(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het plantenleven is op zich niet heel erg ingewikkeld. Geef ze aarde, licht, water én CO2 en het groeit vanzelf bij wijze van spreken. Alleen moet je dan natuurlijk niet een overkill aan CO2 in je kweekhok installeren, zoals een wietteler in Giethoorn deed. Gevolg was dat de halve buurt midden in de nacht door de brandweer uit hun bed moest worden gehaald, afgelopen donderdag!

CO2 wat kunnen we daar alweer mee?

Vaak wordt het begrip CO2 gekoppeld aan milieuproblemen en klimaatverandering. Maar het is natuurlijk ook een geweldig hulpmiddel om plantengroei te bevorderen, als je de zaken gemakshalve even omdraait. Een tot 20 procent hogere opbrengst behoort tot de mogelijkheden. Maar dan moet je het als wietteler natuurljk wel op de juiste manier toepassen tijdens de kweekcyclus!

En dat deden de drie hoofdrolspeler in Giethoorn – waar ze klaarblijkelijk ook iets anders doen dan Chinese toeristen uit de tuintjes verjagen – vorige week dus niet. De ellende begint uiteraard weer eens met een ‘tip van een alerte melder’, zoals de politie het werk van een verrader die een wietteler erbij lapt liever noemt. Deze tip gaat niet over koolstofdioxide (CO2) maar over de roemruchte ‘sterke henneplucht’, in dit geval aan de Brem in Giethoorn.

LEES OOK:  Veel gestelde vragen over wiet kweken met CO2

Afsluiten elektriciteit veroorzaakt CO2-probleem

Door de stank van wiet konden de uitgerukte politieagenten natuurlijk makkelijk de bron daarvan detecteren. Om de wietkwekerij in het huis aan de Brem beter te slopen moest de stroom uitgeschakeld worden. En die actie leidt tot een agent die onwel wordt, doordat er te veel koolstofdioxide  vrijkomt. Gelukkig mankeert de man verder niets, zo blijkt in de ambulance.

De aarde zucht onder te veel CO2-uitstoot. Plantjes zijn er wel blij mee, maar ook dat moeten we niet overdrijven zo blijkt uit het gebeuren in Giethoorn… [illustratie: Mariaposa / Shutterstock]

Maar er wordt wel tijdelijk een zogeheten ‘GRIP 1’ afgekondigd. De politie: ‘Dat betekent dat er coördinatie nodig is tussen de verschillende hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance). Voor de veiligheid van omwonenden zijn een aantal woningen ontruimd.’

En die GRIP 1 is ook wel nodig. RTV Oost meldt namelijk dit over het nachtelijk spektakel in Giethoorn: ‘Volgens een getuige werd 4000 ppm koolmonoxide gemeten. Blootstelling hieraan kan snel fataal worden.’

Buurt naar bed, wiettelers naar de bak

Uiteindelijk kunnen de bewoners van 5 huizen in de buurt van de CO2-wietkwekerij weer vrij snel terug naar bed. Andere buurtgenoten hadden hen gelukkig tijdelijk onderdak verschaft, dus de mensen hoefden niet in hun pyjamaatje te staan koukleumen.

Het gevaarlijke goedje CO2 werd dus gebruikt voor de wietplantage en in het pand treft de politie – nadat de situatie weer veilig is verklaard – ook diverse gasflessen aan. Net als wiettoppen en kweekmaterialen. Geen planten echter, dus kunnen we ervan uitgaan dat er onlangs is geoogst. De bewoner is wel gearresteerd, net als twee mannen uit Zwolle van 28 en 31 jaar.

Moraal van het verhaal? Doe met CO2 vooral effe normaal!

LEES OOK:  Hobbykweken en CO2 toevoeging

[openingsbeeld: StunningArt/Shutterstock
(advertenties)