(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De smerigste manier van de overheid om van een coffeeshop af te komen, is de wet Bibob. Ondoorzichtig en willekeurig wordt die toegepast, zoals nu in Haarlemmermeer waar de enige coffeeshop Superfly na 13 jaar dicht moet. Straatdealers, kom er maar in!

Eerst maar eens de officiële uitleg van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob). Deze is  in 2003 is ingesteld, met het doel dat gemeenten, provincies en ministeries de integriteit van houders en/of aanvragers van vergunningen en subsidies toetsen bij het landelijk bureau BIBOB. Dat bureau valt (verassing, not ) onder het ministerie van Justitie van Ivo Opstelten…

Minister Opstelten feliciteert zijn knechtjes van Bureau Bibob met weer een gesloten coffeeshop...

Minister Opstelten feliciteert zijn knechtjes van Bureau Bibob met weer een gesloten coffeeshop…

Coffeeshop pesten met Bibob

Ideaal om coffeeshops te pesten dus, want omdat de inkoop van wiet niet legaal KAN zijn door het falende overheidsbeleid, vindt men in de wet Bibob bijna altijd de stok om mee te slaan. Immers, inkopen is per definitie illegaal dus een beetje coffeeshophouder is al snel ‘strafbaar’. Komt nog bij dat het er ook nog eens schimmig aan toe gaat, er is geen rechtszaak of zo waar bewijs op tafel moet komen. De reden voor een negatief advies worden niet openbaar gemaakt. Sterker nog, soms is een anonieme bron met een vermoeden al reden voor een afwijzing door bureau BIBOB…

17 man in de WW

En nu is dus de enige coffeeshop van de gemeente Haarlemmermeer aan de beurt, Superfly in Hoofddorp. Een prachtige zaak, waar 17 mensen werken, waarvan er volgens de geschokte woordvoerder van de shop tien een gezin hebben om te onderhouden. Ze staan vanaf 15 april allemaal op straat, nadat Superfly tot 2 keer toe niet door de Bibob-toets kwam. Over de reden van die negatieve uitkomst zwijgt burgemeester Weterings van Haarlemmermeer uiteraard: “De inhoud van de Bibob-toets is geheim, ik doe daar geen  mededelingen over.” De woordvoerder van Superfly: “Aan de voordeur werken we legaal, maar de inkoop aan de achterdeur is illegaal. In de wet Bibob staan dingen waaraan je in zo’n situatie nooit kunt voldoen.” In 2010 kreeg Superfly nog wel een exploitatievergunning.

Coffeeshop Superfly in Hoofddorp, een mooie zaak waar 17 mensen hun brood verdienen

Coffeeshop Superfly in Hoofddorp, een mooie zaak waar 17 mensen hun brood verdienen

Extra politie tegen straathandel

Burgemeester Weterings is overigens niet echt blij met de gang van zaken. Hij is een van de 53 ondertekenaars van Joint Regulation, het manifest voor gereguleerde wietteelt! Hij snapt ook wel dat de illegale wiethandelaren en straatdealers van de gemeente Haarlemmermeer vrij spel krijgen, nu de enige coffeeshop dicht gaat. In plaats van de kont tegen de krib te gooien en de shop open te houden, verklaart de burgervader echter het volgende: “Gemeente, politie en justitie hebben afgesproken extra toezicht te houden om overlast en illegale straathandel tegen te gaan.”

Nou succes daarmee ambtenaartjes, ga maar lekker terug naar af daar in Haarlemmermeer. Straatdealers, gefeliciteerd met deze prachtige kans die de overheid jullie geeft. Alle medewerkers (en vaste klanten) van coffeeshop Superfly, heel veel sterkte in deze klote situatie!

Fuck Bibob & Fuck Ivo

(advertenties)