(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opmerkelijke uitspraken van Nigel Farage, leider van de Britse politieke partij Ukip die bekendstaat om haar fel anti-Europese koers. Zeg maar de Geert Wilders van Engeland dus. Hoewel hij zelf zwaar antidrugs is, pleit hij toch voor legalisering ervan!

Nigel Farage (1964) staat niet bepaald bekend om zijn subtiele uitspraken. Hij trekt fel van leer tegen de Europese Unie bijvoorbeeld, en is in het Europarlement vice-voorzitter van de eurosceptische fractie ‘Europa van Vrijheid en Democratie’. Voorbeeldje: na een toespraak door Prins Charles voor het Europees parlement, waarin Charles de EU opriep een leidende rol te nemen tegen de klimaatverandering, bleef Farage als enige zitten tijdens het applaus. Farage noemde de adviseurs van de prins “naïef en dwaas”.

Met de aanstaande verkiezingen voor dat parlement en het breed gedragen anti-Europa sentiment – zeker ook in Groot-Brittannië – kan zijn Ukip zomaar een factor van betekenis worden in de Engelse politiek. En helemaal met het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU in het verschiet dat premier Cameron heeft aangekondigd voor de nabije toekomst. Maar daar hebben we het nu even niet over.

Nigel en Geert, beiden fel tegen de EU. Maar de Brit is nu voor legalisering, terwijl Geertje nog steeds anti is...

Nigel en Geert, beiden fel tegen de EU. Maar de Brit is nu voor legalisering, terwijl Geertje nog steeds anti is…

‘Criminalisering is contraproductief’

Farage deed opmerkelijke uitspraken over drugs voor een aartsconservatieve nationalist, in een telefonisch vragenuurtje, georganiseerd door de krant Daily Telegraph. Hoewel hij zelf nog nooit in zijn leven drugs gebruikt heeft (hij rookt wel en drinkt, maar dit terzijde), vindt hij de criminalisering ervan contraproductief. “Het leven van miljoenen mensen in Groot-Brittannië wordt miserabel gemaakt door het enorme criminele element dat er om clandestiene drugshandel hangt.”

Farage: “Ik ben trouwens geen voorstander van drugs. Ik heb zelf tienerkinderen en heb van dichtbij gezien hoeveel schade drugs kunnen aanrichten bij jonge mensen. Dus ik haat drugs, heb ze zelf nooit gebruikt en hoop dat ook nooit te doen, maar ik heb gewoon sterk het gevoel dat de criminalisering van al die drugs de Britse maatschappij geenszins helpt.” En als uitsmijter zegt deze geestverwant van Geert Wilders (al sloeg Farage een uitnodiging van Wilders om samen te werken eerder af): “Persoonlijk denk ik dat de War on Drugs verloren is, al vele, vele jaren geleden.”

Voorbeeld nemen aan Portugal en Colorado

Farage pleit daarom voor een stevige parlementaire commissie die het drugsbeleid in Portugal gaat onderzoeken (waar alle drugs gedecriminaliseerd werden in 2001) en ook kijkt naar recente ontwikkelingen in Colorado en Washington en Zwitserland. Mooi dus, als de erkende tegenstanders van vrije cannabis het opgeven en in plaats van de War on Drugs legalisering omarmen. Dat zouden meer mensen moeten doen. Niks voor jouw PVV Geert Wilders, om je mening over drugs eens te herzien? 😉

 

 

(advertentie)