(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Begin september juichten wij al heel voorzichtig toen we de nieuwste cijfers over het aantal coffeeshops in Nederland bekendmaakten. Voor het eerst sinds jaren lijkt er dit jaar namelijk sprake van een lichte stijging (!) van het aantal cannabiswinkels. Zwolle draagt daar nu een steentje aan bij door de inschrijving te openen voor de vijfde shop in die stad. En het mooie is dat iedereen mag meedingen naar dit lot uit de loterij!

Einde aan daling aantal coffeeshops

Sinds 1999 zoekt onderzoeksbureau Breuer&Intraval voor het Ministerie van Justitie uit hoeveel coffeeshops er in Nederland zijn. Na een jarenlange daling lijkt het tij nu gekeerd. Eind 2018 waren er namelijk 567 zaken in de 102 coffeeshopgemeenten, slechts 6 minder dan twee jaar eerder. En in maart van dit jaar waren er weer 3 bijgekomen, zodat de actuele stand 570 coffeeshops bedraagt.

LEES OOK: Rapport • Aantal coffeeshops stijgt weer lichtjes

Op naar de 600 zouden wij willen zeggen, en laat de victorie dan ook maar in Zwolle beginnen. Want daar opent de gemeente vanaf morgen (dinsdag 22 oktober dus) de inschrijving voor mensen die graag een coffeeshop willen beginnen. Watskeburt?

Zwolle zoekt een 5e coffeeshop

Dat er een vijfde plekje vrijkomt in de Hanzestad is volledig te danken aan coffeeshop Het Binnenhof. Daar ging op 30 augustus jongstleden het licht uit en nu eens niet doordat de politie de schakelaar omdraaide, maar omdat de eigenaar het na 15 jaar tijd vond voor iets anders en middels een poster beloofde naar de Bahama’s te vertrekken.

Uitstekend plan natuurlijk als je de schaapjes op het droge hebt, en het betekent dus ook een kans voor een nieuwbakken ondernemer om de plek van Het Binnenhof in te nemen. En dat is dus een open uitnodiging aan iedereen voor de goede orde, want de wachtlijst waarmee de gemeente Zwolle jarenlang werkte – en waarop op een gegeven moment wel 50 mensen stonden – is afgeschaft.

Maak jij de kaart van Zwolle weer compleet door de vijfde coffeeshop voor je rekening te nemen?

Het winnende plan

Dus wat moet jij doen om als ganjapreneur aan de slag te gaan, met een gemeentelijke gedoogvergunning van liefst 10 jaar om mee te beginnen? Simpel gezegd moet jij met het best onderbouwde plan komen en je moet alvast over een geschikte locatie beschikken – dus het hoeft niet per se op de plek van Het Binnenhof aan de Steenstraat te gebeuren allemaal.

Je maakt een inhoudelijk plan, waarbij je helder vertelt wat het concept van je shop wordt en wie de doelgroep. Vergeet ook niet om een verkeersplan erbij te doen, want je weet dat buurtbewoners altijd zullen gaan zeiken over ‘overlast’ en dan eigenlijk meestal auto’s bedoelen. Je plan wordt door een heuse commissie van de gemeente beoordeeld, met daarin o.a. specialisten op het gebied van openbare orde, verslaving en verkeer.

Word ook een ganjapreneur!

Goed, elke kans is er een en niet geschoten is altijd mis… Kortom, als jij denkt dat jij de man/vrouw bent die in Zwolle het coffeeshopaanbod weer compleet maakt, dan moet je tussen 22 oktober en 3 december je plan indienen.

Vervolgens gaat het dan nog wel lang duren voordat iedereen beoordeeld is – althans, dat meldt de regionale krant De Stentor over de procedure aan de oevers van de IJssel. Zo is het ook nog niet bekend wanneer er dan een definitief besluit wordt genomen…

Welja, begin nou maar gewoon met het klimmen in de pen en het schrijven van een plan. Meer informatie over een coffeeshop in Zwolle vind je HIER op de website van de gemeente. Succes ermee allemaal!

[illustraties: iQoncept/Shutterstock]
(advertenties)