(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het eerst zijn er concrete plannen bekend geworden vanuit de Duitse regering ten aanzien van de legalisering van recreatieve wiet. Duitse media berichten dat er een maximaal THC-percentage van 15% wordt voorgesteld, maar consumenten tussen 18 en 21 jaar moeten het zelfs doen met wiet die niet hoger scoort dan 10% THC. Verder mag je 30 gram cannabis legaal op zak hebben en mag iedere volwassen Duitser thuis drie (bloeiende) wietplanten grootbrengen voor eigen consumptie. 

De voorstellen van de Duitse liberaal-linkse regering lekten afgelopen week uit via Redaktionsnetzwerk Deutschland, dat inzage heeft gehad in het draft-plan voor legalisatie van recreatieve cannabis. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet het definitieve voorstel richting parlement gestuurd worden en als alles meezit kunnen alle Duitsers vanaf 18 jaar dan in 2024 terecht in apotheken of in coffeeshops.

We zetten de belangrijkste en opvallendste punten uit het plan voor je op een rij.

Geen import van wiet, alleen Duitse recreatieve cannabis wordt toegestaan

Juridische verdragen en EU-regels zouden de import van recreatieve wiet in Duitsland verbieden, staat in het plan. Of dat nou helemaal klopt of niet, gevolg is dat men er van uit gaat dat alle funwiet die de Duitsers legaal zullen gaan roken op eigen bodem geteeld moet worden. En dat wordt een groot probleem.

Momenteel telen de Duitsers zelf – en ze zijn met 84 miljoen mensen – slechts 2.600 kilo per jaar, en dat is dan ook nog uitsluitend medicinale cannabis. Om aan de vraag naar recreatieve wiet vanuit eigen land te voldoen, zou er jaarlijks minimaal 400.000 kilo Duitse wiet moeten worden geteeld.

Als je weet hoeveel tijd, moeite en gezeik het al oplevert voordat de 10 uitverkoren producenten in Nederland die recreatieve wiet voor de wietproef moeten kweken aan de slag gaan, kun je nagaan hoe dat in Duitsland uitpakt als er ineens 400 ton cannabis moet worden vervaardigd binnen de eigen landsgrenzen. Dat dit al in 2024 gefikst zou zijn, is een utopie.

Verkoop van legale cannabis via apotheken, ‘licensed shops’ en wellicht ook online

Om de zwarte markt aan te pakken moeten Duitse consumenten op redelijk eenvoudige wijze legaal wiet kunnen kopen, is het idee van de legalisering in Duitsland. Daartoe komen er zeker twee kanalen: apotheken en ‘gelicenseerde winkels’. Over het toestaan van consumptie in laatstgenoemde winkels wordt nagedacht en dan zouden die winkels dus verdacht veel gaan lijken op… Nederlandse coffeeshops!

Ook de verkoop via internet van legale wiet is serieus in beeld bij de Duitsers, ook weer omdat men wil dat iedereen – van de grote stad tot het kleinste dorp – de mogelijkheid moet hebben om te kiezen voor legaal in plaats van illegaal.

Mooi Duits demonstrantenbordje tijdens een 420 demo in Berlijn, 20 april 2022… [foto: drian Jurczak/Shutyterstock]

Hoeveelheden en THC-percentages legale Duitse wiet

Alles rondom bezit en de potentie van legale cannabis scharen de Duitse plannenmakers onder het kopje ‘consumentenbescherming’. Dan is het altijd oppassen geblazen. Net als de onzalige Nederlandse minister van Justitie Ivo Opstelten ooit voorstelde (maar wat gelukkig een fijne voortijdige dood stierf) wil men in Duitsland maximumpercentages invoeren voor wiet. Zogenaamd om hersenbeschadiging te voorkomen…

Niets mag sterker zijn dan 15% THC, zo is het plan. Dat wordt trichomen van de toppen afschrapen dan, want het gemiddelde THC-gehalte in Nederlandse wiet is al bijna 17 procent, om van de populaire power wietjes in Noord-Amerika nog maar te zwijgen (die tikken makkelijk dikke twintigers aan). Voor consumenten onder de 21 jaar wordt het zelfs nog belachelijker, die mogen alleen cannabis met max 10% THC aanschaffen.

Wel beter is het gesteld met de maximale hoeveelheid die een consument ongestraft in bezit mag hebben: 30 gram (in Nederland is dat 5 gram zoals jullie weten en dat is dan nog gedoogd ook).

Veel beter is het voorstel voor de thuisteelt: elke volwassen Duitser mag straks 3 (“bloeiende”) wietplanten voor eigen gebruik hebben. Hoe ze in godsnaam voor elkaar zouden kunnen krijgen dat die homegrown shit dan ook niet meer dan 15% THC bevat? Geen flauw idee.

Maar dát (vrij lage) THC-limieten voer zijn voor een florerende zwarte markt – die geen regels kent en voldoet aan de vraag naar flinke THC-knallers – is wel zo goed als zeker.

Overige punten uit het Duitse legalisatie-plan

Net als bij Nederlandse coffeeshops het geval is, mogen de wietwinkels in Duitsland straks niet te dicht bij scholen en andere jongereninstanties komen. Reclame maken voor welk cannabisproduct dan ook wordt verboden, iets wat in Duitsland trouwens ook al geldt voor medicinale wiet.

Naast de gewone BTW van 19% wil de Duitse regering ook een speciale ‘cannabisbelasting’ heffen op de verkoop van legale wiet. De totaalprijs zou echter nog steeds concurrerend moeten zijn met de prijs van wiet op de illegale markt. Ofwel; er is met spoed een openstaande vacature voor een heel, heel erg creatieve boekhouder bij de Duitse overheid!

Zoals gezegd, dit is het eerste uitgelekte legalisatievoorstel in Duitsland. Er kan, er mag en er moet nog wel een en ander aan geschaafd worden, maar wellicht is dat nu ook precies de reden waarom het plan is gelekt, wie zal het zeggen in deze vreemde tijden…

[openingsfoto: 360b/Shutterstock]
(advertentie)