(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Guayana, wat weten we daarvan? Het grenst in ieder geval aan Suriname en daarmee liggen ze ook overhoop met ‘grensverschillen’. Er wonen iets minder mensen dan in Amsterdam. De andere buren zijn Venezuela en Brazilië, dus dan weet je het wel: daar wordt flink geblowd en wiet gekweekt, want groeien wil de plant wel in tropisch Zuid-Amerika. Wat heet, vrijdag sloeg de politie in Guayana hard toe bij een bende illegale telers. Er werd voor liefst 489 miljoen dollar cannabis gescoord en daarvan kiekte de dolblije dienders een heleboel foto’s!

Naar de wiet in DeVeldt

Over naar DeVeldt. Klinkt als een groen wijkje in het Amsterdamse Buitenveldert maar het is een plaats in Guayana. Vorige vrijdag – tussen vijf uur ’s ochtends en twee uur ’s middags – overvielen agenten van de afdelingen Marine Section en Narcotics Branch van de nationale politie een flinke illegale wietplantage in DeVeldt Savannah, in de Berbice River (vandaar die marines natuurlijk).

Ze kregen nóg wat extra handjes van leden van de kustwacht. Zelf noemt de Guayana Police Force het dan ook heel toepasselijk ‘een joint-services operation’ op hun Facebook. En we moeten eerlijk toegeven dat al deze dienstkloppers hard hebben doorgewerkt in die negen uurtjes joint-diensten, gezien de oogst!

En dan hebben ze ook nog tientallen foto’s van hun gedoe geschoten, het kan niet op in Guayana.

Een heel erg landelijke, stoute boerderij

De verboden ‘boerderij’ had een omvang van vier hectare, dat is bij elkaar 40.000 vierkante meter. Stel je bij het woord boerderij dat de politie gebruikt trouwens geen Hollandse megastal met de modernste technieken voor, we hebben het hier over tropisch regenwoud in een arm landje, dus dan ziet een farm er meer zo uit:

En zo:

V/Hakwerk in de jungle

De slopers van de overheid hebben zoveel foto’s van hun arbeid gemaakt, dat je ze in vier hoofdstukken zou kunnen onderverdelen:

  1. De boerderij dus (zie hierboven)
  2. De verboden planten
  3.  Het slopen van 2.
  4.  De verschrikkelijke wapens van de wietkweker

 

Het ging de agenten natuurlijk niet om de boerderij (twee kampen eigenlijk), maar om het gewas dat daar omheen werd verbouwd: cannabis. En de daarvoor gebouwde drogerijen wellicht. Van cannabis noch andere drugs is de overheid echter fan, je krijgt in Guayana volgens de website gov.uk minimaal 3 jaar gevangenisstraf voor het bezit van drugs.

Dat gezegd hebbende, waar lullen we hier eigenlijk over qua hoeveelheden? Er groeiden ongeveer 20.000 wietplanten, in hoogte variërend van 15 centimeter tot 60 centimeter. Wat voor wiet, vraag je? Typische buitenwiet voor de Cariben zouden wij durven stellen, lekker zijn goddelijke gang laten gaan onder het immer brandende zonnetje en de dagelijkse plensbuien. Kiek maar:

Broodje bapao of een bol wiet?

Natuurlijk gaat het van de boerderij niet zo naar de smokkelaar a.k.a. lokale groothandelaar (dealer), de handel wordt in iets handzamere omhulsels gestopt. Ook daarvan weer ontroerende foto’s.

Drugs vernietigen op zijn Zuid-Amerikaans

Tot zover de boerderij en de verboden planten, ofwel hoofdstuk 1 en 2 van de Guyanese popo-foto-repo. Zoals het woord ‘verboden’ in het voorafgaande hoofdstuk reeds impliceert, wordt er door de staat korte metten gemaakt van de wietplanten en hun (kunnen we nu stellen) vergeefse vruchten.

Aangezien het ver varen en rijden is naar een verbrandingsoven, in praktisch heel Guyana, doen de politiemannen het kortemettenmaken op de vertrouwde war on drugs propaganda-uit-het-boekje-manier: ter plekke in de fik steken. Foto’s!

De wietboer die gearresteerd is en zijn wapens

Nadat het vernietigende staatsvuur zijn werk ook gedaan heeft, moeten we even zeggen dat er slechts één mens is gearresteerd tussen de twintigduizend wietplanten. Het gaat om een 37-jarige boer uit de plaats Stewartville en dat ligt dan weer in de regio West Coast Demerara and Wiruni Berbice River. Voor wat het waard is, want deze boer zal voorlopig niet thuiskomen.

Ze hebben het wel eens over ‘boerenslimheid’ maar die strontvlieger gaat hier toch even niet op. De kweker van de 20.000 verboden planten had namelijk – naast een slordige 362 kilo gedroogde wiet – ook “one Guyana Passport, one Identification card and one birth certificate in favour of the farmer”  rondslingeren op de boerderij, aldus de politie. Zo maak je ze het wel heel gemakkelijk, inderdaad.

Tot slot nog het beloofde hoofdstuk vier met de onheilspellende titel ‘De verschrikkelijke wapens van de wietkweker’. Gebruikt CNNBS hier weer eens een bijvoeglijk naamwoord ten onrechte, denk je misschien. Nou nee hoor, het zijn echt verschrikkelijk krakkemikkige wapens om zo’n grote wietboerderij mee te bewaken. Kijk dan:

Uitgekiekt?

Man man, wat een verhaal. Is het nu klaar? Bijna, we sluiten af met het geld. In de kop van het artikel staat dat de hele handel goed is voor een straatwaarde (aldus de politie daarginds) van liefst 489 miljoen dollar! Maar ja, weet jij veel hoeveel 1 zo’n Guyanese dollar tegenwoordig waard moet zijn? Googelen.

Bij de huidige wisselkoersen betekent dit dat we bij al het bovenstaande toch nog altijd praten over een uitgeschakelde illegale cannabis-operatie ter waarde van 2.401.256 euro. Een heleboel geld in een land waar het gemiddelde bruto binnenlands product per inwoner in 2020 exact 6.953 dollar bedroeg. Amerikaanse dollars, dat dan weer wel…

[1 US$ = 1 euro]
(advertentie)