(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Bijna altijd zitten cannabis liefhebbers aan de goede kant van welke medaille dan ook. Maar nu ligt er wetenschappelijk onderzoek op de (snij)tafel waaruit het tegendeel blijkt. Mensen die cannabis gebruiken ervaren namelijk 14 procent méér pijn in de eerste 24 uur na een operatie dan niet-cannabisgebruikers. Bovendien hebben wij ook nog eens 7 procent meer opioïden pijnstillers nodig na chirurgische ingrepen.

Mensen gebruiken wiet graag tegen pijn

Cannabis wordt medicinaal gezien verreweg het meeste gebruikt voor de bestrijding van pijn. Des te… eh, pijnlijker is het dus dat uit onderzoeksresultaten  – die deze week gepresenteerd zijn op de Anesthesiology 2022 meeting in de VS – blijkt dat juist cannabisgebruikers meer pijn lijden na een operatie in het ziekenhuis.

De hoofdauteur van de betreffende studie Dr. Elyad Ekrami, werkzaam bij het Cleveland Clinic’s Anesthesiology Institute. “Cannabis is de meest algemeen gebruikte illegale drug in de Verenigde Staten  (en in de rest van de wereld, red.) en het wordt steeds meer gebruikt als een alternatieve behandeling voor chronische pijn. Maar er is beperkt data beschikbaar die aantoont hoe het patiënten beïnvloedt na een operatie.”

Niet minder maar juist meer pijn na operatie voor cannabisgebruiker

Nu liggen er dus wel harde gegevens op tafel. “Onze studie toont aan dat volwassenen die cannabis gebruiken meer – en niet minder – post-operatie pijn hebben. Dientengevolge hebben zij een hogere opioïdenconsumptie ná de chirurgische ingreep”, stelt Ekrami.

De wetenschappers analyseerden de dossiers van liefst 34.521 volwassen patiënten – waaronder 1.681 cannabisgebruikers – die een niet verplichte operatie ondergingen in Cleveland Clinic tussen januari 2010 en december 2020. De cannabisconsumenten hadden de drug gebruikt in de 30 dagen voorafgaande aan de operatie, terwijl de andere patiënten nooit wiet hadden gebruikt.

Als je dit binnenkort of later op het programma hebt staan, is het wellicht geen verkeerd idee om een maandje ervoor tijdelijk te stoppen met je cannabisconsumptie, of je moet echt van pijn en zware pijnstillers houden… [beeld: vectorpouch/Shutterstock]

Ook meer zware pijnstillers nodig voor cannabisgebruikers na een chirurgische ingreep

En toen rolde er dus uit de analyse dat ziekenhuispatiënten die cannabis gebruiken gedurende de eerste 24 uur na hun operatieve ingreep 14% meer pijn ervaren vergeleken met patiënten die nog nooit wiet hebben gerookt.

Daarnaast consumeerden de patiënten die cannabis gebruiken 7% meer opioïden (opiaten, oftewel morfine-achtigen, bijvoorbeeld: oxycodon, oramorph, fentanyl, buprenorfine, hydromorfon en methadon) na de operatie. Daarvan zeggen de auteurs van de studie dat het weliswaar niet statistisch relevant is, maar zeer waarschijnlijk wel klinisch relevant.

“De associatie tussen cannabisgebruik, pijnscores en opioïdenconsumptie is wel eerder gerapporteerd in kleinere studies, maar die hadden conflicterende resultaten”, voegt Dr. Ekrami toe. “Ons onderzoek heeft een veel grotere sample-omvang en er zaten geen patiënten bij met de diagnose chronische pijn of degenen die regionale anesthesie kregen – wat onze resultaten serieus zou hebben vertroebeld.”

Helaas, er valt niets af te dingen: ons soort mensen ervaart meer pijn bij de chirurg

Om nog zuiverdere studieresultaten te verkrijgen werden de onderzoeksgroepen ook nog gebalanceerd voor factoren als leeftijd, geslacht, tabaks- en andere illegale drugsgebruik en aandoeningen als depressiviteit en psychologische stoornissen. Kortom, er valt weinig tot niets op de conclusies van deze studie af te dingen.

Zoals echter bijna altijd het geval is bij (cannabis)onderzoek, ziet ook Dr. Ekrami graag dat er aanvullend onderzoek wordt verricht om de effecten van cannabis na operaties te definiëren. “Artsen zouden zich moeten realiseren dat patiënten die cannabis gebruiken meer pijn zouden kunnen lijden en licht hogere doses opioïden nodig hebben na de operatie. Het benadrukt de behoefte aan voortdurende exploratie van een multimodale aanpak richting post-chirurgische pijncontrole.”

LEES OOKStudie: Blower heeft méér narcose nodig voor operatie

[openingsfoto: Ambartsumian Valery/Shutterstock]
(advertentie)