(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over de hele wereld wordt er gerouwd om voetbalicoon Diego Maradona, die vorige week het loodje legde. Met name natuurlijk in zijn geboorteland Argentinië. En alsof er nog niet genoeg verdriet is, haalt de politie dan ook nog eens wietplanten weg van de heilige grond voor een historische synagoge in Medanos!

Toeval bestaat niet

Nou was Maradona heel veel maar toch echt geen jood, dus er is behalve dat beide zaken in Argentinië spelen geen enkel verband tussen de een zijn dood en die andere, plantaardige dood. Het is slechts een handig bruggetje zoals ze dat in de media noemen. Excuus daarvoor.

Dat gezegd hebbende blijft het natuurlijk een heel bijzonder verhaal, wat zich in de week van Maradona’s dood afspeelde in de stad Medanos in de Argentijnse provincie Buenos Aires. Een verhaal dat tot ons kwam via de Israëlische krant Times of Israel, precies één dag voor het heengaan van de kleine baltovenaar. Watskeburt?

Synagoge voor honderd gelovigen

De politie kwam vorige week maandag in actie in het kleine dorpje Medanos in het district Villarino, wat ooit de thuishaven was voor ongeveer 100 Argentijnse joden. Dat moeten echter wel heel ijverige gelovigen zijn geweest, want er staat dus mooi een – inmiddels historische -synagoge in deze uithoek van de provincie Buenos Aires – vernoemd naar de gelijknamige hoofdstad van Argentinië.

Ach weet je wat, laten we het gebouw eens bekijken, dan weten we waarover we praten nietwaar? Toevallig maakte een lokale tv-zender er in het begin van dit rampenjaar 2020 een schitterende reportage van 3:19 minuten over:

Pot-verdorie!

Niks mis mee, zeg nou zelf. Behalve dan dat er maar liefst twee (2) wietplanten bleken te groeien en bloeien op de binnenplaats van de synagoge die tussen 1913 en 1915 is gebouwd, wel verdomme!

Vanzelfsprekend pikken de autoriteiten zulke godslastering niet en aldus maakte de politie een einde aan het leven van de twee wietplanten. Burgemeester Carlos Bevillacua haastte zich echter om te verklaren dat ‘de synagoge in geen enkel opzicht verantwoordelijk was voor de in beslag genomen marihuana’.

Argentinië beheerst het nieuws

Nee, enkele of misschien zelfs maar één onverlaat had de gore moed gehad om gebruik te maken van de sluiting van de synagoge vanwege de corona pandemie, door er snel twee wietzaadjes de heilige grond in te mikken.

Overigens wordt de synagoge niet meer actief gebruikt als gebedshuis, maar stond het gebouw op de nominatie om te worden omgekat tot een museum. Maar ook daar stak die vermaledijde corona een stokje voor. Dus zo zie je maar: al het wereldnieuws komt uit Argentinië dezer dagen…

PS; Wiet is volgens Joodse schriftgeleerden helemaal niet verboden. Lees dit CNNBS-artikel van ruim 5 jaar geleden nog maar eens: ‘Leve Jahweh! Cannabis is koosjer

[openingsbeeld: Fidart/Shutterstock]
(advertenties)