(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik heb nu voor de eerste keer stekjes in de grond gezet en ik ben al aardig tevreden wat betreft de grote van de stekjes. Nu is mijn vraag, kan ik mijn opbrengst vergroten door bloeivoeding toe te voegen? En moet ik dit iedere dag doen of 1 keer in de week?

Ik ben een leek wat betreft wietplanten en zou ook graag willen weten welke voeding ik moet gebruiken. Groet, Wally

Hoi Wally

Voor een leek heb je behoorlijk veel goed gedaan want je ‘stekjes’ staan er prachtig bij op de foto. Ik zou ze dan ook geen stekjes meer willen noemen, maar gewoon planten! Goed gedaan dus tot nu toe. Als het goed is beginnen jouw planten nu ook ongeveer aan hun bloeiperiode. Kijk maar eens goed in de topjes of je al wat bloeihaartjes kunt ontdekken.

Zo te zien staan de planten rechtstreeks in de grond en dat is altijd goed. Als de aarde waar ze in staan genoeg organisch materiaal bevat, hoef je je nauwelijks zorgen te maken over voeding. Komt je plant wat tekort, dan zoeken de wortels gewoon verder tot ze vinden wat ze nodig hebben. Mocht je echter wat vergeling zien onder aan de planten (wat volgens mij niet zo is) dan kun je wellicht gaan bijvoeden.

In de bloeifase hebben je planten extra behoefte aan Fosfor en Kalium, wat om die reden ook ruimschoots aanwezig is in iedere boeivoeding op de markt. Maar zoals ik al eerder aangaf denk ik niet dat jouw planten hier snel een tekort aan zullen hebben. Je kunt een plant die genoeg voeding heeft, eigenlijk niet beter laten bloeien of extra verwennen, met nog meer voeding. Aan de andere kant kun je wel voorkomen dat de planten wat tekort komen, door ze bij te voeden. Ze staan in de volle grond, dus voor overschotten hoef je je ook niet echt zorgen te maken. Dit is het grote voordeel van wietplanten in de volle grond; je hebt er bijna geen omkijken naar.

image12

De ‘stekjes’ van Wally komen zo te zien niets te kort…

Toch voeden

Mocht je toch bij gaan voeden, dan kies je sowieso voor een bloeivoeding, maar doe het pas als je echt wat bloeiverschijnselen ziet, dus na een paar weken in de bloei. Om je vraag te beantwoorden welke voeding je het beste kunt gebruiken, dat maakt niet heel veel uit, zolang het maar bloeivoeding is. Persoonlijk zou ik je een biologische voeding aanraden, en dan het liefste een voeding in een vaste vorm. Vloeibare voeding heeft namelijk al snel de neiging om in de grond weg te trekken voor je plant het kan opnemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Biotabs, hier verkrijgbaar. Deze geven hun voedingsstoffen langzaam aan de aarde af. Je hoeft deze dus echt niet elke dag te geven. Op de verpakking staan instructies voor wat betreft de hoeveelheid.

Je kunt ook denken aan beendermeel. Dit kun je bij vrijwel ieder tuincentrum kopen. Aptus maakt ook vaste mestkorrels die je gedurende de hele cyclus kunt gebruiken om er zeker van te zijn dat je planten niets te kort komen.

Veel succes in de laatste en mooiste fase van je buitenwiet. Let je ook goed op eventuele schimmels in de toppen aan het einde? Vooral als het wat natter wordt buiten is dat een groter risico voor je oogst dan eventuele voedingstekorten.

Liefs, Muna

(advertenties)