(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Opnieuw een land dat overweegt om nog dit jaar cannabis volledig te legaliseren! De president van de Centraal-Amerikaanse staat Guatemala – een conservatieve ex-militair nota bene! – heeft dit verklaard in een interview met persbureau Reuters.

Guatemala telt zo’n veertien miljoen inwoners en grenst in het noorden aan Mexico. Het land heeft precies daarom ontzettend veel War on Drugs problemen binnen de grenzen gekregen. Vanwege de keiharde oorlog in Mexico (een regering die denkt dat de drugsoorlog te winnen valt, intensieve Amerikaanse bemoeienis en een aantal zeer gewelddadige drugskartels) en de doorvoerfunctie van coke en marihuana.

President Otto Perez Molina is de zinloze War on Drugs zat

President Otto Perez Molina is de zinloze War on Drugs zat

President Otto Perez Molina is altijd al een ferme criticaster van die War on Drugs geweest en voelt nu de noodzaak om met een plan te komen dat meer soelaas biedt om een einde te maken aan de drugsgerelateerde ellende in zijn land: legalisering van cannabis (en van opium/papavers).

Wetsverandering voor eind 2014

De oud-generaal en oerconservatief heeft al eerder kritiek geuit op de huidige repressieve aanpak tijdens internationale bijeenkomsten. Nu Uruguay en de Amerikaanse staten Colorado en Washington cannabis gelegaliseerd hebben en Jamaica en de Bahama’s dat zeer waarschijnlijk ook snel gaan doen, ziet de president heil in legalisering. Een speciale presidentiële commissie is al enige tijd bezig om een hervorming van de drugswetten te bestuderen. Tegenover persbureau Reuters draait Otto Perez Molina er niet langer omheen: hij verwacht de conclusies van de commissie in oktober en de daaruit volgende wetsveranderingen nog voor het einde van 2014.

Wiet én opium legaal

Daarbij zit dan een wet om drugs te legaliseren, en dan met name marihuana, aldus Perez. “En de andere zaak die we nu onderzoeken, is de legalisering van papaverplantages nabij de grens met Mexico. Zodat we die kunnen controleren en de heroïne/opium kunnen verkopen voor medicinale doeleinden. Deze twee zaken – legalisering van cannabis en opium –  zullen geschieden op grond van een wettelijke basis.”

Fantastisch nieuws natuurlijk; opnieuw een land dat zich niet langer voor het War on Drugs-karretje laat spannen. Hoe lang duurt het nog voordat het eerste Europese land de ballen heeft om zich bij deze (tot nu toe uitsluitend) Amerikaanse trend aan te sluiten?

(advertentie)