(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De meeste binnenkwekers houden hun planten in de groeifase door de lampen dagelijks 18 uur aan te laten en 6 uur uit te zetten. Ze hebben geleerd dat wietplanten een donkere rustperiode nodig hebben, de waarheid is echter dat een wietplant onder 24 uur licht sneller groeit. Maar wat is beter?

De 6 uur durende donkere periode zou wietplanten de kans geven om te rusten en zou nodig zijn omdat de stofwisseling anders in de problemen zou komen. Volgens veel kwekers helpt de donkere periode ook om de elektriciteitskosten te drukken en om de temperatuur in de kweekruimte omlaag te brengen wanneer de lampen uit staan.

Wanneer wietplanten maar voldoende licht, lucht water en voedingsstoffen krijgen gaat de fotosynthese gewoon door, ook zonder donkere periode

Het blijkt echter niet zo noodzakelijk als men jarenlang heeft gedacht, deze donkere periode. Wanneer wietplanten maar voldoende licht, lucht water en voedingsstoffen krijgen gaat de fotosynthese gewoon door, ook zonder donkere periode. Ze blijken in staat om gewoon dag en nacht door te gaan met het omzetten van licht in energie voor de groei. En dat resulteert dus ook nog eens in een snellere groei.

timerMeer wiet, of niet?

De vraag is alleen of de snellere groei opweegt tegen het extra stroomverbruik? Wietplanten groeien sneller en zijn dus eerder klaar met de groeifase maar verbruiken in die kortere groeifase, dagelijks wel meer energie. We zullen dus moeten gaan rekenen.

In een vergelijkende test met stekken van een en dezelfde moederplant, bleek dat planten onder een 18/6 lichtregime 8 weken groei nodig hadden. De planten die onder 24 uur licht stonden, waren al na 6,5 weken klaar voor de bloei. Anderhalve week eerde dus. Het 24-uur lichtregime verbruikt wekelijks 42 uur aan extra licht en ook verbruikt de plant meer voedingsstoffen en water.

Er staat tegenover dat een wietplant dus anderhalve week eerder klaar is en dus zo’n 10 dagen 18 uur licht heeft bespaard. In totaal 180 uur dus. In totaal heeft de 24-uur kweek echter wel 1092 uur aan lichtenergie verbruikt en de 18-uur kweek 1008 lichturen. Maar verder zorgt de tijdswinst er wel voor dat de kweker 1,5 weken eerder, en dus vaker per jaar kan oogsten. Dit kan in totaal zo’n 10 tot 30% meer wiet per jaar opleveren!

Nog een voorbeeld…

Een andere kweker deed ook een experiment. Hij kweekte ook onder 24 uur licht maar gebruikte bij zijn kweek extra CO2 waardoor de planten ook tegen de extra warmteontwikkeling daar konden. Dit is een bijkomend voordeel van wietplanten in een CO2 rijke kweekruimte, ze kunnen een hogere temperatuur hebben.

Deze wietplanten waren liefst twee volle weken eerder klaar met de groeifase, bovendien hadden de planten dikkere takken en produceerden ze zwaardere toppen door de veranderingen. Het energieverbruik was door de twee weken tijdswinst zelfs minder dan bij een 18-uur lichtregime.

cannabis lights

Sneller in bloei

Er is nog een voordeel aan het 24-uur lichtregime. Wanneer je namelijk naar 12/12 overschakelt voor de bloeifase, gaan wietplanten ook eerder bloeien en ontwikkelen ze op meer plekken toppen.

De meningen zijn ondanks dit alles nog steeds verdeeld over het 24-uur lichtregime. Maar zeker wanneer je CO2 gebruikt, kan het 24-uur lichtregime je wel degelijk meer en snellere oogst opleveren. En dat vaker per jaar!

weed

(advertenties)