(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Legale cannabis is de snelstgroeiende industrie in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van de businessanalisten van ArcView Group. Als de trend van legalisering in Amerika zich doorzet, zal de marihuanabranche zelfs groter kunnen worden dan de succesvolle markt voor biologisch voedsel, voorspellen deskundigen.

De researchers van ArcView Group – een in cannabis gespecialiseerd investerings- en onderzoeksbureau uit Oakland, Californië – komen voor de derde keer met een businessrapport over de wietindustrie. Het boek kost overigens een schamele 495 dollar, dus dat toont volgens ons al aan dat het lekker gaat met de cannabis-tak daarginds. De markt voor legale cannabis bedroeg in 2013 nog 1,5 miljard dollar en steeg in 2014 naar 2,7 miljard, ofwel een groei van liefst 74 procent!

Snelstgroeiende industrie

IQ6A8297+3rd+editionHet bedrijf onderzocht honderden medicinale en recreatieve cannabisondernemingen in staten waar die verkopen legaal zijn. Ook toeleveringsbedrijven en onafhankelijke wietkwekerijen werden meegenomen in het zeven maanden durende onderzoek. Daarnaast werd er data vergaard van overheidsinstellingen, non-profit organisaties en privéondernemingen in de marihuana-industrie, zodat er uiteindelijk een compleet beeld van de huidige markt uitrolt. “In het afgelopen jaar veranderde de opkomst van de cannabisindustrie van een interessant gespreksonderwerp op borrels in een serieus te nemen topic: dat van de snelstgroeiende industrie in Amerika”, zegt Troy Dayton, baas van ArcView Group. “Op dit moment kan ik mij niet voorstellen dat een serieuze zakenman/vrouw die oplet nog niet heeft nagedacht over de mogelijkheden in deze markt.”

Ook 2015 wordt topjaar voor cannabis

Volgens het rapport wordt ook 2015 een prima jaar voor de legale cannabismarkt, met een voorspelde groei van 32 procent. En daarmee staat wiet wederom bovenaan, vergeleken met andere snelgroeiende industrieën in de VS volgens Dayton. De onderzoekers wagen zich ook aan een onderbouwde toekomstvoorspelling: binnen de komende vijf jaar groeit de cannabisbranche continu: nog eens 14 staten zullen recreatieve wiet legaliseren en 2 staten medicinale cannabis. Op dit moment hebben 4 staten legale recreatieve wiet en 23 staten plus hoofdstad Washington DC legale mediwiet. Binnen twee jaar zullen liefst 10 staten legalisering van funwiet op het stembiljet zetten, denkt ArcView. De gecombineerde markt voor legale fun- en mediwiet in 2019 bedraagt dan bijna 11 miljard dollar!

Groter dan biologische voedingsindustrie

Dan nog wat leuke cijfertjes tot slot. Californië heeft nog steeds de grootste legale cannabismarkt in de VS, met 1, 3 miljard dollar. De staat Arizona was afgelopen jaar de snelste groeier, de markt groeide met 120 miljoen dollar naar 155 miljoen dollar in 2014. Meer dan anderhalf miljoen mensen kochten vorig jaar legale wiet, hetzij medicinaal hetzij recreatief. Vijf Amerikaanse staten hebben inmiddels een legale wietmarkt van meer dan 100 miljoen dollar. In Colorado en Washington – de eerste twee staten waar recreatieve wiet legaal werd in 2014 – kochten consumenten voor 370 miljoen dollar aan marihuanaproducten. Naar verwachten brengen Alaska en Oregon in het eerste jaar van hun vrije wietverkoop (2015 dus) 275 miljoen dollar in het laatje.

En dan de mooiste wat ons betreft: indien de legaliseringstrend doorzet tot het punt dat alle 50 Amerikaanse staten legale recreatieve en medicinale hebben, dan is de wietmarkt met 36,8 miljard dollar waardevoller dan de succesvolle markt voor biologisch voedsel (goed voor 33,8 miljard namelijk)…

(advertenties)