(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Natuurlijk mag je jezelf in de rechtbank verdedigen tegen de aanklacht die je voor de voeten wordt geworpen. Je kunt er ook voor kiezen om helemaal niets te verklaren, zeker als je een zwakke zaak denkt te hebben. Dus wat denk je dat de 30-jarige Raylison N. doet wanneer hij moet voorkomen voor 145 kilo wiet op zolder? Precies, voordragen uit Het Grote Smoezenboek. En dat werd smullen voor de onpartijdige toeschouwer.

29.000 keer de gedoogde hoeveelheid wiet

Eind vorige week moest Raylison N. uit Schiedam op komen draven in de rechtbank van Rotterdam, zoals gezegd op beschuldiging van het in huis hebben van 29.000 keer de toegestane gedooghoeveelheid wiet van 5 gram. Leg dat maar eens uit aan de edelachtbare van dienst.

Eerst maar eens de naakte feiten die het Openbaar Ministerie op tafel legde. Op 13 juli van de afgelopen zomer viel de politie de woning van Raylison’s vriendin aan de Klaas Katerstraat in Nieuwland binnen. Niet op goed geluk maar uiteraard weer eens na een tip dat er “drugs” en een vuurwapen aanwezig zouden zijn. Een gun werd echter niet aangetroffen. Wel lagen er drugs op zolder en niet te zuinig ook: 145,8 kilo hennep, of zoals wij in de volksmond zeggen: wiet!

145 kilo medicijn, om weg te gooien

Ruiterlijk gaf de jonge Schiedammer toe dat het hier “een foutje” betrof. “Een foutje dat het zoveel was.” Dat vonden de rechters interessant genoeg om door te vragen en Raylison besloot er eens goed voor te gaan zitten, op de praatstoel.

Bijvoorbeeld over wat hij eigenlijk van plan was met die enorme berg wiet op zolder? “Het lag daar, maar ik wilde er niets mee doen. Voor mij is het een medicijn. Maar ik wilde deze hennep weggooien, want het was beschimmeld”, sprak Raylison.

Tuurlijk gebruikt hij zelf hennep, maar niet om te roken, zo bericht de lokale nieuwszender Schie.nu over de zaak. Nee, Raylison zet thee van wiet, inderdaad een erkend medicinaal gebruik van onze favoriete plant. Maar als de verdachte de beschimmelde kilo’s weg wilde gooien, waarom deed hij dat dan niet? “Doordat het te druk was op werk had ik daar de tijd niet voor”, klonk het.

Toevallig was de vaste CNNBS rechtbanktekenaar ook in Rotterdam en maakte dit portret van Raylison N.  (illustratie: AlexHliv/Shutterstock]

Wiet hier niet legaal, het is toch geen coke?

Had meneer dan misschien wel in de gaten dat 145 kilo wiet op zolder iets teveel is? Schie.nu schrijft dat je daarvan 6.340 inwoners van de hele Gorzen een kop ‘sterke hennepthee’ kunt geven en er dan nog 660 koppen thee van overhoudt. Voor wie het nog niet weet, je mag 5 gram op zak hebben in Nederland.

Nou, die gedoogregel was Raylison in dertig jaar Schiedam even ontgaan: “Ik dacht dat het legaal was, het is geen cocaïne of zo.” Bovendien had hij het ook maar gevonden, die 29.000 x 5 gram wiet. Waar? Nou, gewoon op straat dus.

Inderdaad, dat vond de rechtbank ook net iets te toevallig. “Het meeste dat ik ooit op straat heb gevonden is 25 gulden”, klonk het uit de mond van de rechter. En de zolderstash van Raylison is volgens justitie 475.000 euro waard. “In Nederland kan veel”, verklaarde de beklaagde gortdroog. Wat hierbij niet hielp is dat hij in een eerder verhoor verklaarde dat ie de wiet van iemand had gekregen, en nu ineens lag het gewoon op straat…

Geen stinkende wiet weggooien, eerst vacuum trekken

Wat ook niet echt als ontlastend bewijs voor Raylison op tafel kwam in de rechtszaak, waren wat van die typische growshop dingetjes die de politie ook aantrof bij de inval. We noemen een weegschaal, een vacumeermachine en een geldtelmachine.

Stomtoevallig bleek die laatste niet van hem maar van de vriendin, en die stond vandaag niet terecht. De weegschaal hoorde eigenlijk niet op zolder bij wiet maar in de keuken volgens onze olijke smoezenkoning en het vacuum-trekding, tja dat had ie nou net aangeschaft “om de stank tegen te gaan voor ik het zou weggooien”. Ook had Raylison nog wat lopen grappen en appen met vriendin F. over de zakken wiet.

Eerst brommen en dan knippen

Wat wilde de verdachte nu eigenlijk verder met zijn leven, wilde de rechtbank nog graag weten voordat ze een oordeel zou vellen over de beschuldiging, inclusief bovenstaande verdediging. “We willen graag een kapperszaak openen, want ik ben kapper. Maar nu heb ik dus een foutje gemaakt”, antwoordde Raylison monter.

Dat foutje van 145,8 kilo wiet komt de Schiedammer op een gevangenisstraf van 1 jaar te staan, waarvan drie maanden voorwaardelijk, zo besloot de Rechtbank Rotterdam. Daarmee werd de eis van het OM grotendeels gevolgd, dus onze plantenvriend Raylison moet toch echt nóg wat beter studeren in dat fantastische Grote Smoezenboek.

[openingsbeeld: Pavel Rozhkov/Shutterstock]
(advertentie)