(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Mexicaanse drugskartels worden steeds creatiever. Eerder al probeerden ze met een drone drugs over het IJzeren Gordijn naar Amerika te krijgen, zonder succes. Nu veranderen ze onschuldige burgers in smokkelaars met een een hele sneaky truc: magneten…

Dat gaat als volgt in zijn werk. De smokkelaars plaatsen kleine containers met drugs onder de auto van nietsvermoedende reizigers. Aan die containers zitten sterke magneten. Zodra de auto’s de grens met de VS zijn gepasseerd, worden de doosjes buiten het zicht van de Border Patrol en de douane er weer af gehaald.

Langparkeerders

grens san ysidro

Veel magneetgevallen vonden plaats bij de San Ysidro Port Of Entry , de drukste overgang van de hele Amerikaans-Mexicaanse grens

Volgens autoriteiten zijn de doelwitten bijvoorbeeld mensen die hun auto’s voor een aantal uur in Mexico parkeren, voordat ze (terug) naar Amerika gaan. Smokkelaars aan beide kanten van de grens volgen de beweging van deze mensen nauwkeurig. Het aanbrengen en verwijderen van die magnetische pakketjes is zo gepiept als iemand even niet kijkt.

Vangsten deze maand

Op 13 januari vonden douaniers bij Otay Mesa, Californië 15 kilo wiet verstopt in zeven pakketjes aan de onderkant van een Kia Forte. Afgelopen woensdag ontdekte een speurhond 8 kilo wiet onder een Toyota Corolla. De bestuurder was ingeschreven bij het SENTRI-systeem maar maakte niet gebruik van die rijstrook. SENTRI staat voor Secure Electronic Network for Travelers Rapid Inspection. Via SENTRI wordt je hele achtergrond gecheckt en krijg je – als alles goed is – een pasje dat veel tijd bespaart als je uiteindelijk met de auto in de rij staat voor controle bij de ruim 3000 km lange Amerikaans-Mexicaanse grens.

voorbeeld SENTRI kaart

Voorbeeld van een SENTRI-bewijs. Binnenkort ook vervalsing door smokkelaars?

Andere routes

De uit Tijuana afkomstige Ado Vereo gebruikt SENTRI en werkt in San Diego als kantoorbediende. “Natuurlijk is het smokkelen van drugs een zorg voor iedereen, maar niet zo erg voor mij omdat ik voorzichtig ben”. Hij probeert zo veel mogelijk alternatieve reisroutes te bedenken. De U.S. Customs and Border Protection (CBP) raadt bestuurders aan te variëren in hun reisgewoonten en hun auto’s goed in de gaten te houden.

Kat- en muisspel

Dit magnetenfenomeen laat opnieuw zien dat de Amerikaanse federale drugswetten niets meer zijn dan een kat-en muisspel. Telkens als er een wet veranderd wordt of strengere maatregelen worden genomen, verzinnen criminelen manieren om die te omzeilen. De War on Drugs blijft zodoende een oorlog die niemand wint.

(advertenties)