(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wind is in Amerika definitief omgedraaid richting legalisering van marihuana. Dat blijkt uit een groot opinieonderzoek van Pew Research Center onder bijna tweeduizend volwassen inwoners: 75% van hen denkt dat wiet volledig legaal wordt!

could-legalization-be-right-around-the-corner-2De War on Drugs loopt op zijn laatste benen, in ieder geval in de Verenigde Staten. Zoveel wordt wel duidelijk uit het grote opinieonderzoek dat eind februari werd gehouden. Zelfs onder de rechtse Republikeinen blijkt het verzet tegen legale cannabis verdampt. Met grote verschillen beschouwt het Amerikaanse publiek marihuana als minder schadelijk dan alcohol, zowel voor de persoonlijke gezondheid als voor de maatschappij als geheel. Opmerkelijk is verder dat een forse meerderheid – 79% van de Democraten en 69% van de Republikeinen – vindt dat er niemand naar de gevangenis hoort te gaan voor het bezit van kleine hoeveelheden wiet.

Amerikanen maken zich nog steeds wel zorgen over de impact van drugs (in het algemeen, dus ook en wellicht vooral cocaïne, crack, heroïne) op de samenleving. Meer dan de helft beschouwt drugsmisbruik als ‘een serieus probleem’, cijfers die sinds midden jaren negentig niet veel veranderd zijn.

Omslag in laatste 4 jaar

Hoe anders is dat bij cannabis! Slechts vier jaar geleden nog zei meer dan de helft van de Amerikanen (52%) dat marihuana NIET legaal zou moeten zijn en wilde 41% dit wel… Vandaag de dag zijn die cijfers bijna omgekeerd: 54% is VOOR legalisering terwijl 42% tegen is. Puntje van zorg hebben de Amerikanen over het blowen door jongeren; een meerderheid van 54% denkt dat na legalisering het aantal niet-volwassen  dat wiet gebruikt stijgt. En tot slot geven ze er dan ook de voorkeur aan dat mensen cannabis gebruiken in hun eigen huis en niet in het openbaar. Maar slechts 41% heeft er problemen mee als er een wietwinkel in hun buurt zou opengaan…

Voor de echte cijferfetisjisten volgen hieronder de statistieken van het Pew Research Center:

staistiek-2

satistiekjer

(advertentie)