(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen staat al een tijdje voor een dilemma: zijn vier CBD-planten zijn zo goed als oogstrijp maar hij kan nog geen amberkleurig trichoompje ontdekken. Moet hij de planten nu omhalen, of is het beter om nog even te wachten?

Ja mensen, ik ben zelf ook erg aan het twijfelen of ik mijn planten zal omhalen of dat ik nog even moet wachten… Ik had me wel voorgenomen om de planten vandaag te oogsten, maar toen ik de trichomen (= harskristallen) vanmorgen bekeek wist ik het ineens niet meer zo zeker. Er zijn namelijk nog geen bruine trichomen te ontdekken en ik heb zomaar het idee dat de toppen nog wel wat kunnen uitdijen.

Als je de foto’s hierboven bekijkt dan zie je dat deze toppen een soort uitstulpingen beginnen te krijgen. Vooral op de rechter foto zie je het goed, uit de top groeien her en der nieuwe toppen. Sommige kwekers noemen dat ook puisten, maar het is in essensie gewoon nieuwe topontwikkeling. Deze plant wil dolgraag bevrucht worden maar ze voelt dat het einde eraan komt.

Gestimuleerd door het rode bloeilicht wat ik de laatste week alleen nog heb aanstaan in de RollingStoned G-Kit stelt ze alles in werking om zich maar voort te planten. Dat uit zich in de nieuwe topvorming waar ik natuurlijk heel blij mee ben, maar ook in de aanmaak van mannelijke stampers, ook wel banaantjes genoemd. Het is geen volledige mannelijke bloem, alleen een stampertje, wanneer je het laat zitten zal het openen en stuifmeel loslaten. Eventueel zaad dat hieruit voortkomt is overigens gefeminiseerd en levert alleen vrouwelijke planten op. Als je goed kijkt, zie je er een op de linker foto. Het betekent niet dat deze plant hermafrodiet is, maar is wel een hermafrodiet trekje. Doordat de bevruchting van de plant uitblijft, probeert ze zichzelf met deze mannelijke bloem te bestuiven.

trichomenHierboven zie je een close-up van de trichomen op een van de toppen. Zoals je ziet zitten er meer dan genoeg op, in deze harskliertjes zitten alle werkzame stoffen uit de wiet zoals CBD en THC, maar ook de smaakstoffen en dergelijke. Wanneer ze wit zijn zoals op de foto, is de plant rijp voor de oogst, maar ik wil altijd ook een paar amberkleurige trichomen zien voor ik oogst. De amberkleurige of bruine trichomen zijn overrijp, je moet er niet teveel van hebben, maar wanneer je er een paar ziet dan weet je dat de wiet echt aan oogsten toe is. De meeste commerciële kwekers gaan hier niet op wachten en oogsten hun wiet in een veel vroeger stadium. Het gaat hun dan ook meer om het gewicht dan de kwaliteit.

Bij mij ligt dat anders. Ik kweek puur voor mezelf en heb maar 4 plantjes. Voor mij is de kwaliteit veel belangrijker dan een snelle oogst. Ik heb nu al zo lang voor deze planten gezorgd dat het ontzettend zonde zou zijn om te oogsten terwijl de toppen nog verder zouden kunnen afrijpen en aanzwellen.

20150713_091403Mijn opties zijn natuurlijk legio, iedereen die wiet kweekt weet dat. Ik kan de planten om te beginnen gewoon nog een weekje in het rode bloeilicht laten staan en ondertussen alle banaantjes (mannelijke stampertjes) die de planten nog produceren eruit trekken met een pincetje. Maar ik heb er ook aan gedacht om de planten een paar dagen helemaal in het donker te zetten. Dit stimuleert de aanmaak van trichomen nog verder maar betekent wel dat ik daarna dus echt niet langer kan wachten.

Ik kan ook vast 1 top oogsten en de rest laten staan en ik denk dat dat wel leuk is om hier te laten zien. Op deze manier kun je straks goed het verschil zien en weten we achteraf ook hoeveel de andere toppen in vergelijking nog door zijn gegroeid. Ik markeer daarom twee toppen van een vergelijkbaar formaat en oogst er een. Als alles straks klaar en gedroogd is zal ik de twee toppen naast elkaar leggen om te vergelijken. Als het goed is zal ik daarbij ook een verschil in uitwerking en smaak kunnen merken, dus dat ga ik doen.

Hierboven zie je de ene vast geoogste top en rechts de top van vergelijkbaar formaat die ik gelabeld heb met een blauw papiertje. Over een paar weken zullen we het verschil tussen de twee toppen merken. Ik ben benieuwd. De geoogste top ruikt overigens ontzettend lekker en mijn handen jeuken dan ook om alles vast om te halen.

Dr. Groen

(advertenties)