(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms is het leven van cannabis liefhebbers nóg mooier dan het sowieso al was. Neem dit wetenschappelijke onderzoek in het vakblad Cureus Journal of Medical Science, waaruit blijkt dat je tandplak effectiever bestrijdt met cannabinoïden – de werkzame stoffen in wiet inderdaad – dan met tandpasta van Oral B of Colgate!

Cannabinoïden roeien bacteriën uit

Voordat jullie dit bericht gaan wegwuiven als too stoned to be true, dit is de link naar de publicatie in het januarinummer van genoemd vakblad: ‘Comparison of Efficacy of Cannabinoids versus Commercial Oral Care Products in Reducing Bacterial Content from Dental Plaque: A Preliminary Observation‘.

Uit dit schitterende onderzoek van o.a. de Israëlische maar in België woonachtige dr. Veronica Stahl – uitstekende naam voor een tandarts by the way – blijkt dus dat bepaalde cannabinoïden die in cannabis voorkomen beter zijn in het uitroeien van koloniën bacteriën dan Oral B, Colgate alsook de plantaardige tandpasta CannaBite F (met granaatappel en zeewier).

Ons zusje Mediwietsite heeft eerder al aandacht besteed aan de tandarts Stahl en haar missie en wel in het artikel: ‘Medicinale cannabis binnen de tandheelkunde‘.

Tandarts Veronica Stahl woont in België en is mede-auteur van deze studie…

CBD, CBC, CBN, CBG en CBGA

Om welke cannabinoïden het specifiek gaat vraag je? De onderzoekers werkten met CBD, CBC, CBN, CBG en CBGA. “Cannabinoïden hebben de potentie om gebruikt te worden als een effectief anti-bacterieel middel tegen met tandplak geassocieerde bacteriën. En daarnaast bieden ze een veiliger alternatief voor synthetische antibiotica om de ontwikkeling van medicijnen-resistentie te verminderen”, zo schrijven de wetenschappers in hun studie.

Tandplak is een complexe biofilm die zich vormt op de tanden en het fungeert als een reservoir voor verschillende microben (micro-organismen). Het is de oorzaak van ernstige tandheelkundige problemen zoals gaatjes, slechte adem, bloedend tandvlees, het verval en zelfs verlies van tanden.

Wiet verslaat Oral B en Colgate

Om hun theorie te testen namen de onderzoekers bij 60 gezonde mensen samples tandplak af. Die werden toegevoegd aan petrischaaltjes met een oplossing met 1 van de 5 genoemde cannabinoïden of met één van de populaire merken tandpasta. De ‘cannabis-infused’ mengsels deden het beter om de groei van bacteriën tegen te houden dan de in de winkel gekochte tandpasta’s en de controles die werden gebruikt in de studie.

“Hoewel de commercieel verkrijgbare mondhygiëne producten behoorlijk effectief zijn in het instandhouden van de mondhygiëne van de doorsnee bevolking, blijkt uit ons onderzoek dat cannabinoïden substantieel effectiever zijn in het verminderen van de kolonietelling van bacterie-soorten in tandplak vergeleken bij de gevestigde synthetische mondverzorgingsproducten als Oral B en Colgate”, stellen de researchers.

Cannabinoïden tegen antibiotica-resistente infecties

En natuurlijk gebruiken we uiteindelijk liever natuurlijke producten dan synthetische producten, nietwaar? Maar behalve betere tandplak/bacteriën bestrijding, heeft het gebruik van cannabinoïden nóg een extra voordeel volgens deze onderzoekers. Het verhindert de opkomst van antibiotica-resistente infecties zoals MRSA (de gevreesde ziekenhuisbacterie).

LEES OOK:  Cannabinoïde CBG doodt de (ziekenhuis)bacterie MRSA

Natuurlijk, er valt ook wel iets af te dingen op de studie. Zo hebben de researchers helaas geen statistische analyse uitgevoerd met hun data. En zoals ze zelf ook al aangeven, heeft iedere (menselijke) mond een verschillende microbiotische samenstelling – inclusief verschillende types bacteriën. Het trekken van algemene conclusies is daardoor uiteraard lastiger.

 

Inspelen op kritische consumenten

Desalniettemin zullen de bedrijven die ‘old school’ tandpasta maken dit onderzoek niet negeren. Zeker consumenten die tot de Millennials of Generatie Z behoren, zijn kritisch ten opzichte van alledaagse producten en de impact van hun productieproces op het milieu. Plantaardige alternatieven – zoals tandpasta van hennep/cannabis om maar eens een dwarsstraat te noemen – zijn vaak een uitstekende manier om de ecologische voetafdruk voor zulke ondernemingen te verkleinen.

En verdomd als het niet waar is: eerder deze maand lanceerde Colgate haar eerste ‘veganistische gecertificeerde’ tandpasta, nadat het daarvoor al Hello Products had overgenomen – een ecovriendelijk bedrijf dat diverse vegan tandpasta’s en mondspoelingen verkoopt, waarvan sommigen zijn verrijkt met… hennepzaadolie!

[openingsfoto: Creativan/Shutterstock]
(advertentie)