(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De zomerkweek zorgt ervoor dat de Runtz x Layer Cake van onze kweekdokter uitbundig groeit, en dus ook in de bloeifase nog veel blad blijft aanmaken. Al die nieuwe blaadjes werden vandaag weggehaald, zodat er ook lager in de plant wat dikkere toppen komen. Ook vallen er weer wat paddenstoelen te oogsten vandaag, en nemen we een kijkje bij de buitenplanten van Dokter Groen. 

Paddenstoelen kweken is bijna net zo leuk als wiet kweken. De vruchten smaken heerlijk en in het geval van mijn cubensis paddo’s laten ze je ook nog eens een hele andere wereld zien. Maar het mooiste eraan is misschien nog wel dat ze je ontzettend kunnen verrassen, want ineens zijn ze er!

Dus net toen ik dacht dat mijn mycelium cake (zo noem je dat) wel uitgeput was, stond er vanmorgen een dikke paddo klaar om geplukt te worden. Dat niet alleen want ook de twee emmers met oesterzwammen blijven nieuwe vruchten opleveren. Ik heb van de week dus alweer oesterzwammen gegeten, heerlijk met een vette kalfsbiefstuk erbij. En op het moment groeien er ook weer twee nieuwe clusters uit een van de twee emmers.

Runtz x Layer Cake weer ontbladerd

Maar het grootste nieuws komt deze week toch wel van binnen, van de Runtz x Layer Cake die zoals je weet voor de tweede keer in bloei staat in mijn Dokter Groen Special kweekkast. Hoewel de vier buitenwietplanten ook steeds wat groter worden heeft de Runtz x Layer Cake deze week namelijk weer een hoop nieuwe bladeren geproduceerd.

Ik had de wietplant vorige week eens goed onder handen genomen en best veel blad weggehaald. Gelukkig is de plant daarop niet nog verder de hoogte in gegaan, maar ze heeft wel een heel nieuw bladerdek aangemaakt zo lijkt het. Vooral in het midden van de plant, en dan een heleboel vrij kleine bladeren. Dit komt natuurlijk door het extra licht dat sinds de laatste snoeibeurt verder naar beneden reikt.

Omdat de plant niet verder gestrekt is, durfde ik het vandaag wel aan om nog meer blad weg te halen. Daarbij komt ook dat de toppen deze ronde wat dunner zijn, maar wel wat langer. Ze groeien ook tot lager in het gebladerte, dus ik denk dat het helpt om daar nog wat meer licht te krijgen. Op de drie foto’s hierboven zie je de plant voor de knipsessie, en hieronder de drie zelfde foto’s na het knippen.

Derde reveg op de agenda

Zoals je ziet heb ik aan de onderkant van de Runtz x Layer Cake niets weggehaald, en dat is omdat ik deze dame graag nog een keer wil laten reveggen. Uit de laag groeiende takjes en topjes (als je ze zo kunt noemen) moeten de nieuwe takken dan weer ontstaan, dus laat ik die expres zitten.

Mijn plan is om te kijken hoe vaak ik van deze ene plant kan oogsten, en hopelijk wordt dat een record. Al weet ik niet waar het record voor het aantal keer reveggen momenteel op staat. Als iemand dan toevallig wel weet, dan hoor ik dat graag. Laat het me weten, want misschien kan ik het dan wel verbreken.

En als je zo over een derde en misschien wel een vierde reveg aan het nadenken bent, dan gaan de gedachten ook automatisch naar de komende oogst. Ik dacht dat ik de plant de laatste weken in de handen van een oppas zou moeten achterlaten. Maar zoals het er nu naar uitziet kan ik haar misschien wel oogsten vlak voordat ik op vakantie ga.

Ik heb na deze week namelijk nog vier weken de tijd voordat het zover is, en met een beetje geluk is deze dame daarvoor al klaar met bloeien. Dat zou uitstekend zijn, want dan kunnen haar toppen in mijn vakantie drogen, en kan de plant in die tijd weer terug in de groei schieten. Tijdens mijn afwezigheid dim ik de G-Bars LED dan naar 40%, en krijgt de plant een lage dosis groeivoeding. De oppas hoeft dan alleen water bijgevuld te houden.

Tot slot laat ik je achter met de foto’s van mijn vier buitenplanten. Deze staan nog steeds te groeien, en zien er verder mooi en gezond uit. Ze zijn nog niet al te groot maar dat verwacht ik ook niet van ze. Ze krijgen immers maar een paar uurtjes volle zon per dag. Maar er zal heus wat te oogsten zijn van deze vier, al duurt het nog wel even voordat dat zover is…

Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)