(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

RollingStoned Top 50 # 46  Als kleine thuiskweker wil je je natuurlijk graag aan de gedoogregels houden en niet teveel planten kweken. Dat kan heel goed door een zogenaamde screen of green te maken, een horizontaal geplaatst rek waarmee je je wietplant als een soort bonsaiboom naar je hand zet. Zo zorg je ervoor dat de plant niet in de hoogte, maar in de breedte groeit en een fris veld vol met toppen produceert. Als je het goed aanpakt en de perfecte scrogplant maakt kun je met één enkele plant iedere gewenste oppervlakte tot de nok toe vullen met kogelharde toppen. 

Met de juiste voorbereiding maak je de perfecte plant om te scroggen. De truc is om het bladerdek zo vroeg mogelijk zo breed mogelijk te laten groeien. Dit artikel gaat over het maken van de perfecte plant om te scroggen, maar je kunt de plant na deze training natuurlijk ook direct afbloeien. 

Maak de perfecte scrogplant

Deze manier van kweken is bedoeld om een breder bladerdek te krijgen. Je maakt er de perfecte basis voor een scrog mee. Het is niet te doen zonder te toppen en het is niet aan te raden om deze technieken los te laten op autoflower wietsoorten of stekjes. Wat we simpel gezegd doen is dit: we nemen een plant die met 1 hoofdtak de lucht in wil groeien en splitten hem zodat het 4 hoofdtakken worden. Vervolgens trainen we de takken om horizontaal en symmetrisch te groeien. Zo zijn we verzekerd van een goede SCreen Of Green (scrog) en maximaliseren we de efficiëntie van ons licht op een perfecte deken van toppen.

Begin met het ontkiemen van zaad en selecteer een mooie zaailing. Laat je zaailing groeien tot je het eerste paar volledige bladeren (met 5 vingers) ziet. Als het vijfde setje bladeren tussen het vierde setje ziet verschijnen ga je ze toppen. Laat ze daarvoor eerst een centimetertje groeien en knijp dan het topje uit de plant met je duimnagel. Wat je overhoudt ziet er ongeveer zo uit:

b

Je zult al snel de nieuwe groei zien. De twee nieuwe hoofdtakken zullen vanuit het topje groeien en sterker worden.

c

Laat ze een beetje groeien.

Ondertussen zet ik graag een ventilator op de plant, daardoor worden de hoofdstam en de takken mooi en dik. Voor je het weet ziet je plant er van bovenaf zo uit.

f

Normaal gesproken zou deze plant nu maar 1 hoofdtop hebben en 2 zijtakken. Door het toppen hebben we nu 2 hoofdtakken. Door deze 2 hoofdtakken (de bovenste twee nieuwe takken) naar beneden te buigen, zorgen we ervoor dat de 2 zijtakken eronder omhoog groeien en zich ook ontwikkelen tot complete hoofdtoppen. Zo vormen te twee takken die je maakte door te toppen, samen met de twee zijtakken eronder een mooi kruis (4-way plant). Je kunt op de foto hierboven al duidelijk zien dat de plant mooi symmetrisch is.

Voor de volgende stap heb je een metalen haak of iets dergelijks nodig zoals je op de foto hieronder ziet. Je kunt van die dunne tentharingen gebruiken of een metalen klerenhanger in de juiste vorm buigen. Wat je maar kunt vinden om je takken op de juiste plek te houden eigenlijk, wees creatief.

g

Buig voorzichtig een van de 4 nieuwe takken omlaag en prik hem vast met behulp van je haak. Herhaal dit bij de andere drie takken en zorg er hierbij voor dat de druk op alle vier de takken gelijk is, zodat de plant niet in een bepaalde richting wordt getrokken. Je wil dat de hoofdstam recht omhoog gaat zoals op de volgende foto. De pijlen geven aan waar de metalen haken zitten.

h

Een dag of twee later zal je plant er al zo uitzien.

i

Tijd om opnieuw te toppen. Alle mooie nieuwe groei aan de uiteinden van je takken… Haal ze eruit! Het aantal hoofdtoppen zal zich hierdoor opnieuw verdubbelen.

j

Ik persoonlijk (LBH) stop op dit punt met het toppen, maar je kunt er natuurlijk zo lang mee doorgaan als je wilt. Wat je moet begrijpen is dat aan elke top die je weghaalt, twee nieuwe takken zullen groeien. Ze zullen niet exact even groot zijn als de originele top, maar dat maakt niet uit, samen wegen ze straks meer dan de ene originele top zou wegen. Dit komt omdat ze samen het licht efficiënter kunnen opvangen.

Afhankelijk van het gewenste formaat van je scrog, stop je met het toppen en geef je de planten nog een week voordat je de lampen overschakelt op 12 – 12 en ze in de bloei forceert. In deze tutorial stop ik nu in ieder geval met het toppen en schakel ik de klok over een week op 12 – 12. De perfecte basisplant is nu klaar. Je kunt haar nu verder gaan scroggen zoals je wilt.

Dit is een vertaalde versie van de beroemde 4-way LST (low stress training) tutorial van LBH op rollitup.org. Bekijk het originele artikel op rollitup.org.
(advertentie)