(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Doe Maar zong het al in 1981: ‘het belangrijkste van de cannabis sativa Hollandica (oftewel Nederwiet) is het uitzoeken’. En dan niet per se omdat je hoofdpijn zou krijgen van de blaadjes, maar omdat een mooi geknipte wiettop simpelweg bag appeal én ook gewoon meer waarde heeft, én omdat dat wonderen doet voor je smaakbeleving.

Met uitzoeken bedoelde Joost Belinfante natuurlijk gewoon het knippen van zijn wiet, inderdaad een van de belangrijkste en onderschatte taken van een kweker. Een goede knipbeurt kan een wiettop maken en voegt daar waarde aan toe. Ga zelf maar na, de mooist geknipte wiettoppen in de coffeeshop zijn meestal niet het goedkoopste.

Ook wanneer je puur en alleen voor jezelf wiet kweekt, zou je je wiet mooi schoon moeten knippen. Al is het alleen maar omdat je zelf dan ook veel meer plezier aan je wiet beleeft. Want net als eten, smaakt wiet ook gewoon lekkerder wanneer het mooi wordt opgediend. En die suikerblaadjes die je eraf knipt… die bewaar je gewoon voor een smakelijke wietboter of de verdamper.

Kniptip 1: knip je wiet als het vers is

IJzer moet je smeden wanneer het heet is, en wiet knip je wanneer het vers is. Als bag appeal belangrijk voor je is tenminste, want wanneer je je wiet direct bij de oogst knipt krijg je het mooiste resultaat. Natuurlijk, na de oogst knippen heeft ook voordelen, maar bag appeal is daar geen van. Wanneer je je wiet direct bij de oogst knipt zijn de blaadjes nog groot en stevig en daarom kun je ze makkelijker en verder wegknippen. Het resultaat na het drogen is een prachtige compacte top waar iedere wietliefhebber voor warmloopt.

Kniptip 2: maak grote toppen klein

Natuurlijk zien grote lange hoofdtoppen er indrukwekkend uit, maar er zitten ook nog een hoop suikerblaadjes en waarschijnlijk een dikke stam in. Niet iets waar je als cannasseur op zit te wachten en helemaal niet iets waar je als blower graag voor betaalt. Kijk, een wiettop zoals die aan een tak van een wietplant groeit, bestaat eigenlijk uit meerdere kleine clusters van toppen die tegen elkaar aan gegroeid zijn. Haal deze clusters los, knip ze één voor één schoon en laat ze drogen op een droogrek.

Kniptip 3: werk van groot naar klein

Wiet knippen gaat absoluut het makkelijkste en het snelste wanneer je van groot naar klein werkt. Begin dus met de grote schutbladeren die een duidelijk zichtbare steel hebben. Deze verwijder je het snelste met de hand wanneer de plant nog in tact is. Trek ze met een stevige ruk één voor één omlaag en ze breken vlak bij de stam af. Als alle grote schutbladeren weg zijn, pluk je ook de schutbladeren die uit de toppen steken zoveel mogelijk met de hand. Pas daarna pak je de schaar erbij en knip je de suikerblaadjes die uit de toppen steken. Gebruik hierbij zoveel mogelijk het puntje van je schaar en vergeet de suikerblaadjes niet op te vangen met bijvoorbeeld een dienblad. Er zit nog veel hars (en dus THC) op deze blaadjes, dus doe er iets nuttigs mee!

Kniptip 4: neem je tijd en oogst in delen

Hoewel de meeste kwekers hun planten in één keer oogsten, zijn de toppen dikwijls niet allemaal tegelijk oogstrijp. Maar hiervan gebruik, oogst alleen de rijpste toppen en verdeel je knipwerk over meerdere momenten. Het knipmes snijdt aan twee kanten. Ten eerste oogst je op deze mannier alleen wiet die écht rijp is; wat niet rijp is laat je nog wat langer staan. Ten tweede hoef je niet alles in één keer te knippen en kun je dus meer tijd nemen om zorgvuldig en netjes te knippen.

Kniptip 5: bewaar ‘schaartjes’

Na een tijdje knippen, merk je waarschijnlijk dat je schaar niet meer zo soepeltjes knipt. Hars heeft zich op de bladen van je schaar verzameld en hij plakt als de neten. Probeer het er niet af te wassen met water en zeep of alcohol, maar pak er een scherp mesje bij en schraap de plakkerige hars van de schaar. Wat je overhoudt is ‘schaartjes’; eerste kwaliteit hasj en de allereerste joint van je oogst. Wanneer er veel bloeiharen en ander plantmateriaal doorheen zit, kun je de hasj zuiverder maken en tot een heerlijke rosin persen.

[Openingsfoto: FGunn – Kniptip 1: aastock – Kniptip 2: Doug Shutter, Shutterstock]
(advertentie)