(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Als je de grootste bent wil je dat natuurlijk ook graag blijven. De grootste legale cannabis producent op aarde was Canopy Growth uit Canada al, maar door de acquisitie van de Amerikaanse branchegenoot Acreage Holdings wordt het voor de concurrentie nog iets lastiger om de koppositie te veroveren. Canopy betaalt 3 miljard euro, al is daar wel een extra voorwaarde aan gesteld: pas als cannabis op federaal niveau legaal is in de VS!

 

Moderne wiet is miljarden business

Maak je vooral geen zorgen of Canopy Growth die miljarden wel kán ophoesten. Vorig jaar nog pompte de Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands sloten geld de omgekeerde kant op: 4 miljard dollar, en dat voor een stevig minderheidsbelang in Canopy.

Van Canopy Growth heb je waarschijnlijk al eens eerder gehoord, al dan niet via deze website. Maar hun prooi, het in New York gevestigde Acreage Holdings is onbekender. Het betreft een onderneming die in 20 Amerikaanse staten actief is en daar vergunningen heeft voor 87 dispensaries (verkooppunten van legale cannabis) en 22 wietkwekerijen en verwerkingsfabrieken.

In de directieraad van het bedrijf zitten twee mensen – noem het gerust politieke zwaargewichten – die je wellicht ook zou kennen: voormalig Canadees minister-president Brian Mulroney en oud-fractievoorzitter van de Republikeinen in het U.S. House of Representatives John Boehner.

Beetje nu en heel veel later

Helpt altijd natuurlijk, van die gozers uit het old boys network in je zakelijke vriendenkring. Hoe dan ook, het is de eerste echt grote Canadees-Amerikaanse cannabisdeal (tussen twee wietbedrijven bedoelen we), die Canopy ook in de VS in één klap tot een van de absolute leiders maakt. Of zoals Marijuana Business Daily het noemt: ‘a North American cannabis juggernaut’.

De deal vindt echter pas in volle omvang plaats – geld wise gesproken – op het moment dat cannabis in heel Amerika, dus op federaal niveau, legaal is geworden. Nu zijn er al meer dan 30 staten met legale medicinale en/of recreatieve wiet, maar landelijk gezien prijkt wiet nog immer op de zwaarste drugslijst. En als Canopy Growth aan de aandelenbeurs in de VS genoteerd wil blijven staan – wat ze willen – mogen ze volgens de regels niet investeren in ondernemingen die de federale wet breken…

Nou is er onderhand niemand in die VS meer die niét gelooft dat cannabis binnenkort federaal legaal wordt, die gekke Donald in het Witte Huis inbegrepen. Legaliseren is niet meer de vraag of, maar wanneer. Er is zelfs door de wiethandel daarginds al een term verzonnen voor dat moment van landelijke legalisering dat aanstaande is: ‘Triggering Event’.

Canopy Growth Announces Plan to Acquire Leading U.S. Multi-State Cannabis Operator, Acreage Holdings (CNW Group/Canopy Growth Corporation)

Wachten op landelijke legalisering

De zakelijke nieuwssites in Noord-Amerika zijn dan ook eensgezind over de betekenis van deze megadeal: die stuwt de waardering van bedrijven in de cannabis sector in Noord-Amerika omhoog. Volgens de deal die vorige donderdag wereldkundig werd gemaakt via een persbericht, krijgt Canopy het recht op alle aandelen Acreage wanneer de productie en verkoop op nationaal niveau in de VS een feit is.

Maar om alvast goed te beginnen, krijgen de Amerikanen per direct 300 miljoen dollar overgemaakt.

Daarnaast krijgen de huidige Acreage’s aandeelhouders – indien ze dat willen – voor ieder aandeel dat ze in bezit hebben 0,58 aandeel Canopy terug. Daarmee wordt de overname gewaardeerd op 3,4 miljard dollar en dat maakt het tot de grootste ‘M&A transaction’ tot dusver binnen de cannabis industrie…

Stormloop

Experts verwachten dankzij deze deal een stormloop op het eigenaarschap van licenties in alle belangrijke Amerikaanse markten, en dan niet uitsluitend van andere cannabispartijen maar van ‘businesses across multiple sectors’…

Sowieso begint de legale wietbranche op het bekende gezelschapsspel Monopoly te lijken. Even wat cijfers om je daarvan te overtuigen?

  • Alleen al in de VS waren vorig jaar 140 cannabis bedrijven het doel van overname en/of acquisitie, in 2017 waren het er 86
  • In 2018 haalden wietondernemingen in Canada het duizelingwekkende bedrag van 8 miljard euro (11,96 miljard Canadese dollars dus) op om de oorlogskas mee te vullen
  • Het vorige overname-record stond op 2,12 miljard euro, dat was wat het eveneens Canadese Aurora Cannabis betaalde voor de rivaliserende wietteler MedReleaf in 2018
[openingsbeeld:  ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)