(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We schreven al over de Britse vicepremier Nick Clegg die vindt dat medicinale cannabis gelegaliseerd zou moeten worden. Wellicht krijgt hij steun van de partij Cista, een nieuw gezicht binnen de Britse (cannabis)politiek. Alles over deze partij + een hilarische video van een journalist die zich suf rookt aan Skunk!

Cista (Cannabis Is Safer Than Alcohol) hoopt voor de Britse verkiezingen op 7 mei 100 kandidaten binnen te halen en van cannabislegalisering een belangrijk politiek agendapunt te maken.

Niet in zee gaan

paul birch

Cista-oprichter Paul Birch (Foto: Vice)

Volgens een poll van Cista die gepubliceerd is in The Guardian, is 44 procent van de stemmers vóór legalisering van marihuana, tegenover 42 procent die tegen is en 14 procent weet het niet. Momenteel zijn alleen de Green Party en de Liberal Democrats (de partij van Nick Clegg) vóór decriminalisering van cannabis. De Lib Dems willen dat cannabis als het legaal wordt op de open markt verkocht wordt.

Maar Cista wil niet echt in zee met deze partijen omdat zij volgens oprichter Paul Birch ‘zich schamen’ vanwege het feit dat ze vóór decriminalisering zijn maar er liever niet openbaar over willen praten. “Zonder onze partij denk ik niet dat het ooit hoog op de politieke agenda terecht komt. De Greens zijn het meest uitgesproken van de twee maar zelfs zij maken er geen belangrijke issue van”, zegt Birch. Cista stelt zich dan ook niet verkiesbaar in Brighton, dat in het House Of Commons vertegenwoordigd wordt door Caroline Lucas, het eerste Britse parlementslid van de Greens.

Inspiratie uit de VS

union jack wietBirch ziet inspiratie in Amerika, waar steeds meer staten wiet legaliseren of decriminaliseren. “Met wat er nu in de VS gebeurt, voel ik dat legalisering binnen handbereik is. De tijd is nu en het is slechts een kwestie van het laatste duwtje geven”, zegt hij. Hij ziet een gelijkenis tussen een andere poll van zijn partij en van de wietcampagnes in Colorado. Volgens de Cista-poll vond 18 procent van de Britse bevolking dat cannabis veiliger is dan alcohol, terwijl meer dan de helft vond dat ze allebei even veilig waren. “In Colorado was de basis van de campagnes om wiet tegenover alcohol te zetten. Ze wisten dat wanneer mensen begrepen dat het veiliger was dan alcohol ze sneller akkoord gingen met legalisering.”

Regulering = minder risico’s

Tijdens een recent experiment op de Britse commerciële zender Channel 4 rookte nieuwslezer Jon Snow enorm veel skunkwiet, wat in zijn eigen woorden voelden alsof ‘zijn ziel uit zijn lichaam was getrokken’ (hieronder te bekijken). Birch was nogal kritisch over dit zogenaamde experiment, wat volgens hem gelijk stond aan een geheelonthouder een hele fles illegaal gedestilleerde sterke drank leeg te laten drinken. In een gereguleerde industrie zijn er minder risico’s voor gebruikers.

Professionele uitstraling

De kandidaten van Cista zullen campagnes voeren voor een commissie die de Britse drugswetten met betrekking tot cannabis moet herzien. Ook zullen ze de economische voordelen van legalisering uitlichten. Volgens de partij zou regulering en legalisering ruim 1 miljard euro kunnen opleveren. Cista wil een professionele uitstraling en stereotypen breken. Ze moedigen vrouwen aan om vooral mee te doen met hun campagnes.

On the road

Vijf kandidaten, met Birch erbij, hebben zich inmiddels beschikbaar gesteld voor de verkiezingen op 7 mei. Deze week trekken ze door Groot-Brittannië om meer kandidaten te vinden, waar volgens hen onder andere studenten, academici en mensen met werkervaring in het strafrechtsysteem bij zullen zitten.

(advertentie)