(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Michael Veling, woordvoerder van de Bond van Cannabisdetaillisten in Amsterdam, doet een opmerkelijke uitspraak: ‘coffeeshops willen geen legalisering omdat hun winst dan marginaliseert’. Idiote gedachtegang natuurlijk, en hij rekent ook nog eens compleet verkeerd!

Michael Veling, naast coffeeshophouder en BCD-woordvoerder ook CDA-politicus, volgens de lokale zender MokumTV

Michael Veling, naast coffeeshophouder en BCD-woordvoerder ook CDA-politicus, volgens de lokale zender MokumTV

Veling, behalve BCD-woordvoerder ook eigenaar van coffeeshop 420 in Amsterdam, is bang dat hij van zijn jaarsalaris van anderhalve ton (op een jaaromzet van 1 miljoen euro) te weinig overhoudt indien gemeenten de wiettoevoer naar de coffeeshops reguleren.

Veling kan niet goed rekenen en/of snapt wietteelt niet

In de Amsterdamse krant Het Parool maakt hij duidelijk dat hij momenteel 7.000 euro per kilo wiet betaalt. Dat zou na legalisering volgens hem dalen naar 70 euro! Een belachelijk laag bedrag natuurlijk, wat nooit kan kloppen. Alleen de stroomrekening voor de groeilampen om 1 kilo wiet te produceren (gemiddeld 8 tot 12 weken en gemakshalve uitgaande van 1 gram wiet per Watt) zal hoger zijn. En dan heb je het dus niet over de aanschaf van die lampen, stekken/zaad, aarde/steenwol, groei- en bloei voeding, luchtafvoer- en filters, ventilatoren, het knipwerk, bewaking en de transportkosten om maar eens wat zaken te noemen…

Veling denkt dat door het wegvallen van “het criminele bedrijfsrisico voor kwekers en dealers” de inkoopprijs van wiet  met 99 procent daalt!

De winstmarges die hij nu op zijn wietverkoop maakt, dalen – mede door accijnsheffing – dan tot een niveau dat het voor hem nauwelijks nog interessant is, zegt hij. “Als consument vind ik: natuurlijk moet er worden gelegaliseerd. Dat had veertig jaar geleden al moeten gebeuren”, zegt Veling. “Maar het is zeker niet in mijn belang als horecaondernemer.” De bekende econoom Mathijs Bouman (o.a. De Wereld Draait Door, Financieele Dagblad en RTL) maakte op Twitter ook direct gehakt van de vreemde denkwijze van Veling:

bouman-1bouman-2

Veling is egoïstisch en pleit voor criminaliteit

Los van zijn beroerde rekenvaardigheid, is de ’tegen legalisering’ uitspraak bovendien een fraai staaltje egoïstisch denken van de voorman van de Amsterdamse coffeeshops. Benieuwd of zijn collega-shophouders in de hoofdstad – die de tent moeten sluiten vanwege het ontbreken van een legale manier van wietinkoop of anderszins met justitie in aanraking komen door het falende gedoogbeleid en de ‘criminele achterdeur’ – het met hem eens zijn. RollingStoned kan zich nauwelijks voorstellen dat de mening van Veling representatief is voor de BCD-achterban. En als dat wel zo is, dan pleiten zij er eigenlijk voor om lekker crimineel te blijven, want dat levert zulke fijne illegale winsten op…

(advertentie)