(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie af en toe eens een grammetje wiet bij een coffeeshop koopt, hoeft zich geen zorgen te maken over de houdbaarheid daarvan. Kweek je echter zelf wiet, heb je vaak meer dan je in één keer nodig hebt. En dan wil je natuurlijk wel dat het goed blijft, in ieder geval tot je volgende oogst. 

Goed gedroogde en gecurede wiet blijft doorgaans wel een tijdje goed. Mits je het tenminste op de juiste manier bewaart, want blootgesteld aan licht en lucht, verliest ook de beste wiet na verloop van tijd zijn geur, smaak en potentie. Ook THC is namelijk aan oxidatie onderhevig en wordt uiteindelijk afgebroken tot CBN waardoor het in kracht en medicinale werking afneemt.

Wanneer je wiet niet op de juiste manier bewaart, wordt het bruin en broos. Het verliest aanzienlijk aan smaak en potentie en cannabinoïden en terpenen gaan verloren. Bewaar je het echter wél op de juiste manier, dan kun je het zeker wel een paar jaar, of zelfs langer in optimale conditie houden. Wat zijn de opties om wiet te bewaren, en wat werkt het best?

Wiet blijft lang goed in een glazen afsluitbare pot. Zet ze in het donker en hou de temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Om wiet lang goed te houden, hoeven we gelukkig geen grote investering te doen. Luchtdichte glazen potten zijn een uitstekende bewaarplaats voor je oogst. Ze zijn overal goedkoop op de kop te tikken en houden de geur van je wiet uitstekend binnen, zonder dat je toppen beschadigd kunnen raken.

Glazen potten zijn echter niet de enige manier om wiet te bewaren. Wietliefhebbers hebben over de jaren van alles uitgeprobeerd. Sommige methodes werken wel en anderen niet, en ze hebben in ieder geval allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Wiet invriezen

Wiet invriezen klinkt op zich als een voor de hand liggende methode. We vriezen ons eten immers ook in als we het lang willen bewaren. De methode is echter wel een beetje controversieel, en we zouden hem je niet aanraden tenzij je een grote hoeveelheid wiet voor meerdere jaren moet bewaren. Aan de andere kant blijft het daarna wel jarenlang goed, veel langer dan gewoon in een glazen pot op een koele en donkere plaats.

Sommige kwekers die hun wiet in de vriezer bewaren, gebruiken daarvoor twee plastic zakken over elkaar heen en pakken dat vervolgens in aluminiumfolie. Als je je wiet écht heel lang wil bewaren dan is de vriezer de beste methode. Zorg er wel voor dat je wiet goed droog is en minstens vier weken heeft gecured voor je het in de vriezer stopt.

In de vriezer kun je wiet jarenlang bewaren, maar doe voorzichtig met bevroren buds. Foto: Manbetta, Shutterstock

 

Het invriezen van wiet is controversieel omdat de trichomen broos worden wanneer ze bevroren zijn. Ze zullen gemakkelijk afbreken dus je zult heel voorzichtig moeten zijn met bevroren wiet. Aan de andere kant raak je de trichomen niet kwijt en kun je ze nog steeds onder in de zak vinden. Wees dus heel erg voorzichtig met bevroren wiet, en laat het bij voorkeur eerst op temperatuur komen voor je het gebruikt. Verder kan invriezen geen kwaad, en blijft je wiet op deze manier het langst houdbaar.

 • In de vriezer worden trichomen broos en breken ze snel af, in glazen potten invriezen kan dit voorkomen
 • Wees voorzichtig wanneer je bevroren wiet ontdooit, laat het dan eerst langzaam op temperatuur komen
 • In de vriezer kun je wiet jarenlang goed houden

Glazen (weck)potten

Wiet bewaren in afsluitbare glazen (weck)potten wordt het meeste gedaan, en is in de meeste gevallen de beste methode. De potten houden de geur goed binnen waardoor je er buiten de pot niets van ruikt. En omdat potten hard zijn, kunnen je toppen er niet in verdrukt of gekneusd raken.

Het is wel belangrijk dat je de potten in het donker zet bij een koele temperatuur, liefst iets koeler dan kamertemperatuur. Hoe minder lucht er bij de wiet in de pot zit, hoe langer het houdbaar blijft. Vul je potten dus zo goed mogelijk, maar ga niet proppen, dan raken je toppen beschadigd. Heb je een klein beetje wiet te bewaren, gebruik dan liever ook een kleinere pot. Bij winkels als de Action of Blokker heb je een keur aan glazen potten om uit te kiezen.

 • Glazen potten zijn luchtdicht en geurloos
 • Het cure-proces gaat in de pot door, waardoor wiet nóg smakelijker kan worden
 • Glas geeft geen bijsmaak, zodat de pure wietsmaak behouden blijft
 • Trichomen blijven waar ze horen, op de toppen!
 • In glazen potten kun je wiet één tot twee jaar bewaren

Koelkast

Het klinkt logisch, maar toch is de koelkast een slechte bewaarplaats voor je wiet. Stop het er nooit in want in de koelkast is het vochtig en schommelt de temperatuur. Etenswaren die over de datum zijn, kunnen schimmels overbrengen op je wiet en dat wil je niet! Hou de koelkast op een veilige afstand als je wiet lang goed wil houden.

 • In de koelkast is het vochtig
 • Temperatuurschommelingen veroorzaken schimmelproblemen
 • Etenswaren zouden niet naast wiet moeten liggen

Plastic zakken

Plastic gripzakken zijn handig om wiet in te vervoeren, maar houden het niet lang goed. In coffeeshops is vaak een grote doorloopsnelheid, waardoor plastic gripzakken geen problemen opleveren, maar voor de lange mars zijn plastic zakken niet geschikt.

Plasic zakken zijn goed voor een paar weken, maar niet langer. Foto: Room 76, Shutterstock

Het plastic kan de smaak van je wiet negatief beïnvloeden en topjes raken gemakkelijk beschadigd. Trichomen plakken aan het plastic omdat ze nu eenmaal plakkerig zijn en het plastic makkelijk statisch geladen raakt. In een plastic zak raakt je wiet snel zijn geur, potentie en vocht kwijt, waardoor je binnen de kortste keren droge bruine wiet overhoudt waar je niet erg stoned of high of blij van wordt.

 • Gebruik plastic zakken alleen voor een korte bewaartijd
 • Plastic beïnvloedt de smaak negatief
 • Wiet droogt uit en wordt bruin
 • Trichomen breken af en plakken aan het plastic
[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock]
(advertenties)