(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de tuin van van Dokter Groen blaast storm Poly vandaag alle planten omver, maar gelukkig staat Runtz x Layer Cake lekker binnen. Daar heerst dankzij het koudere weer een aangename temperatuur. De plant is eindelijk ontbladerd maar onderaan liet de kweekdokter wat takken zitten voor een dérde reveg!

Storm ‘Poly‘ raast door het land en dat is eigenlijk best wel irritant, om maar eens wat te rijmelarijmen. Hij (of zij? Ik weet niet of een storm mannelijk of vrouwelijk is maar het ezelsbruggetje zegt vrouwelijk, omdat je erin kunt.) blaast al mijn mooie planten en boompjes omver, dus die heb ik maar op de grond gezet. Verder ligt de kliko plat op de grond, en staan mijn wietplanten weer binnen. Deze keer staan ze in een kleine muurkas die ook al bijna stuk waaide daarnet.

Als ik er eens over nadek is het eigenlijk helemaal niet echt een goede zomer tot nu toe. Ja, we hadden een paar mooie dagen vorige maand maar toen was het ook meteen bijna 30 graden, en dus te heet. Ook is het lange tijd heel droog geweest, waardoor er alweer een tekort aan grondwater dreigde. En nu is het dus alweer een tijdje kloteweer. Telkens als je net je planten water hebt gegeven krijgen ze daar een regenbui bovenop.

Maar ja, daar heb je als plantenliefhebber gewoon mee te maken. Als je buiten wiet kweekt moet je ze de ene keer tegen de zon of de wind beschermen, en vervolgens weer tegen de regen. Ik ben dan ook steeds met planten aan het slepen, en ik hoop dat het wispelturige weer snel in een fijne ouderwets gematigde zomer overgaat. En terwijl ik de plastic platen van mijn muurkas hoor klapperen, ben ik blij dat mijn mooie Runtz x Layer Cake in ieder geval geen last van Poly heeft.

Runtz x Layer Cake ontbladerd

Die plant staat immers binnen, in het fijne klimaat in mijn Dokter Groen Special kweekkast. Een voordeel van het slechte zomerweer is dat het in die kweekkast nu niet zo gek heet meer is. Temperaturen van 30 graden, in combinatie met een plant in het begin van de bloeifase, zorgen namelijk voor erg veel strek. Om de wietplant niet verder tot strekken te stimuleren had ik het snoeien van de bladeren dan ook een tijdje uitgesteld.

Maar goed, aangezien het dus al een tijdje wat koeler is in de kweekkast, heb ik de plant deze week eindelijk wel ontbladerd. Ik heb geen voor foto’s genomen maar daarvoor kun je natuurlijk altijd het kweekverslag van vorige week terugkijken.

Op de na-foto’s, oftewel de foto’s die ik vanmorgen heb gemaakt, zie je dat de plant behoorlijk is uitgedund ten opzichte van een week geleden. Dit heb ik gedaan om lager in de plant wat meer licht en lucht te krijgen, zodat de toppen daar ook goed ontwikkelen.

Derde kweekcyclus?

Onderin de plant heb ik ook veel takken weggehaald maar zoals je misschien opvalt hebt ik er ook veel laten zitten. Met name de kleine takjes, en die vormen nu een soort grondlaag in het bladerdek. Deze heb ik speciaal laten zitten, omdat ik deze plant na de oogst nóg eens wil laten reveggen. Dat wordt dan de derde kweekcyclus voor deze plant, en ik wil zien hoe vaak ik deze dame kan oogsten. Misschien wel vier, of vijf keer? dat zou leuk zijn!

Hoge pH- en EC-waarde

Vanmorgen heb ik sinds twee weken ook weer eens een emmertje water ververst. De laatste tijd had ik dat alleen aangevuld. Het water dat ik aftapte (ongeveer 4 liter) heb ik meteen even gemeten, en de pH- en EC-waarde waren vrij hoog. De pH-waarde ging nog wel en die was 6,0 maar de EC-waarde was 2,7 en dat is erg hoog.

Ik had de EC-waarde echter express zo hoog afgesteld, omdat een hoge EC voor wat minder strek zorgt. Inmiddels is het strekken echter min of meer voorbij, en dat is maar goed ook want de dimbare G-Bars LED van 170 Watt kan niet veel hoger meer worden opgetakeld.

Na het aftappen van het gebruikte voedingswater, heb ik vers kraanwater toegevoegd. Er ging zo’n 9 liter in het systeem, en daar heb ik geen voeding aan toegevoegd zodat de EC-waarde weer wat kan zakken. Ook heb ik geen pH-min gebruikt maar wel wat CalMag toegevoegd. Ik maak zo gebruik van de wat hogere pH-waarde, en laat de plant wat extra calcium en magnesium opnemen. Dat wordt namelijk pas opgenomen bij een pH-waarde vanaf 6,4 ongeveer. Morgenochtend zal ik de pH-waarde van het water weer wat omlaag brengen als dat nodig is.

Paddo’s en paddenstoelen

Die heb ik deze week niet. De paddo cakes staan nog steeds in fruiting conditions in een plastic box en zak in de woonkamer maar er zijn nog geen paddo’s omhoog gekomen. Ik denk dat de grote mycelium cake een beetje uitgeput is na drie oogsten, en het mycelium in de kleinere cake moet nog wat doorgroeien.

Uit de emmers met oesterzwammen heb ik de afgelopen weken steeds oesterzwammen geoogst, en die staan nu ook op een laag pitje. Er is wel één cluster met nieuwe oesterzwammen onderweg.

Dat was het voor nu even maar volgende week ben ik er natuurlijk gewoon weer. Hopelijk is de Runtz x Layer Cake dan nog net zo hoog als nu maar dan met wat dikkere toppen. Ik denk dat er dan ook wat meer trichomen zullen zijn. Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)