel het standpunt van het parlement over de voorgestelde Common Agricultural Policy hervormingen.

Een ander onderdeel van die hervormingen van het algemene landbouwbeleid, is de toevoeging van hennep aan de sectoren die vallen onder de reclameregels van de EU. Dat leidt volgens de website Hemp Industry Daily uiteindelijk tot ‘criteria voor de beoordeling van hennepproducten en het staat beperkingen toe voor het gebruik van bepaalde substanties en marketingpraktijken’.

Verenigde hennepfabrikanten blij met ‘erkenning’

Bij de European Industrial Hemp Association (EIHA) zijn ze blij met het voorgenomen besluit. In een statement afgelopen maandag noemen ze het zelfs een ‘a major achievement for the European hemp sector’. Door een hogere THC-limiet ‘wordt het mogelijk om nieuwe variëteiten te kweken en op de markt te brengen, resulterend in een betere aanpassing van de gewassen aan de klimatologische omstandigheden van de verschillende EU-gebieden’.

Tevreden gezichten bij de European Industrial Hemp Association over het besluit van het EU-parlement over hun product…

Zelfs over de reclameregels voor de industrie zijn de hennepboeren en -fabrikanten verheugd, want ‘dat zal zich vertalen in een significante stijging van de kwaliteit en standaardisering van hennep producten’.

Minder CO2 en meer (boeren)inkomen

Het lijkt erop dat de hennepindustrie zich ook eindelijk serieus genomen voelt. Daniel Kruse, de EIHA president: “Decennia lang is hennep beschouwd als een minderwaardig gewas, terwijl het al eeuwenlang een belangrijke troef is voor onze economieën.”

En Kruse is op dreef: “De stemming van het Parlement reflecteert een hernieuwde benadering van onze maatschappij ten aanzien van deze wonderbaarlijke plant die de potentie van decarbonisering (beperking van de CO2-uitstoot, red.) heeft bij veel verschillende productiesectoren en boeren kan voorzien van een constante en groen bron van inkomsten.”

BAM! Goeie tekst! Nu nog precies dezelfde woorden en daden ten aanzien van cannabis en je hoort ons (even) niet meer…

[foto: grejak/Shutterstock]
(advertenties)