(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Waar denk je aan bij iets dat populair is in België? Friet? Bier? Stromae? Alledrie fout! Het goede antwoord is: cannabis. Cannabis is namelijk in België nog nooit zo populair geweest als nu, meldt de Franstalige krant La Derniere Heure!

Volgens Michel Bruneau, commissaris bij de Centrale Dienst Drugs van de federale politie, is er zelfs sprake van een historisch record. Afgelopen jaar werden er in België 30.000 mensen gesnapt met wiet in hun bezit. Dat zou een stijging zijn met meer dan 40 procent vergeleken bij twee jaar daarvoor. Over een periode van tien jaar zou het zelfs om een verdubbeling gaan van het aantal mensen. Daarnaast werden er afgelopen jaar ook nog eens 5000 cannabisverkopers in de kraag gevat. Dat zijn er 25 procent meer dan twee jaar geleden.

The_Great_Train_Robbery_0018

Vanwege de toename van wietactiviteit in België is het aantal slachtoffers van gewelddadige misdrijven afgenomen

Toename ‘Homegrown’

De toename van het aantal arrestaties en aanhoudingen zouden vooral te maken hebben met het feit dat de Belgische politie in heel het land de wietdealers- en blowers meer op hun hielen zit. Volgens commissaris Bruneau is er sprake van een marktverschuiving. Vanwege het dichtgooien van de Nederlandse coffeeshops voor buitenlanders, gaan zowel consumenten als dealers zich meer op de binnenlandse markt richten.

Meer wiet = minder risico

De toename van het aantal cannabisconsumenten en dealers heeft een voordeel. Er zijn namelijk minder mensen slachtoffer geworden van gewelddadige criminaliteit omdat de criminelen zich nu meer met de vredelievende cannabisteelt bezighouden. Er zijn dus weliswaar meer wietkwekers in België maar die houden zich nu dus minder bezig met echte criminele zaken zoals overvallen en geweldplegingen.

In La Derniere Heure wordt bij wijze van voorbeeld verwezen naar een Brusselse bende die zich eerst vooral met ’tiger-kidnapping’ (een ontvoering waarbij iemand door de ontvoerders wordt gedwongen om zelf een misdaad te plegen) bezighield, maar nu voor de rechter moeten verschijnen vanwege een opgerolde wietplantage in Laken. Deze plantage bestond uit een stuk of 700 plantjes, waar de bende binnen tien weken 140.000 euro mee had verdiend. Zo’n buit sleep je met diefstal of overvallen veel minder makkelijk binnen.

Legalisering op weg?

Hopelijk schudt dit nieuws, en dan vooral het nieuws over de afname van zware geweldsdelicten, de Belgische regering wakker en gaan ze over tot volledige legalisering van cannabis. Dit zou een verdere afname van gewelddadige misdaad in het land kunnen betekenen.

(advertenties)