(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De meeste binnenkwekers houden hun planten in de groeifase door de lampen dagelijks 18 uur aan, en 6 uur uit te zetten. Ze hebben geleerd dat wietplanten een donkere rustperiode nodig hebben. De waarheid is echter dat een wietplant onder 24 uur licht sneller groeit. Maar wat is beter? Levert meer licht in de groeifase ook meer wiet op?

De 6 uur durende donkere periode geeft wietplanten de kans geven om te rusten en zou nodig zijn omdat de stofwisseling anders in de problemen zou komen. Volgens veel kwekers helpt de donkere periode ook om de elektriciteitskosten te drukken en om de temperatuur in de kweekruimte omlaag te brengen wanneer de lampen uit staan. Het blijkt echter niet zo noodzakelijk als men jarenlang heeft gedacht, deze donkere periode.

Het is wel zo dat de groei in het donker ook niet meteen stil ligt, en nog enkele uren na het uitgaan van de lamp doorgaat. Maar wanneer wietplanten onder 24 uur licht groeien gaat de fotosynthese ook gewoon door, en dus ook zonder donkere periode. Ze blijken in staat om gewoon dag en nacht door te gaan met het omzetten van licht in energie, groei en dus plantmassa. En dat resulteert dus ook in een snellere groei, maar is het aan te raden?

Onder 24 uur licht groeien wietplanten sneller, maar wat is de uiteindelijke winst daarvan?

Meer wiet, of niet?

De vraag is alleen of de snellere groei opweegt tegen het extra stroomverbruik? Wietplanten groeien sneller en zijn dus wel eerder klaar met de groeifase. Ze verbruiken tijdens die kortere groeifase echter wel meer stroom. We zullen dus moeten gaan rekenen voor het antwoord.

In een vergelijkende test met stekken van één en dezelfde moederplant, bleek dat planten onder een 18/6 lichtregime 8 weken groei nodig hadden. De planten die onder 24 uur licht stonden, waren al na 6,5 weken klaar voor de bloei. Anderhalve week eerder dus. Het 24-uur lichtregime verbruikt wekelijks 42 uur aan extra licht en ook verbruikt de plant meer voedingsstoffen en water.

Er staat tegenover dat een wietplant anderhalve week eerder klaar is en dus zo’n 10 dagen 18 uur licht heeft bespaard. In totaal 180 uur dus. In totaal heeft de 24-uur kweek echter 1092 uur aan lichtenergie verbruikt en de 18-uur kweek 1008 lichturen. Maar verder zorgt de tijdswinst er wel voor dat de kweker 1,5 weken eerder, en dus iets vaker per jaar kan oogsten. Dit kan in totaal zo’n 10 tot 30% meer wiet per jaar opleveren!

Voordelen 18/6

Jaarlijks 10 tot 30% meer opbrengst klinkt interessant, en is natuurlijk helemaal interessant voor grote legale (en illegale) kwekers. Voor de kleine thuiskweker is de winst op jaarbasis wat minder interessant, en daarnaast kleven er ook voordelen aan een 18/6 lichtschema. Om te beginnen hebben die meestal geen klimaatcontrole, en zorgt de donkere periode ervoor dat de planten en de ruimte de kans krijgen om af te koelen. Verder is het ook zo dat de groei in het donker zogezegd nog even doorgaat nadat de lampen zijn uitgezet. En aangezien de reserves waar wietplanten ’s nachts op groeien niet eeuwig kunnen worden opgeslagen, gaan ze bij een 24/0 lichtschema verloren. Daar komt bij dat de nachtelijke groei zelfs iets beter verloopt dan overdag, omdat de plant dan niets anders te doen heeft (de fotosynthese ligt immers stil).

24/0 + CO2

Een andere kweker deed ook een experiment. Hij kweekte ook onder 24 uur licht maar gebruikte bij zijn kweek extra CO2, waardoor de planten ook tegen de extra warmteontwikkeling daar konden. Een bijkomend voordeel van wietplanten in een CO2 rijke kweekruimte is namelijk dat ze een hogere temperatuur aankunnen.

Deze wietplanten waren liefst twee volle weken eerder klaar met de groeifase, bovendien hadden de planten dikkere takken en produceerden ze zwaardere toppen door de veranderingen. Het energieverbruik was door de twee weken tijdswinst zelfs minder dan bij een 18-uurs lichtschema.

Door onder 24/0 te groeien kun je de kweek verkorten en dus eerder oogsten (en opnieuw beginnen). Foto: Laurin Rinder, Shutterstock

Sneller in bloei

Er is trouwens nog een voordeel aan het 24-uur lichtregime. Wanneer je namelijk naar 12/12 overschakelt voor de bloeifase, gaan wietplanten ook eerder bloeien en ontwikkelen ze op meer plekken toppen. De meningen zijn ondanks dit alles nog steeds verdeeld over het 24-uur lichtregime. Maar wanneer je CO2 gebruikt, kan het 24-uur lichtregime je wel degelijk meer wiet en een snellere oogst opleveren. En dat vaker per jaar!

[Openingsfoto: JohnnyGreenthumb, Shutterstock]
(advertenties)